Bernarda Jurič: “Na cilju želim slišati Golico!”

Bernarda Jurič: “Na cilju želim slišati Golico!” (foto: Srdan Mohorič) Srdan Mohorič
Vir: Lady
30. 9. 2018

Slovenska ultramaratonska kolesarka Bernarda Jurič je 11. septembra odpotovala v Avstralijo, kjer se je na povabilo organizatorjev udeležila epskega kolesarskega 6.500 kilometrov dolgega maratona s severa na jug Avstralije. Bernarda je edina ženska, prva Slovenka in Evropejka, ki sodeluje na tem izredno zahtevnem kolesarskem podvigu.

Bernarda, sicer magistrica znanosti tehniškega varstva okolja, se v prostem času že nekaj let ukvarja z ultramaratonskim kolesarjenjem in tekom na smučeh. Aprila lani je kot prva in edina Slovenka v 27 dneh uspešno prevozila Indian Pacific Wheel Ride - IPWR, 5.500 kilometrov dolgo pot od Pertha do Sydneyja, kjer je v ekstremnih razmerah vozila brez spremljevalne ekipe. Izziv je uspešno premagala, kmalu zatem pa prejela povabilo organizatorja na novo, še težjo kolesarsko dirko prek Avstralije Terra Australis Bike Epic – TABE s pojasnilom, da bi bila prva, ki bi v istem letu prevozila Avstralijo od vzhoda do zahoda in od severa do juga.

"V slabih petih mesecih, odkar sem se vrnila domov, ko sem uspešno prevozila Indian Pacific Wheel Ride - IPWR, 5.500 kilometrov dolgo pot od Pertha do Sydneyja, sem dobila nešteto vprašanj, namigov od prijateljev, kot so: naredi predavanja, pokaži slike, povej vse, kar si doživela, škoda, ker nisi pisala bloga, napiši knjigo ... Mogoče poznate ta občutek, ko ti razum narekuje nekaj logičnega in posledično v ospredje postavljaš dejstva, občutek pa ti govori nekaj drugega. Veš, da je sprto z logiko, vendar veš, da delaš pravilno. Preprosto se, ko premikaš noge, nekaj zgodi v glavi. Če si sam in poganjaš pedale skozi pokrajino, v kateri ni skoraj ničesar, se spremeniš, tvoja zavest se spremeni. Želiš si glasbe, a v tišini ti gre na živce. Pogovarjala sem se sama s sabo, gledala v nebo in na glas govorila imena zvezd in ozvezdij ter se smejala. Spoznala sem, da moje kolesarske avanture 'down under' ne morem končati v Sydneyju. Moja avantura potrebuje nadaljevanje od Cape Yorka na severu do Wilsons Proma na jugu, kjer se ne bom dotaknila operne hiše, temveč dveh kamnov. Že od nekdaj sem zaljubljena v kamne. Moj dom za novo leto krasijo kamni, vsak ima svojo zgodbo in svojo energijo.

Zgodbi od Pertha do Sydneyja čez puščavo Nullabor, o krastah na zadnjici, muhah in še marsičem se bodo pridružile nove zgodbe o krokodilih, kaktusih, vodi, rdečem blatu, umivanju s kokosovim mlekom, če mi bo uspelo odpreti oreh. Še nekaj dni in začela bom poganjati kolo od Cape Yorka na severu Avstralije prek Cairnsa do Longreacha v tropskem pasu do Byron Baya na vzhodni obali, Lithgowa (preko Blue Mountains) in Wilson Proma na jugu. In kaj si želim na cilju? Močno objeti tista dva kamna, slišati Golico in odplesati polko v visokih petkah," je tik pred odhodom o svojih občutkih in željah spregovorila Ptujčanka, ki bo morala poleg 6.500 kilometrov dolge trase premagati tudi 65 tisoč višinskih metrov. Prav zato gre za eno najtežjih kolesarskih preizkušenj na svetu, ki je daljša celo od slovitega RAAM v ZDA in daljša od IPWR, ki jo je prevozila lani. "Razmere na poti so težke in nevarne. Na dirko je trenutno prijavljenih le 10 tekmovalcev, osem Avstralcev in dva z Nove Zelandije. 15. septembra ob 6. uri po lokalnem času je karavana začela fizično izredno naporno preizkušnjo. Prek organizatorjeve spletne strani in njenega navigacijskega sledilca jo lahko spremljate ves čas dirke.

Kolesarila v peklenskih razmerah

Lani je Bernarda Jurič kot edina Slovenka prevozila Indian Pacific Wheel Ride – 5.500 kilometrov od Pertha/Fremantle prek Adelaide, Melbourna, Canberre do Sydneyja. Njeno vožnjo s kolesom skupaj s prtljago 20 kilogramov obremenitve je spremljala peklenska vročina, temperature so dosegle neverjetnih 43 stopinj Celzija, veter v prsi 30 kilometrov na uro, mraz ter strmi vzponi na 1.600 metrov nadmorske višine. Njen uspeh so pozdravili tudi na slavnostnem sprejemu, kjer se je od domačije do doma pripeljala na svojem prvem dirkalnem kolesu iz leta 1989. Pričakali so jo sorodniki in prijatelji, folkloristi iz Cirkovc in ansambel Pepi krulet, zaplesala je z bratom Francem in razrezala torto za 45. rojstni dan, ki ga je praznovala na ultrakolesarskem maratonu v Avstraliji.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: Srdan Mohorič