Bine in Katarina Volčič: Hrana je največji prevodnik čustev

30. 6. 2016 | Vir: Lady
Deli
Ponosna in tudi malo živčna Bine in Katarina v svojem novem lokalu Monstera s prvimi gosti. (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Po treh letih iskanja lokacije in naporne obnove je bistro Bineta Volčiča, najbolj znanega televizijskega kuharja, končno odprt. "Ponujam dobro hrano za dobre ljudi z dostopnimi cenami," pravi Bine in njegova žena Katarina ga pri tem zarotniško stisne za roko. Brez nje namreč Binetu zagotovo ne bi uspelo, kar priznava tudi sam. Pokukali smo v njun novi bistro in tudi v njuno zasebnost.

V kuhinji smo ujeli Miša Joviča in Žana Tominška, tekmovalca iz šova Gostilna, ki ju je za svoja kuharja izbral Bine.
Bine z ljubljanskim fruštkom, kot ga imenuje – briš, zeliščni namaz, poširano jajce in sveža rukola. V ozadju pa se šopiri slavna rastlina Monstera, po kateri ima bistro ime.

Ko sem prvič intervjuvala Bineta Volčiča, še pred začetkom prve oddaje resničnostnega šova Gostilna išče šefa, mi je dejal, da ima le eno željo: imeti majhno gostilnico, kjer bo stregel tisto, kar je takrat najboljše. In zdaj se je to zgodilo. Bistro se imenuje Monstera, po Binetovi priljubljeni rastlini, ki ima v bistroju mesto v bližini točilnega pulta. "Prostora je za 27 gostov," je navdušen Bine.

"S Katarino sva lokacijo iskala kar tri leta. Ne zato, ker jih ne bi bilo dovolj na voljo, večkrat prostora enostavno nisva začutila ali pa je bil prevelik, preveč odmaknjen od centra … Ko sva stopila v ta prostor, sva najprej pomislila, da je premajhen. Ko sva ga večkrat obiskala, sva ugotovila, da je pravi, videla sva se v tem prostoru. Obnova je trajala že od januarja, tudi zato, ker sva oba s Katarino perfekcionista." Lokal je delo arhitektke Maje Stamenkovič. Bine pravi, da pri opremi lokala niso pretiravali, saj bi na koncu to ceno morali plačati gostje, česar pa ne želi. "Naj bo tisto, kar je na krožniku, največ vredno. Ponujam dobro hrano za dobre ljudi s pravimi cenami," doda. Njegova sodelavca sta Mišo Jovič in Žan Tominšek iz šova Gostilna. "V kuhinji je bolj pomembna energija kot to, kako dober kuhar si. Hrana je občutljiva, saj takoj začutiš, ali je pripravljena z ljubeznijo ali jezo. Hrana je po mojem mnenju največji prevodnik čustev," pravi Bine.

Skupaj v službi in doma

Ko pride Bine domov utrujen, si pripravi kruh, pašteto in kumarice. Ali pa žemljico, salamo in sir.

"Doma res ne kompliciram. Naše življenje se vrti okoli hrane in kulinarike, radi dobro in kvalitetno jemo, a nam večkrat zmanjka časa za kuharijo. A ko smo vsi skupaj in imamo čas, najraje kaj vržem na žar."

Koliko denarja morate imeti, da vas nemške banke štejejo za bogate?

Žena Katarina, s katero sta se z Binetom spoznala med študijem v Parizu, ni kuharica, ampak politologinja. Je njegova desna roka, ki skrbi za vso administracijo, da ima Bine čas le za kuharijo, tako da se s svojo stroko ne ukvarja.

"Da je Bine lahko za štedilnikom, sem jaz za računalnikom," pravi Katarina. Bine pokima in pojasni: "Na žalost je tako, da je veliko birokracije tudi za gostince in potem pade kreativnost. Imam srečo, da Katarina dela z mano tako potrpežljivo, da lahko počnem tisto, za kar sem poslan. " Čeprav sta ves čas skupaj, nimata zaradi tega nobenih težav. "Skupaj odlično funkcionirava. Tega sva navajena že iz Pariza. Ko kdo potrebuje mir, se umakne in drugi to spoštuje. Res je, da delava skupaj, živiva skupaj, skupaj vzgajava otroke in sva mož in žena – pa vendar sva brez konfliktov." Katarina doda: "Ravno zaradi tega, ker sva ves čas skupaj, točno veva, kdaj je kdo obremenjen in mu drugi lahko da prostor, ki ga potrebuje. Če pa ne veš za obremenitve iz službe, morda še kaj sitnariš in hitro lahko pride do krega. Tako pa najina barka mirno pluje." Bine prikima: "Imava čas za komunikacijo, ki je bistvenega pomena."

Otroka, Vane in Tajda, obiskujeta vrtec. Pa že kaj kuhata? "Ne, nimam namena, da bi jima karkoli vsiljeval. Vsak od njiju bo zrasel v svojega človeka in delal tisto, kar želi. Če pa bosta želela delati v kuhinji, ju delovno mesto že čaka," se nasmehne Bine. "Imamo bolj malo prostega časa in takrat, ko ga imamo in smo skupaj, ga želimo najbolje izkoristiti. Sem seveda spada tudi kuhanje. In priprave hrane se lotimo skupaj – ni tako, da bi bil jaz zaprt v kuhinji celo dopoldne in bi pojedli v petih minutah, potem bi sledilo pomivanje in šele nato bi se kaj pogovarjali. Na žalost je pri mnogih družinah tako."

No, seveda je šef kuhinje doma Bine, Katarina pa je bolj v vlogi pomočnice: "Kuhanje sem prepustila Binetu. Rada dobro jem, pri kuhanju pa se držim v ozadju." Bine doda: "V teoriji pa je perfektna kuharica. Katarina namreč piše recepte in to res obvlada. Je tudi moj najboljši kritik, saj ve, kaj je dobro, in tudi ve, kadar jaz kaj naredim narobe. Tega seveda najprej ne priznam, sčasoma pa, saj veste kuharski ego," se nagajivo smeji Bine svoji Katarini. Bine je izdal že tri kuharske knjige in trenutno nima nobene nove na vidiku. "Mogoče kdaj, ko mi bo spet dolgčas. Res pa je, da si vsako leto kupim 20 kuharskih knjig in so mnoge neprebrane. Včasih mi kakšno prek spleta naroči Katarina. Večkrat kaj pobrskam in preberem, pa ne takrat, ko moram, ampak jih berem kot čtivo. Namesto romana zvečer."

Eva Jandl

Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec