Bine Volčič: Slovenci obožujemo goveje ličnice!

27. 12. 2017 | Vir: Lady
Deli
Bine Volčič: Slovenci obožujemo goveje ličnice! (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Zvezda šova Gostilna išče šefa ima danes uspešen bistro v središču Ljubljane, ki se je že usidral v želodce tistih, ki radi dobro jedo. Ker je letos božični večer na nedeljo, je ta dan z otrokoma Vanom in Tajdo ter ženo Katarino praznoval doma, medtem ko je silvestrska večerja že razprodana. Ko ga povprašam, ali pogreša televizijske kamere, prikima in pove, da je tudi on že slišal, da naj bi sodeloval v MasterChefu, vendar tega še ne more potrditi.

Ko ga povprašam, ali pogreša televizijske kamere, prikima in pove, da je tudi on že slišal, da naj bi sodeloval v MasterChefu, vendar tega še ne more potrditi.

Bine, kako gre vašemu bistroju, ste zadovoljni?

Bistro Monstera se je, zdaj to zares lahko rečem, zelo lepo usidral v srca naših gostov, veliko se jih redno vrača – prodamo pa tudi precej darilnih bonov za kosilo oziroma večerjo, zato sklepamo, da nas imajo gostje radi in želijo izkušnjo obeda pri nas podariti tudi svojim najdražjim.

Kaj gostje najraje naročajo?

Z razlogom naše pečene goveje ličnice imenujemo 'bestseller', to je zmagovalni okus, ki ga Slovenci obožujemo. Sicer pa sem izredno vesel, da v času kosila prodamo največ trihodnih menijev, torej da si ljudje privoščijo polni obrok s predjedjo, glavno jedjo in na koncu še sladico, ki je obvezna pika na i.

Pripravljate sezonsko hrano, kje jo nabavljate? Jo nabavljate osebno, pregledate, preden kupite?

Jedilnik za kosila popolnoma zamenjamo v 14 dneh, pri čemer se jedi sprotno spreminjajo, vse je odvisno od navdiha in svežih sestavin, ki jih kupujemo pri preverjenih dobaviteljih – vsak dan smo enkrat ali celo dvakrat na ljubljanski tržnici ... Degustacijski meniji za večerjo pa so bolj premišljeni in jih zamenjamo približno šestkrat na leto, sledimo sezoni in eksperimentiramo z okusi, zato so večerje res za prave 'foodieje'.

Se še vedno kuharsko izobražujete? Izobraževali ste se v Parizu, bi enako priporočili tistim, ki bi radi postali dobri chefi?

Sem velik zagovornik nenehnega izobraževanja, najprej sem se šolal na inštitutu Cordon Bleu v Parizu, da sem usvojil trdne kulinarične temelje, nato pa sem se učil oziroma kuhal pri chefih po tujini. Samo z delom lahko napreduješ. Zdaj mi zadostuje, da se navdihujem iz knjig in po internetu, saj hrano zares dojamem in poznam tehnike, tako da recepte lahko razumem, ne da bi jih tudi pripravil. Definitivno pa mladim kuharjem in kuharicam svetujem, naj gredo po svetu garat in se učit – ko se vrnejo, pa so dobrodošli v moji ekipi!

Pripravljate v bistroju kaj posebnega za praznike?

Prazniki se res bližajo in kot vsem gostincem se nam to pozna v večji gneči v bistroju. Decembra bomo kuhali sezonsko, božični večer letos pripravno pade na nedeljo, ko je bistro tako in tako zaprt. Zato sem praznoval v krogu najdražjih, sproščeno in igrivo, saj otroka še verjameta v Božička.

Pa za novo leto, kakšne načrte imate, se bo v bistroju praznovalo?

Za silvestrovo imamo večerjo že razprodano, veselimo se, da se bomo skupaj z gosti poslovili od tega uspešnega leta. Našo siceršnjo degustacijsko večerjo bomo malo nadgradili, ne bomo pa posebej pripravljali prazničnih jedi, saj je praznik vsakič, ko se na mizi znajde dobra hrana. (smeh)

Imata tudi vaša otroka veselje do kuhanja? Ali kdaj pomagata v bistroju?

Vane je drugošolec, Tajda pa je zadnje leto na 'vrtčevski svobodi'. Kar se kuhanja tiče, se ne prerivata pred štedilnikom, verjamem pa, da si že zdaj znata pripraviti obrok, če bi bilo treba. Spodbujam namreč samostojnost in odgovornost, nikakor pa ne pričakujem, da bi mi sledila v poklicu. Tudi v bistroju ne pomagata zares, le včasih se z ženo oglasijo, ko ne kuhamo za goste.

Če zdaj pogledate nazaj – kaj vam je sodelovanje v šovu Gostilna išče šefa dalo?

Sodelovanje v šovu Gostilna išče šefa ni bilo le nastopanje pred kamero, čeprav sem se tega tudi moral naučiti. Predvsem smo bili v produkcijski ekipi vir vsebine in strokovnih izzivov, zato je bilo to po eni strani moje najbolj kreativno obdobje. Bilo je izredno naporno, psihično in fizično, a imam lepe spomine na vse štiri sezone.

Besedilo: Eva Jandl // Foto: Primož Predalič, Kaja Pogačar

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave