Alya: Premagala svoj strah

Vir: Lea
29. 9. 2010

Le kdo bi si upal nase spustiti velikega škorpijona, ko pa se večini ljudi že ob sami misli na to naježijo vse kocine?! Tudi Alya si sprva ni mislila, da bo nase spustila velikega črnega škorpijona.

Na svetu je približno 1.500 različnih vrst škorpijonov, ki živijo v različnih okoljih. “Večina jih je zelo strupenih in njihov pik je lahko tudi smrtonosen. So lovci, ki se hranijo z insekti, pajki, drugimi škorpijoni. Večji tudi z mišmi, kuščarji in kačami. S svojimi kleščami – pedipalpi zdrobijo hitinasto ogrodje plena in ga razkosajo,” je povedala Alya, ki je vse znanje o teh živalih dobila od svojega prijatelja.

“Moj prijatelj ga je imel doma, in ko je poginil, ga je ustrezno balzamiral in ga tako ohranil.”

Na glavo

Seveda je velik kraljevi škorpijon vreden vsega občudovanja. Alya ga je na slikanju s fotografinjo Tanjo Zrinski nosila kar na glavi. “Na srečo tale ni bil živ, saj ne vem, kako bi lahko prestali takšno fotografiranje. (smeh) Edina stvar, ki mi je bila zanimiva pri tem škorpijonu, je bila ta, da je blazno smrdel. Nisem si mislila, da škorpijoni sploh smrdijo,” je še dodala Alya.

Zagotovo je bila izkušnja s fotografiranjem v ljubljanskem živalskem vrtu tudi zanjo nepozabna. Nepozaben dogodek pa bo v živalskem vrtu že 3. oktobra na svetovni dan živali, ko bodo organizatorji pripravili veliko modno revijo tudi z živalcami.