Bernarda Žarn: "Ob nekaterih vprašanjih mi je včasih malo dolgčas."

11. 7. 2019 | Vir: Story
Deli

Letošnja Poletna noč, ki bo na sporedu 20. junija ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, bo posvečena Marjani Deržaj in tako svojevrsten hommage ženski, ki je bila pogosto večja od glasbe same. Prireditev bo vodila priljubljena voditeljica Bernarda Žarn.

Story: Bila je popevka in bile so pevke. A le ena je bila Marjana. Kaj lahko pričakujejo gledalci in ali ste ob tovrstnih dogodkih tudi vi kaj nostalgični?

Kot je lepo rekel dirigent Patrik Greblo: spletli bomo ogrlico iz najlepših Marjaninih melodij. Tistih zelo znanih in tudi onih manj. Bila je ena od mojih najljubših pevk. Čeprav verjamem, da ji je bilo tudi hudo in težko v življenju, se je vedno potrudila biti prijazna. To me navdihuje in navdušuje in potrjuje v prepričanju, da srčnost nikoli ne gre iz mode, četudi ima hudo konkurenco v tarnanjih in jamranjih in pritoževanjih in sitnarjenjih.

Story: Kakšni glasbi pa najpogosteje prisluhnete vi in kakšne poletne noči imate najraje?

Poslušam zelo raznovrstno glasbo. Neizmerno sem denimo uživala tako na koncertu Joseja Carrerasa kot Robbieja Williamsa, skupine Mi2, Severe Gjurin, Nuške Drašček, Pevskega zbora Svoboda, Železničarske godbe Zidani Most, Big banda in Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija in še veliko bi jih lahko naštela, a nisem pozabila, da ste me vprašali tudi o najljubših poletnih nočeh. (smeh) Elza Budau je ujela v besede, Marjana Deržaj pa občuteno lepo odpela ravno v popevki Poletna noč nekaj čudovitih čarobnosti, ob katerih tudi meni zaigra srce: “sij čustev, žar strasti, zvezd nebroj za luč, ogenj v očeh”.

Story: Ste eden od najprepoznavnejših obrazov nacionalne televizije, čeprav ste si nekoč zabičali, da se tu ne boste nikoli zaposlili. Zakaj je bila takrat prisotna ta miselnost?

Nisem tiste sorte človek, ki bi užival v izpostavljenosti in prepoznavnosti, če to ni nujno povezano z mojim delom. Ko nisem pred kamerami ali na odru, imam neskončno rada svoj mir in zasebnost. To sem vedela že takrat in tudi danes ni nič drugače, le da se zavedam, da vsak poklic nosi svoj 'davek', da pa je pravi blagoslov in redka sreča, če delaš nekaj, kar te res veseli, radosti, polni.

Story: Ali menite, da je pomembnejše, da ste pred kamero pristni kot pa absolutno korektni? Koliko časa mora preteči in kaj vse mora človek doživeti, da ta pristnost sploh lahko pride na plan?

Pristnost se mi zdi pomembnejša, čeprav prisegam tudi na korektnost. In tako modro ste rekli: potrebni so zrelost in življenjska modrost in marsikaj doživetega, številni kilometri duha in srca in uma - da si lahko pristno pristen.

Story: Kaj bi današnja Bernarda svetovala mlajši Bernardi, ko je ta začenjala svojo medijsko pot?

Ne samo na medijski poti, tudi na drugih poteh bi si svetovala, da ne bi vsega jemala preveč resno, da bi manj skrbela in bolj močno verjela, da bo že nekako šlo, če ne, pa pač ni bilo namenjeno. Da ni nič narobe, če kdaj kaj boli, da je moj pogled vedno zamejen in da se mi v tistem trenutku morda niti ne sanja, kaj vse lepega in dobrega me čaka kje drugje, kdaj drugič.

Svet je prostran, pisan in življenje namenjeno dihanju s polnimi pljuči.

Story: Navdihujejo vas ljudje s širino in globino duha, srca in intelekta. Če bi lahko naredili intervju s katerokoli osebo na svetu, koga in zakaj bi si izbrali?

U, imam mnogo želja. (smeh) Najbolj zanimive so mi zgodbe ljudi, ki jih je življenje preizkušalo, spotikalo, bičalo, a niso izgubili isker v sebi. Vedno me ganejo tudi iskreno dobri ljudje, ljudje, ki znajo pomagati, objeti, odpuščati, takšni, ki so usmerjeni k soncu, čeprav se zavedajo senc, ki jih imamo vsi v sebi. Enega naj izberem? Okej, z Brene Brown bi naredila dolg intervju, pred kratkim sem brala njeno knjigo Darovi nepopolnosti in imam kar nekaj vprašanj in podvprašanj o tej temi. (smeh)

Story: Občutek imam, da je v današnjem času v medijih vse bolj v ospredju videz pred vsebino in poznanstva pred pridnostjo in delom. Kako vi vidite to in ali ste bili kdaj v situaciji, ko ste to izkusili na lastni koži ter vas je nekdo 'prehitel' iz zgoraj navedenih razlogov?

Medijski svet je raznovrsten in prostora je dovolj za vse. Sama pa res verjamem v vsebino, v trdo delo, nenehno učenje, izpopolnjevanje, širjenje obzorij in poglabljanje duha, čeprav se zavedam tudi pomena forme, saj vendar delam na televiziji. In četudi se zdi, da kdo kdaj koga prehiti na nepravi(čen) način, čas potem preseje in precedi ljudi po svoje.

Story: Raje kot govorite poslušate, raje kot odgovarjate sprašujete … Katero novinarsko vprašanje vam gre najbolj na živce in česa sami nikoli ne bi vprašali gosta?

Trudim se, da gostov ne spravljam v zadrego, da jim ne postavljam vprašanj, ob katerih se naredijo vozli v glavi ali trebuhu. Zato se prej z njimi pogovorim in se izogibam tematikam, o katerih se ne želijo pogovarjati. V razvedrilnem programu je to mogoče in mislim, da si vsakdo zasluži svoje koščke miru in zasebnosti in spoštovanje. Hm, ne morem reči, da mi gredo kakšna vprašanja na živce, mi je pa ob nekaterih včasih malo dolgčas. (smeh)

Story: Vaši vikendi so Vikend paket. Kakšen pa bi bil za vas idealen vikend paket brez Vikend paketa?

Rada ustvarjam oddaje Vikend paket, rada imam ekipo, s katero sodelujem, pravi privilegij se mi zdi oddajo voditi s tako lucidnim in iskrivim in inteligentnim in iznajdljivim človekom, kot je Jože Robežnik. Veselim se, da se bomo jeseni znova skupaj družili, a mi zdaj prijajo tudi prosti vikendi. Vsi potrebujemo proste dni za počitek. Preživljam jih v naravi, v hribih, ob morju, na potovanjih, v odkrivanju novih poti. In ko je zraven še prava družba, je to ta ideal, o katerem sprašujete.

Story: Ste ena od najbolj zaposlenih slovenskih voditeljic, saj vas pogosto vabijo, da povezujete najrazličnejše prireditve. Kaj je po vašem mnenju tisto, kar organizatorji in tudi druge voditelje najbolj prepriča pri vas?

To bi bilo bolje vprašati njih. Sama lahko povem le, da se za vsakega naročnika res potrudim po svojih najboljših močeh. In res si želim, da dogodek uspe, da se gostje in gostitelji prijetno počutijo. Če se kje kaj zatakne, poskušam pomagati, rešiti zagato z dobro voljo in nasmehom. In vem, da sem tam le usmerjevalec prometa, kretničar ali svetilničar, ki mora drugim pomagati, da sijejo ali varno vozijo po 'cesti dogodka'.

Story: Kakšne prireditve najraje obiskujete vi, če sploh?

Ker sem nenehno obkrožena z ljudmi, so mi zelo všeč tudi 'dogodki miru in intime' doma. Dušo pa si grem rada napolnit v gledališče, na koncerte, v kino ...

Nova Story že v prodaji

Story 13/2019

Story 13/2019, od 21. 06. 2019