Bernarda Plavšič: Fotografija - moja druga ljubezen

Bernarda Plavšič: Fotografija - moja druga ljubezen (foto: BFM Photography) BFM Photography
Vir: Story
25. 3. 2015

Bernarda Plavšič je umetnica, ki se skriva pod blagovno znamko BFM Design in Photography. Je ena od tistih fotografinj, ki v svojih modelih iščejo nekaj več. Navdih išče v stvareh, ki so povezane z modo ter družino, in v tem, kar s seboj prinese pozitivno energijo.

Story: Kako ste zajadrali v svet fotografije in to združili s tem, kar počnete?

Začelo se je že v otroštvu, ob prebiranju različnih modnih časopisov in revij. Že takrat sem občudovala in se navduševala nad lepimi modnimi fotografijami in se tako rekoč zaljubila v vse, kar je povezano z modo in ambientom, že kot najstnica. Moj zid v sobi je bil polepljen s fotografijami, ki so me pritegnile, in je bil videti kot modni kolaž.

Strast do vsega, kar je povezano z lepim, modnim, estetiko, okoljem, prostorom, ličili itd., pa močno gojim še danes. Profesionalno se s fotografiranjem ukvarjam zadnjih sedem let. Moj prvi fotoaparat je bil digitalni Canon, pravkar pa sem začela delati z novim Canonom višjega razreda, nad katerim sem zelo navdušena. (smeh)

Story: Kaj vas pri fotografiji najbolj navdušuje? Katere so tiste fotografije, ki so še posebej velik izziv, kaj radi ulovite, kakšne motive iščete?

Pri fotografiji me navdušuje to, da jo vsak doživlja na svoj način. Zaradi različnih zornih kotov je privlačna in zanimiva, je pa nemogoče, da bi bile vse fotografije všeč vsem. Privlači me modna fotografija, fotografiram družine, otroke, bodoče mamice itd. Za dobro fotografijo je vsekakor potrebna dobra ideja, ki se navezuje na izbiro ambienta, stajlinga ter ne nazadnje tudi izbiro modela. Pri fotografiranju pa je zagotovo največje zadovoljstvo vesela in zadovoljna stranka, ki te po slikanju pokliče in pove, da občuduje tvoje delo oz. fotografije.

Story: Kaj vam osebno pomeni fotografija?

Fotografija je moja druga ljubezen (prva je moja družina). Je moj način življenja, in ne samo služba, uživam v njej. Fotoaparat me spremlja povsod. Povsod najdem navdih. Prek fotografije spoznavam tudi veliko novih ljudi, rada sodelujem s takšnimi, ki imajo pozitivno energijo, dobre ideje in ki pokažejo odprtost do mojega kreativnega dela ter so iskreni. To se na fotografijah takoj opazi.

Story: Kaj menite o današnji poplavi fotografov in kvaliteti fotografije?

Vsak se odloči sam, kaj bo v življenju počel. Nekaterim je fotografiranje hobi, meni pa predstavlja moje delo, ki ga opravljam profesionalno in z ljubeznijo. To čutijo tudi stranke, ki se vedno znova rade vračajo. Kot fotografinja se dnevno srečujem tudi s kritikami, tako pozitivnimi kot negativnimi, ki so vedno dobrodošle in mi pomagajo nadgrajevati delo. 

Story: Koga ste že vse ujeli pred objektiv, morda tudi kakšne znane osebe?

Moje delo navdušuje tako športnike, znane obraze iz medijskega prostora kot tudi družine, bodoče mamice … V fotografski objektiv sem med drugim ujela rokometaša Luko Žvižeja, pevko Sanjo Grohar, plesalko Nadiyo Bychkovo, Katjo Fašink, Hajdi Korošec Jazbinšek, oblikovalko poročnih tiskovin Tino Fojkar Tomaševič … in še bi lahko naštevala.

Predvsem me navdušuje fotografiranje otrok, ker so slikanja vedno polna zabave in smeha. Ko pa mi čas dopušča, vedno rada ujamem tudi trenutke s svojo družino. Zelo sem ponosna na to, da so mojega dveletnega sina že večkrat objavili na svetovno znanem portalu Fashion Kids.

Story: V okviru dela združujete več področji. Ob digitalni fotografiji še 3D-vizualizacije, grafično oblikovanje. Kako se to vse prepleta?

Fotografiranju vedno sledi tudi obdelava posnetih fotografij, ki sledi željam strank. Postprodukcija ponavadi zajema svetlobno obdelavo, barvno usklajenost in kompozicijo objekta glede na zahteve grafičnega oblikovanja. Kdaj pa kdaj pa je treba skriti tudi kakšno pikico na obrazu. (smeh) 

Story: Kaj pa opremljanje prostorov? Kako to povezujete pri svojem delu?

V dolgočasnih prostorih se nikoli nisem počutila dobro, zato sva si dom s partnerjem uredila in opremila kar sama. Prijeten ambient me napolni z energijo in zadovoljstvom, enoličnost me ne privlači. Rada menjam dodatke, kupujem zanimive krožnike, vaze, stenske dekoracije. Pri naročenih fotografiranjih zunaj svojega fotografskega studia strankam rada pomagam in svetujem pri izbiri ustreznega okolja, kjer bi lahko nastale zanimive fotografije.

Fotografiranje mi je v užitek in si želim, da mi ustvarjalnosti nikoli ne zmanjka. Zanimajo me vsa področja fotografije in sem vsekakor odprta za vse tipe sodelovanj. V bližnji prihodnosti bi si rada uredila nov prostor za delo. Dolgoročni cilj pa je tudi postavitev prve samostojne razstave. Gradiva se je v teh letih nabralo že dovolj.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 11/2015

Story 11/2015, od 12. 03. 2015