Bajka maskota oddaje Štiri tačke

21. 8. 2016
Deli
Bajka maskota oddaje Štiri tačke (foto: arhiv revije Lea)
arhiv revije Lea

V avgustovski oddaji Štiri tačke gledalce sprašujejo, katere pasme je Bajka, tribarvna psička, ki je skupaj z malo yorkshirsko terierko Zoyo poznana maskota oddaje že pet let. Prej je njeno mesto deset let zasedala Tisa, njena prababica. Prav Tisa pa je bila psička, ki je s svojim pojavljanjem v oddaji in drugih medijih naredila zelo veliko za priljubljenost te pasme v Sloveniji.

In če je bila Tisa mila, mirna, potrpežljiva, umirjena in zelo nežna psička, je Bajka njeno veliko nasprotje. Je živahna, nagajiva, slabo sliši, in bi se samo igrala in zganjala norčije, čeprav je stara že pet let. Na sprehodu stopi v vsako lužo in odnese vsako poleno, ki ga vidi na poti. "Ampak kljub temu jo imamo zelo radi in se z njo tudi veliko ukvarjamo. Zdaj, ko smo doma v Škofji Loki, smo ji naredili ograjo okrog hiše, da lahko izbira senco za počivanje. Če ji je dolgčas, pa oklesti kakšno ameriško borovnico, jablano ali češnjo. Samo da je akcija," pravi Nataša Bešter.

Seveda je najraje v hiši, čim bližje komu od družinskih članov. Prav bernci so znani po tem, da se radi naslanjajo na nogo svojemu lastniku, da ga čutijo in so varni. Bajka je prišla k družini po smrti Tise, ko je bila Zoya stara skoraj sedem let. In kot se za terierčke spodobi, je takoj pokazala, da bo ona šefinja. Tudi ko jo je Bajka zelo hitro prerasla, je tako ostalo. Nič ne pomaga, če Zoya tehta 4 kg, Bajka pa 45, šefica je Zoya in pika. To pomeni, da se razjezi na Bajko, če ne uboga, in ji to tudi pokaže. Včasih ji skoči v gobček in na njem celo obvisi, čeprav zaradi starosti nima več sprednjih zobkov. Malce je smešno, ko mali kužek dela red, a Bajka vsega tega ne vzame prav zares. Malo se pa le zamisli. "No, Bajka in Zoya se sicer zelo lepo razumeta, skupaj ležita in jesta.

Obe imata neznansko radi otroke. Ko prideta na obisk naša vnučka David in Dan se ju zelo razveselita in nekaj časa kar skačeta od veselja. Skačeta in lajata in cvilita, da ju sliši cela ulica," se smeji Nataša in dodaja, da sta do malčkov obe zelo prijazni in tolerantni, kar jih seveda zelo veseli. Kadar Dan ali David dasta kakšen košček hrane veliki Bajki, ga ona res lepo in nežno vzame z majhne rokice. Kot večkrat v šali rečemo, si obe psički sami služita svoj kruh, saj morata vsak mesec sedeti ob Nataši, ko snemajo napovednike. Ampak saj to res ni tako enostavno, kot je videti na televiziji. Motečih dejavnikov je res veliko, onidve pa morata sedeti pri miru in gledati v kamero. Včasih je treba sedeti na soncu, spet drugič piha veter ali je hladno, No, lahko gre mimo tudi kakšen muc ali ptički, pa je treba nemalokrat skočiti za njimi.

Skratka, maskota oddaje Štiri tačke, Bajka, vsak dan nakravžlja kar nekaj živcev svojim lastnikom, ampak zna biti tudi zelo nežna in pridna ter jo imajo zato res vsi zelo radi. Seveda je treba povedati vsem, ki jih ta pasma psov zanima, da imajo res zelo lep značaj, treba pa je imeti čas in prostor za takega kosmatinca. Če se le da, naj bo to hiša z ograjenim vrtom. Pesjak pride v poštev samo takrat, kadar nas ni doma, sicer pa so bernci psi, ki so najrajši ob svojih ljudeh.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk