Bine Volčič: Skleda solate za mirno vest

Pravi kuhar hodi po 
svetu odprtih oči, 
nosnic, ušes in duha. (foto: Pop Tv) Pop Tv
Vir: Nova
3. 4. 2019

Tekmovalci nove sezone oddaje MasterChef so že nabrusili nože, sodniki pa so že ogreli dogajanje za štedilnikom. 

Luku Jezeršku in Karimu Merdjadiju bo tudi to sezono družbo delal kuharski mojster Bine Volčič, ki bo imel ob natrpanem urniku nekaj manj časa za slovenske vršace. Bo pa zato lahko še nekoliko bolj razširil svoje oči in ušesa, predvsem pa izostril svoje brbončice.

Se po vseh izkušnjah, ki ste jih nabrali v svoji kuharski karieri, lahko nekaj naučite tudi od tekmovalcev?

Seveda, sam se trudim ves čas iskati navdihe in sem pozoren tudi na malenkosti, vsaka ideja je lahko 'speči recept' - priložnost, da iz nje izpeljem kaj svojega. Pravi kuhar hodi po svetu odprtih oči, nosnic, ušes in duha …

Menite, da se je danes težje proslaviti na 'kuharskem' prizorišču kot pred leti, ko ste sami vstopali vanj?

Da in ne – v Sloveniji je že res veliko odličnih mladih kuharjev, ki imajo znanje, strast in srčnost; za preboj pa mislim, da je odločilna tudi vztrajnost. Najbolj zagrizeni bodo torej zagotovo prišli do prepoznavnosti in premikali meje kulinarike.

Na družabnih omrežjih ne skrivate, da že nabirate kondicijo za novo sezono. Koliko časa sicer posvetite vadbi?

Sem se discipliniral in nekajkrat na teden zgodaj začnem dan s treningom, tako da se mi siceršnji kar natrpani urnik ne podre.

Kateri način vadbe vam je najljubši?

Tisti, ki je čim višje nad morjem – torej v hribih in gorah, zato komaj čakam malo več prostega časa, da zagrizem v kolena.

Kuharji ne slovijo ravno po izklesanih postavah, temveč imajo pogosto malo trebuščka. Kaj menite o tem stereotipu?

Mislim, da je ta stereotip v zadnjih letih zamenjal tisti o tatujih na podlahteh kuharjev …

Se je težko upreti mamljivi hrani, ki jo ves dan gledate na krožnikih in v loncih, ali je prav zaradi narave poklica precej lažje?

Sploh ne, kajti med celodnevnim kuhanjem se že najemo samih vonjav, tako da imajo možgani informacijo, da je bilo hrane že dovolj – poleg tega pa je pri serviranju vselej prisoten tudi pozitivni adrenalin, tako da se želodec oglasi šele na poti domov, sredi noči, kar pa je bolj neugodno.

Katera jed je vedno vredna greha?

Velika skleda solate, pa še vest je mirna.

Prosti trenutki so namenjeni družini

Prostega časa je bilo že pred začetkom oddaje MasterChef bolj malo, z novo sezono pa bo urnik še nekoliko bolj natrpan. “Enkrat, dvakrat na leto si še vedno privoščim kakšen koncert s prijatelji, dober žur, piknik, ni pa to več prioriteta v mojem življenju. To je bilo včasih, ko sem imel več časa in še nisem imel družine. Zdaj pa vsak prost trenutek, ki ga imam, posvetim družini. Prosti čas, ki si ga v zadnjem času vzamem vse pogosteje, je za hribe, naravo, kamorkoli, samo da je zunaj," pove Bine.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Primož Predalič, Pop TV