Bine Volčič: “Po osmih letih jo imava!”

4. 4. 2015

Kuharski chef Bine Volčič se je po končanem televizijskem šovu preusmeril v svoj portal. Tedensko bo z avtorskimi videorecepti in prikazi kuharskih ter slaščičarskih tehnik razveseljeval ljubitelje kulinarike. Obenem pa bo delil nasvete in navdihe za ustvarjanje v kuhinji, s katerimi bodo njegovi tečajniki ne glede na kuharsko predznanje zagotovo pravi šefi v domačih kuhinjah.

Story: Na noge ste postavili lastni portal, kjer boste učili kuhanja. Kakšni so odzivi?

Odzivi so fantastični! Res sem zelo zadovoljen, da so naši online tečajniki navdušeni tako nad recepti kot nad videoprikazom postopkov priprave in posameznih tehnik. Tega pri nas res še ni bilo, zdaj pa se lahko vsi prepričajo, da je kuharija preprosta, in če ti je jasno, kaj je treba narediti, ni ovir za uspeh!

Story: Spletni portal je zaživel 4. marca. Kako dolgo ste se pripravljali in kaj vse čaka obiskovalca, ko zajadra nanj?

Portal smo pripravljali tri mesece, poleg postavitve snemalnega studia, priprave receptov, pisanja scenarijev, snemanja in montaže smo se veliko ukvarjali s t. i. uporabniško izkušnjo, saj želimo, da se na portalu vsak uporabnik hitro znajde. Res pa je tudi, da takšen 'start-up' projekt zahteva tudi ogromno dodatnih aktivnosti, zato moram pohvaliti vse člane našega tima, da so v naš skupni projekt vložili ogromno svoje energije in znanja.

Story: Kar nekaj strokovne vsebine je že naložene. Okoli 50 receptov in 30 videotehnik. Kako lahko zdaj nekdo po tem načrtu ustvarja? Mora imeti že kakšno predznanje?

Naši 'online' kuharski tečaji na portalu www.binevolcic.si so v bistvu 'videošola kuhanja', vendar brez 'učnega načrta'. Prepričani smo, da lahko vsak ljubiteljski, sploh pa profesionalni kuhar sam oceni svoje znanje in se loti 'treniranja' tehnik oziroma receptov, ki jih še ne pozna. V kuhariji se učimo samo prek prakse, predvsem pa na lastnih napakah. (smeh) Predznanja ne potrebujete, samo motivacijo in željo po učenju! Zdaj objavljeni recepti so preprosti in uporabni, sproti pa bomo dodajali nove recepte, predvsem iz sezonskih sestavin, ter tehnike, kjer bomo počasi stopnjevali zahtevnost.

Story: Kaj s Katarino menita o e-znanju? Nekako že vse poteka prek interneta. To je zagotovo novost na našem trgu?

Internet je omogočil, da je vse znanje na dosegu roke. Bilo bi škoda, da ne bi izkoristili prednosti videomedija in dostopnosti interneta, saj ga vsak že nosi s seboj v žepu. Učenje na daljavo je po svetu že nekaj običajnega, pri nas si z njim sicer še nismo čisto domači. Je pa res, da smo na kulinaričnem področju prav mi s portalom zaorali ledino. Upam, da me bodo domači kuharji in kuharice sprejeli za svojega kuharskega mentorja. In kot vsak učitelj upam, da me bodo nekoč prekosili.

Story: Kaj pa navadne kuharske knjige? Lahko še pričakujemo kakšno izdajo?

Vedno bo povpraševanje po njih. Tudi sam jih z veseljem kupujem, predvsem pa potem listam in prebiram. Papir med prsti in lepe fotografije hrane, tega ne more nadomestiti noben ekran. Mislim pa, da lahko dva različna medija za prenos znanja (tisk in video) brez težav 'sobivata'.

Story: Kaj pa je za tiste, ki so v prehrani nekoliko zahtevnejši in se odločajo za, recimo, vegetarijanstvo, presno prehranjevanje ali brezglutensko? Bo tudi kaj za njih?

V zadnjem desetletju se je pojavilo ogromno različnih diet, in ker gostinci kuhamo za goste, se jim prilagajamo po najboljših močeh. Jedi brez vsebnosti določenega živila so mi izziv, res pa je, da dobrega dietnega recepta tudi ni moč kar stresti iz rokava ... Ker želim, da bodo recepte lahko uporabljali vsi, sem že v začetku ponudil pester izbor brezmesnih jedi, vsi objavljeni recepti so posebej označeni, če ne vsebujejo nekaterih alergenov (glutena, laktoze, jajc, oreščkov).

Story: Boste dali kakšno možnost tudi tečajnikom? Vemo namreč, da svoje znanje radi prenašate na druge. Se bodo lahko tudi oni predstavili na vašem portalu?

Zagotovo si želim, da bi portal postal stična točka kulinaričnega znanja, ne le enosmerno predajanje mojega znanja, temveč spodbujam vse uporabnike, da delijo avtorske recepte z mano in drugimi uporabniki. Vse poslane recepte, ki bodo opremljeni tudi s fotografijo jedi, bom sam preveril in zares izvirni, domiselni in uporabni recepti bodo objavljeni na portalu pod imenom avtorja ali avtorice. Se že veselim kroženja novega znanja, kajti tudi sam se moram ves čas učiti in iskati navdihe za kreativnost v kuhinji.

Story: Prvi korak v smeri popularizacije kulinaričnega izobraževanja je bilo tudi sodelovanje v mednarodnem Good France, ki je bilo v četrtek, 19. marca, pod okriljem slovitega francoskega chefa Alaina Ducassa. Nam zaupate kaj o tem?

To je prvi mednarodni projekt, na katerem sodeluje naš 'novorojenček'. V veliko čast mi je bilo sodelovati pri tako pomembnem mednarodnem kulinaričnem projektu, ki si ga je zamislil Alain Ducasse. Tudi sam sem po izobrazbi 'francoski kuhar' in verjamem v nujnost trdnih strokovnih osnov, ki jih francoska kulinarika nedvomno daje. Ker trenutno nimam lastne restavracije, v okviru projekta Good France nisem mogel pripraviti večerje po francosko, sem pa zato s francoskim veleposlanikom v Sloveniji Pierre-Françoisom Mourierom (pridružila se mu je tudi njegova izredno simpatična žena) posnel krajšo oddajo za širok krog ljubiteljev kulinarike, ki je objavljena na našem portalu in vsem uporabnikom dostopna brezplačno.

Story: V okviru tega projekta ste predstavili tudi trihodni meni večerje z navdihi iz francoske in slovenske kulinarike. Kaj ste pripravili?

Z veleposlanikom sva želela pripraviti nekaj francosko-slovenskih jedi, ki bodo preproste in okusne, obenem pa se bodo gledalci lahko naučili tudi kaj novega. Zato sem za predjed pripravil domače torteline z nadevom iz krompirja, česna in žafrana, vse skupaj zalil z omako ribjega brodeta in osvežil s pečenimi češnjevimi paradižniki. Za glavno jed sta poskrbela zakonca Mourier in pripravila govedino po burgundsko, sladka pika na i pa je bil čokoladni sufle s konopljo. Vsi recepti so tudi objavljeni na portalu, zato upam, da bo iz številnih kuhinj zadišalo 'po francosko' in da bo odmev praznika francoske gastronomije odzvanjal še nekaj časa.

Story: S soprogo Katarino delujeta z roko v roki. Kako je delati skupaj? Prihaja kdaj do kakšnih nasprotij?

S Katarino delava skupaj, odkar se poznava. Že v Parizu sva skupaj sanjala o kuharski šoli in po osmih letih jo imava! Ker si glede stroke ne hodiva v zelje, do konfliktov pravzaprav ne prihaja, ker popolnoma zaupava drug drugemu in imava skupni cilj. Moja zadolžitev so kulinarične zamisli in izpeljava projektov, ona pa poskrbi za vso organizacijo, komuniciranje, administracijo in tisoč in eno malenkost. Zato je moja glava res lahko skoncentrirana na kuhinjo in za to sem ji neskončno hvaležen. Ker se dopolnjujeva, lahko skupaj narediva mnogo več projektov, kot bi jih lahko izpeljal sam.

Story: Ob predstavitvi portala ste pripravili tudi prav poseben piknik. Kako je bilo?

Ker obožujem živi ogenj, sem to svojo ljubezen želel deliti tudi s povabljenimi predstavniki medijev. Pripravil sem nabodala z uležano govedino, krompir se je grel v žerjavici, za hrustljavost pa je poskrbel 'presni vrt', iz katerega so goste sami izpulili mlado korenje, redkvico in solatne srčke. Prijetno in sproščeno vzdušje so dopolnili koktajli in v lepem sončnem vremenu se nikomur ni mudilo zapustiti prvega piknika letošnje sezone.

MLEČNI RIŽ by Bine

Praktično zapakiran idealen recept za okusen mlečni riž, ki ga lahko postrežete za zajtrk, malico ali sladico.

Sestavine (za 3 osebe):

  • »100 g okroglozrnatega riža (npr. arborio)
  • »40 g rjavega kristalnega sladkorja
  • »25 g zdrobljenih oreščkov (mandlji, indijski in brazilski oreščki)
  • »30 g suhega sadja (rozine, brusnice, papaja)
  • »1 žlička fino zmletih začimb (piment, janeževa zvezda, cimet, kardamom)
  • »1 žlička kokosove moke

Priprava:

Vse sestavine stresite v 600 ml mleka in kuhajte na šibkem ognju približno 40 minut. Občasno premešajte in postrezite toplo ali hladno.

Napisala MIMA, fotografije Goran Antley, Boštjan Tacol

Priporočamo