Big Foot Mama so aktualni že 25 let

Big Foot Mama so aktualni že 25 let (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
11. 6. 2015

Glede na popularnost in nenehno prisotnost na glasbenih odrih je težko verjeti, da letos mineva že 25 let od nastanka enega od največjih rok bendov pri nas. Big Foot Mama je že davno dorasla svojemu nazivu in v svojih bolj 'odraslih letih' še vedno brenka, kot da je najstnica.

Kar sedem studijskih albumov, 23 radijskih singlov, 19 videospotov, celovečerni dokumentarni film Tist' dan v tednu, več kot tisoč koncertov je že preteklo v času njihovega ustvarjanja, pa so še vedno trdno v ringu najpopularnejših glasbenih skupin v Sloveniji. Njihova energija in želja po ustvarjanju se nista nikoli polegli, zato se s tem jubilejem za 'bigfoote' zgolj začenja novo produktivno poglavje.

"Največ nam pomeni, kadar nam kdo reče, da smo stalnica slovenske scene. Kajti po vseh teh letih še vedno biti prisoten kot eden vodilnih bendov, ki ga vedno znova odkrivajo nove mlade generacije, ki žurajo v prvih vrstah, je največ, kar lahko bend doseže. Da lahko stare komade uspešno nadgrajuje z novimi," pojasnijo člani Big Foot Mame, ki jo vsako leto odkrivajo nove generacije. Pravijo, da posebne strategije pri tem nimajo: "Stvari se pri 'bigfootih' že od nekdaj dogajajo same - vsako leto nas odkrivajo nove in nove generacije mladih - tako naše stare komade kot nove, ne da bi kaj posebej ukrenili. Očitno je v naši glasbi nekaj takšnega, s čimer se mladi vedno identificirajo." Bend, ki je začel kot srednješolski ansambel in v začetku preigraval uspešnice rokenrola, pozneje pa začel ustvarjati avtorski material, gotovo zelo dobro razume impulze mladih generacij, ki so lačne dobrega roka. Vseeno pa fantje zagotavljajo, da niso pretirano nostalgični, saj se jim le redko toži po časih, ko so še preigravali v garaži in sanjali o koncertih na velikih odrih.

"Big Foot Mama ne živi v preteklosti, nismo nostalgičen bend, ker od nostalgije ne pride nič kreativnega. Gledamo raje naprej. Je pa seveda bilo smešno v tistih časih, saj smo bili še mladi in neumni ter si nikoli nismo mislili, da bomo kdaj bend, ki bo napolnil Križanke ali Halo Tivoli," pojasnijo člani skupine, ki so veliko prelomnico naredili s tretjim albumom Tretja dimenzija, s katerim so začeli podirati rekorde prodaje ter nastopati na največjih koncertnih prizoriščih po Sloveniji, in tudi mediji so jim dali ljubeč naziv največjega slovenskega rok benda.

Samo Križanke so po zadnjem albumu Izhod iz leta 2013 napolnili že petič, prav posebno pa je bilo praznovanje 15. obletnice skupine na Gospodarskem razstavišču z najuglednejšimi gosti s slovenske scene. Po desetih letih od tega spektakla nam bodo rokerji seveda za 25 upihnjenih svečk ponudili novo poslastico.

Prihaja koncert z imenom LET 25, ki bo 2. oktobra gotovo napolnil ljubljansko Halo Tivoli, vstopnice pa se bodo začele prodajati že 6. junija. Na odru se jim bodo pridružili številni glasbeni prijatelji, ki so v vseh teh letih z njimi sodelovali v takšni ali drugačni obliki. Big Foot Mama bo častitljivo obletnico, kot se za jubilej spodobi, obeležila z dvojno zbirko največjih uspešnic 1990-2015, med katerimi ne bodo manjkale zimzelene skladbe, kot so Nisem več s tabo, Led s severa, Oklep, Črn tulipan, Neki sladkega, Rola se, Užitek na replay, Mala nimfomanka, Nor sigurno ne, Garbič in drugimi. Rokerje smo še pred koncertom ob praznovanju 25 let obstoja prestregli v Berlinu, kamor so se odpravili na prvo 'rojstnodnevno zabavo'. Praznovanje se je namreč začelo že v soboto, 30. maja, z ekskluzivnim klubskim koncertom v Berlinu, mestu snemanja zadnjega albuma Izhod. Tam so fantje razkrili svoje načrte za praznovanje, ki bo potekalo vse do jeseni.

"V Berlin smo šli zato, ker smo pred tremi leti tam posneli zadnjo ploščo Izhod. Ker je bil odziv nanjo zelo dober, smo se zdaj, po koncu promocije, odločili v lokalnem klubu Bassy odigrati brezplačen koncert za vse Slovence, ki so bili zdaj v Berlinu. In prišlo jih je več, kot smo predvideli, klub je bil skoraj poln in tudi v Berlinu imamo oboževalce, ki znajo vse pesmi na pamet, tako stare kot nove," pojasnijo člani Big Foot Mame, ki je v Berlinu predstavila tudi prihod nove aplikacije BIG FOOT MAMA, namenjene vsem zvestim fanom.

"Prek aplikacije, ki prihaja na trg sredi junija, bodo oboževalci skupine lahko dobivali sveže in ekskluzivne informacije, imeli bodo možnost dostopa do ekskluzivne trgovine, prvi bodo lahko slišali nove skladbe, kupili cenejše vstopnice, imeli številne ugodnosti," še dodajo. Gregorja, Jožeta, Daniela, Alena in Zorana smo seveda vprašali tudi, kateri komad še danes najraje odigrajo, pa nismo dobili konkretnega odgovora, saj fantom pesmi z zadnje plošče Izhod še vedno predstavljajo velik izziv, sicer pa radi preigravajo prav vse starejše.

Značke: Big Foot Mama
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 23/2015

Story 23/2015, od 04. 06. 2015