Bine Volčič: "Popravnih izpitov v gostinstvu žal ni!"

1. 7. 2015

V času, ko televizijske hiše napovedujejo jesenski program, nas je razveselila novica o novi, četrti sezoni priljubljenega šova Gostilna išče šefa. Tudi tokrat bo glavne vajeti v roke prijel nihče drug kot Bine Volčič, ki je s karizmo in vztrajnostjo brez dvoma zaznamoval pretekle sezone šova. Tokrat nam je zaupal tudi nekaj novosti, ki se obetajo prihajajočemu kuharskemu tekmovanju.

Bine, prihaja nova sezona Gostilne išče šefa. Kaj novega lahko pričakujemo?

Četrta sezona bo v marsičem prelomna, gledalcem bomo ponudili veliko novega, pa to ne bodo samo nove jedi na meniju v Gostilni ... Skratka, presenečenj ne bo manjkalo, je pa seveda še malo prezgodaj govoriti o tem.

Kaj pa vi? Boste še bolj strogi do svojih varovancev?

Mislite, da bi moral biti strog že kar v teoriji? Zakaj? Sem zahteven pri svojih standardih, a če bodo tekmovalci razumeli, da sta skrbna priprava in odgovornost do gosta nujno potrebni za uspeh v kuhinji, potem ne bo potrebe za strogost. Pravi vodja ekipe mora najprej znati motivirati in biti dober zgled, če je treba, pa tudi narediti red, da gost dobi samo najboljše.

Po koncu pretekle sezone se je napovedovalo, da se bo prihodnja sezona snemala na drugi lokaciji. Ali lahko že razkrijete, kje?

V tem trenutku žal še ne, ampak na informacijo ne bo treba dolgo čakati. Se že veselim vseh sprememb, ki bodo obogatile prihajajočo sezono, saj smo tudi mi v produkciji še dodatno motivirani za nov start.

V oddajah ste gledalcem ponudili kar nekaj dobrih receptov. Imate za prihajajočo sezono že kakšne navdihe?

Vedno se trudim ponuditi dobre in intenzivne okuse, hkrati pa tudi doživetje in tisti 'uau' moment, zaradi katerega se gostje za mizo razvedrijo in uživajo v lepem trenutku ob dobri hrani. Tudi letos smo z navdihi iz različnih svetovnih kuhinj že pripravili jedilnik, ki ga boste spoznali jeseni.

Nad kakšno hrano pa se navdušujete v toplih mesecih?

Poleti na splošno manj jem, najraje sveže solate. Razen ko je čas za žar, takrat si privoščim meso, saj obožujem okus po žaru ...

Kaj pa vaša družina? S katerimi jedmi jih najraje pocrkljate?

Ko doma praznim hladilnik, je na mizi pogosto kaj azijskega, saj je priprava hitra in zdrava. Če pa se zares lotim kuhanja, zakurim žar in spečemo meso in zelenjavo. Otrokoma pa so itak najljubše čokoladne palačinke, tako kot vsem otrokom – sem jih pa zadnjič pripravil s pomarančo in jih je tudi hitro zmanjkalo ... (smeh)

Dozdajšnji zmagovalci Gostilne išče šefa so se v svoji stroki izredno dobro znašli, nekateri imajo tudi svoje restavracije. Ste jih morda po koncu šova obiskali v njihovih kuhinjah?

Nekajkrat sem jedel pri njih, sploh pri tistih, ki so bližje Kranja ...

Ste jih kot mentor ošteli ali so bili na vaš obisk dobro pripravljeni?

Vem, kako težko je voditi svoj posel, zato raje ponudim nasvet kot pa grajanje.

Tudi vam se je verjetno že večkrat ponudila priložnost, da bi po oddaji odprli svojo restavracijo. Zakaj se niste odločili za ta korak?

Vsako svojo odločitev večkrat premislim, veste, sem tehtnica po horoskopu ... (smeh) In do zdaj se je še vsaka 'priložnost' izkazala za slabo naložbo, zato se imam še vedno čas posvečati tekmovalcem v Gostilni. V teh časih ima vsaka poslovna poteza le eno možnost, popravnih izpitov v gostinstvu žal ni ... Si pa želim spet kuhati za svoje goste vsak večer in upam, da bo v prihodnosti kmalu tako.

Kljub medijski prepoznavnosti in poklicu televizijca ostajate chef. Koliko ur na dan preživite v kuhinji?

Ker trenutno nisem v aktivni restavraciji, so kuharski delovniki krajši oziroma bolj normalni, povprečno sem v kuhinji osem ur, preostali čas pa raziskujem, berem, gledam, poskušam ...

Značke: Bine Volčič

Priporočamo