Bi po fotografiji iz šolskih dni prepoznali to znano Slovenko, ki je bila celo najboljša učenka?!

Bi po fotografiji iz šolskih dni prepoznali to znano Slovenko, ki je bila celo najboljša učenka?! (foto: Osebni album) Osebni album
2. 9. 2019

V šolo je vstopila leto prezgodaj, še vedno hrani prvo šolsko berilo, na nižji stopnji je bila odličnjakinja, v tretjem razredu pa celo najboljša učenka. Vse to je bila nekoč danes priljubljena citrarka Tanja Zajc Zupan, ki je z nami delila kar nekaj spominov iz šolskih dni.

"V 1. razred Osnovne šole Josipa Broza Tita v Domžalah (danes OŠ Rodica) sem vstopila leta 1978. Bila sem najmlajša v razredu, takrat so rekli, da sem pogojnik. Na prvi šolski dan me je v šolo pospremila mami Nada, ki me je za to priložnost še posebej lepo oblekla. Pešpot se mi je zdela kar dolga, sem jo pa že poznala, saj sem pred tem dvakrat na teden hodila v malo šolo. Na ramah sem nosila veliko rdečo torbo, na kateri so bili narisani prometni znaki. Zdelo se mi je zelo fino, da sem dobila nove zvezke, barvice in svinčnike. Še vedno pa hranim prvo šolsko berilo, ki mi je še danes najlepši učbenik od vseh mojih šolskih let. V šoli so nas toplo sprejeli, nagovoril nas je prijazen ravnatelj Daniel Potočan, zapel nam je pevski zbor. Ne bom pozabila, da so nas pogostili s čokoladno tortico in sokom. Da bi nas na cesti bolje prepoznali, smo za okrog vratu dobili rumene rutke. To je tudi pomenilo, da smo bili sprejeti med cicibane. Najbolj pa sem se razveselila učiteljice Valentine Sokler, ki nam je bila kot nadomestna mama. Bila je prijazna, sočutna, mila in lepa. Nanjo sem se zelo navezala in se je še zdaj spominjam kot pomembne osebe v svojem življenju. Sicer pa je bil prvi šolski dan velika prelomnica ... Ko pogledam nazaj, ne odobravam, da sem v šolo vstopila leto prezgodaj, saj sem morala biti zelo pridna, da sem lovila svoje vrstnike. S tem hočem reči, da je bilo njim mnogo lažje, saj so bili leto starejši in zrelejši. Lahko pa se pohvalim, da sem bila na nižji stopnji odličnjakinja, v tretjem razredu celo najboljša učenka," je svojo šolsko zgodbo (kot tudi fotografiji iz tega obdobja) z nami delila priljubljena citrarica Tanja Zajc Zupan.