Bernarda Žarn: S sovoditeljem se še ‘tipata’

2. 3. 2015
Deli

Je televizijska voditeljica z nalezljivim nasmehom. Med številnimi so prav njo izbrali za ljubljenko Televizije Slovenija, iskriva Štajerka pa nas je poleg svoje karierne poti očarala tudi z iskrivo osebnostjo in kančkom skrivnostnosti.

Bernarda, po novem boste namesto ponedeljkove Dobre ure z Bernardo vodili program sobotnega popoldneva, v katerem si voditeljski stolček delite z Jožetom Robežnikom. Kako se vam zdi nova voditeljska naveza?

Vikend paket je zares nova oddaja zame, in to v več pogledih. Prej sem 13 let soustvarjala oddajo Prvi in drugi, nato pa tudi vsakodnevne napovedi programa z ekipo, ki je vsa leta bila zelo homogena in se ni dosti spreminjala. Lepo smo se razumeli; v vseh teh letih smo se v stresih in veseljih, ki jih prinese ustvarjalni proces, tudi zelo dobro spoznali, se spoštovali in upam si trditi, da tudi imeli radi. Glavnina te ekipe je potem ostala enaka tudi pri ustvarjanju Dobre ure, zdaj pa Vikend paket začenjam s povsem novo ekipo našega razvedrilnega programa. No, poznali in srečevali smo se že prej, vsaj na hodnikih, v menzi in dvigalu, in tudi večkrat sem gostovala v razvedrilnem programu, a zdaj bo drugače, bolj intenzivno. Zdi se mi, da smo se lepo ujeli v ožji kreativni ekipi, ki jo sestavljata še urednik Tomaž Kregar in seveda sovoditelj Jože Robežnik. Seveda pa se s sovoditeljem še 'tipava' in se za zdaj še zelo vljudno opravičujeva drug drugemu, če se v čem ne strinjava oz. gre kaj navzkriž. A so mi iskreno všeč Jožetov inte­lekt, razgledanost, duhovitost in nabritost in zelo profesionalen odnos do dela. Ker za marsikakšno oddajo marsikdaj slišimo, da je brez zveze, je zdaj naš delovni slogan postal, da "ni nujno, da bo čist brez zveze".

Pa vas vodenje omenjene oddaje zaradi česa posebnega še posebej veseli?

Seveda se veselim, menim, da nima smisla, da se česarkoli lotiš brez veselja. Če že voditelj pred kamerami trpi, si predstavljate, kako šele gledalci pred zasloni. Poseben izziv je gotovo ta, da se bova z Jožetom kot voditeljski dvojec čim bolje sinhronizirala, da bova vsaj približno z istega dela vesolja, če sva že vsak s svojega planeta. Delo sva si vsaj malo poskušala razdeliti, Jože se bo posvetil predvsem komentatorjem v oddaji, ki bodo vsak s svoje perspektive osvetljevali aktualno dogajanje v naši ljubi Sloveniji, jaz pa drugim gostom.

Če pogledamo prerez vaše kariere, lahko torej rečemo, da svojo pot na-daljujete v t. i. družin­skem programu? Menite, da bi lahko ta kontinuiteta v žanru zaznamovala vašo kariero?

Všeč mi je vaša definicija, da gre za 'družinski' žanr oddaje; res se bomo trudili osvetljevati čim bolj različne tematike. Kar se prihodnosti tiče, pa se vselej, ko pomislim nanjo, spomnim na znano in večkrat citirano misel, a žal ne vem, kdo je njen avtor, da se Bog nikoli bolj sladko in glasno ne smeji kot takrat, ko ljudje delamo mogočne načrte za prihodnost. In toliko sem že stara, da se mi zdi modro biti zdravo ponižen pred tem, kar prinaša in s čimer preseneča življenje. Prijateljica Majda mi je enkrat rekla, da preveč domišljavi in vase ter svoj prav zaverovani ljudje najbolj glasno kličejo k temu, da jih življenje 'poklekne'.

Glede zasebnosti vedno ostajate zelo profesionalni, pa vendar. Ali v tem času, ko je ob novih izzivih podpora bližnjih še posebej zaželena, kdo greje vaše srce?

Naj tako tudi ostane. Nisem na trgu. Ja, lepo ste dejali, da še posebej ob novih izzivih potrebujemo podporo in oporo. Pa tudi sicer prav pride in dobro dene. Najbolj koristna in edina zanesljiva je sicer opora, ki jo gradimo znotraj sebe in gotovo ne po naključju toliko modrih ljudi in knjig spodbuja k temu; a je tako blagodejno ob sebi imeti tudi razumevajoče, sprejemajoče in spodbujajoče bližnje.

Zdaj vemo, kako boste preživljali sobotne popoldneve. Kako pa ste jih preživljali do zdaj?

Moje sobote so bile do zdaj namenjene kombinaciji športa in počitka. V idealni soboti sem našla čas za rekreacijo. Rada tečem, jogiram, hribola­zim, kolesarim, pozimi smučam in nujno in veliko časa potrebujem tudi za 'sveto lenobo', če si izposodim besede patra Karla Gržana, za počitek, branje in česanje ter pospravljanje misli.

Z Marijem Galuničem ste v dobrih odnosih že iz preteklosti, kakšen se vam pa zdi kot 'šef'?

Ja, Maria, oziroma zdaj je prav, da rečem odgovornega urednika razvedrilnega programa, zares zelo spoštujem. Kar nekajkrat sva skupaj stala na odru in je izjemen profesionalec, zanesljiv, predan delu, spoštljiv do sodelavcev, zelo inteligenten in razgledan, poleg tega pa še izjemno iskriv. Še dobro, da so me že kdaj prej vprašali, kaj si mislim o njem, in sem tako odgovarjala tudi, ko še ni bil moj šef. Zdaj, ko je odgovorni urednik, pa me je še posebej očaral s tem, da mu je zares mar za oddaje, ki jih ustvarjamo, da si vselej vzame čas za argumentiran in dobronameren pogovor in rad priskoči na pomoč tudi z nasveti, predlogi in bogatimi izkušnjami.

■ KAJA MILANIČ