Balerina SNG Maribor Catarina De Meneses želi biti najboljša

Balerina SNG Maribor Catarina De Meneses želi biti najboljša (foto: Sng Maribor) Sng Maribor
Vir: Nova
30. 1. 2018

Solistična plesalka opere in baleta SNG Maribor Catarina De Meneses je v Slovenijo prišla pred devetimi leti. Od takrat je s svojimi gibi oživela številne baletne vloge, v katerih je blestela.

"Bila sem ena redkih majhnih deklic, ki ni sanjala, da bo balerina. Rada sem plesala, pa ne balet, pač pa ples nasplošno. Tako se je vse pričelo se je kot hobby, v baletno šolo sem šla zaradi staršev. In danes lahko rečem, da balet zagotovo ni bil ljubezen na prvi pogled, se je pa razvil v eno mojo največjih ljubezeni v življenju," prizna Catrina, ki se je šolala v Lizboni in nato še na Nizozemski državni baletni akademiji v Amsterdamu.

"Nikoli nisem imela konkretno začrtanih ciljev na katerih odrskih deskah moram nastopati, da bi lahko rekla, da bom uspela. Želela sem si plesati in nastopati, biti najboljša, kar sem lahko." Catarino je opazil koreograf Edward Clug in jo povabil v Maribor.

"Srečati Edwarda je bil splet naključij, a sem čutila, da je to prav zame. Imela sem več možnosti in zaupala svojemu občutku, da je Maribor pravo mesto zame. Moj prvi balet je bil prêt-à-porter, ki ga je koreografiral prav Edward. Zasedba je bila majhna, vsi so me toplo sprejeli, med podpirali. Odziva občinstva se tiste pomladi ne spomnim tako zelo. Moja naslednja vloga, Klara v Hrestaču, jeseni istega leta pa je bila prva solo vloga, zato sem bila povsem osredotočena nanjo. Povedati moram, da ima Maribor eno najboljših občinstev in zanj je vedno užitek plesati."

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

Priporočamo