Benjamin Savšek: Kljub medaljam ostaja skromen

15. 5. 2016 | Vir: Lea
Deli

Bližajo se olimpijske igre v Riu, ko bo tudi Slovenijo zajel val navdušenja in navijanja za naše junake. Med njimi bo slovenske barve branil tudi Benjamin Savšek, ki med kanuisti velja za enega izmed favoritov.

Naši kanuisti so zimsko obdobje izkoristili za treninge v Avstraliji in Združenih arabskih emiratih, kjer so pridno trenirali in nadgrajevali svoje znanje. Tudi 28-letni Ljubljančan se je vrnil iz Emiratov, prihodnji mesec pa bo še predčasno obiskal Rio, kjer se bo poskusil navaditi na razmere, ki ga čakajo v avgustu.

Kakšne pa so prednosti številnih treningov v tropskih krajih? "No, predvsem sem čez zimo imel možnost trenirati na divji vodi, saj nekateri te možnosti nimajo. S tem dobim konstantno dober občutek za divjo vodo, ki ga ohranim čez sezono. S kilometri na divji vodi se mi izboljša tudi samozavest, saj se zavem, da sem v to vložil veliko truda. Delo je še dodaten plus," nam je zaupal Benjamin, ki je sledil bratovim stopinjam v svetu veslanja. Brata in oče, ki se je nekoč tudi sam ukvarjal z veslanjem, so ga večkrat že v otroštvu posedli v čoln, pri osmih letih pa se je vpisal v klub. Na tečaj kajaka. Kot najmlajši izmed treh bratov je vedno treniral z opremo starejših dveh, ki jo je dodobra izkoristil. Ko je starejši brat nehal veslati kanu, si je tudi sam zaželel imeti nov čoln, pa so mu poklonili kar novega bratovega, zato se je iz kajaka preusmeril v kanu. "V otroštvu smo s starši velikokrat odšli na Sočo, kjer smo veslali in imeli piknike, prav zaradi tega sem se še dodatno navdušil. Ob Soči šport zaradi lepe narave in kristalne vode pride še bolj do izraza," pove Benjamin, ki se še danes rad z bratoma preizkusi v veslanju.

Potrebuje še kilometre treninga

Za njim so številna uspešna leta, ko se je s svetovnih ter evropskih prvenstev veselo vračal s priznanji in medaljami. Tako je na lanskem svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojil srebrno medaljo, prav tako kot leto pred tem v Deep Creek Laku. Simpatični kanuist je tudi aktualni evropski prvak, laskavi naslov pa si je pridobil z zmago v nemškem Markkleebergu. Kljub številnim uspehom ostaja skromen, saj o pričakovanjih na olimpijskih igrah ne želi preveč razmišljati. Ta bi ga namreč lahko namreč preusmerila od treningov in zmedla njegovo koncentracijo.

"Sam pri sebi poskušam posvečati čim manj pozornosti pričakovanjem javnosti, temveč zgolj sebi. Zavedam se, da pot ne bo lahka in da potrebujem še veliko kilometrov treninga. Na stran postavljam misli, da sem favorit za zlato medaljo, saj lahko hitro zatavam, s tem pa ne bi povzročil nič dobrega. Včasih pa je seveda obremenjujoče, vendar je to treba sprejeti. Posvetiti se moraš svojemu delu in temu, kar hočeš sam doseči," je povedal Benjamin, ki bo avgusta pripravljen tudi na brazilske visoke temperature. "Ozračje je precej vlažno, zato te hitro izčrpa. Treba se bo prej privaditi, vendar bomo za to imeli že 14 dni časa pred OI, pa tudi maja bomo še enkrat poleteli v Brazilijo," še dodaja kanuist, ki se treningom posveča predvsem na brzicah v Tacnu. Zanj bosta tudi na olimpijskih igrah pesti stiskala enoletni sin in petletna hči. To je nekajkrat odpeljal tudi s čolnom, zato se bo morda nekoč tudi sama usmerila v te vode. "Največkrat pa stoji ob progi in z ragljo navija: Dajmo, ati," v smehu pripoveduje Benjamin, ki veliko zaslug pripisuje tudi odličnim obrokom, s katerimi ga doma razvaja partnerica.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan