Binetova ulična hrana v rokenrol preobleki

20. 7. 2019 | Vir: Story
Deli

Legendarni kranjski klub, v katerega je zahajal še kot najstnik in se ga nato naužil z bendom Cry Baby, s katerim so preigravali rockabilly klasike, bo znova prevetril gastronomski virtuoz. Meka za po ulični kulinariki s podpisom chefa Bineta Volčiča hlepečo publiko je zrastla v središču njegovega rojstnega kraja – KluBar postaja projekt, s katerim si bo nahranil dušo.

Tri leta minevajo od odprtja Monstere, majhnega in skromno opremljenega neo-bistroja v Ljubljani, s katerim se je umestil med vélike, vrhunske, a hkrati dostopne virtuoze, ki se umeščajo v sam vrh ljubljanskih restavracijske ponudbe. V prepričanju, da je s tem zapečatil zgodbo v slovenskem gurmanskem prostoru, se je letos januarja temu navkljub odločil, da ji prišteje še eno. Ker je kuharija živi organizem, hrana zanj največji prevodnik čustev in ker ne zdrži s preveč prostega časa v naročju. Tega, da bo pod kožo (in v želodce) znova zlezel domačinom in tujim obiskovalcem, se ni za bati. “Bine ga je znova zakuhal,” je neuradno postala modna fraza kulinaričnega pohoda, ki ga chef z diplomo kulinaričnega inštituta Le Cordon Bleu v Parizu nadaljuje v gorenjski prestolnici. Gradil bo na že dolgo let trpežnih temeljih - KluBar je priznano družabno središče za vse generacije, ki s pestro glasbeno ponudbo velja za 'izbrano jed' med glasbenimi navdušenci kot tudi med glasbeniki, saj se radi vračajo na srčno klubsko prizorišče. Ste vedeli, da je na mestu danes gastropuba nekoč deloval gostinski lokal z imenom John Doe, ki ga je že leta 1997 odprl upokojeni smučarski skakalec Primož Peterka? V poznejših obdobjih je klub menjal lastnike, pa vendar; 'četrtkanja' za mladino, sobotni klubski koncerti, poletni večeri z okusom, petkove video karaoke pa tudi potopisni večeri in poker turnirji so se obdržali na programu. Volčiča je za rokav pocukal Klemen Malovrh, eden izmed lastnikov KluBara, in sicer v želji po pomoči pri projektiranju kuhinje. Zastavil si je cilj: obogatiti ponudbo v gostinskem lokalu. Združila sta moči, a ne zgolj zato, da bi se lahko Volčič pohvalil s še enim podvigom, gre za izpolnjevanje pripadnosti mestu, v katerem Kranjčan že približno 20 let ni vrtel kuhalnice. “Zdi se, da sem mestu dolžan - in to dolžnost zdaj izpopolnjujem,” pove Bine. KluBar tako postaja gastropub z dobro, preprosto, ne preveč ambiciozno hrano - skratka z vsem, po čemer hrepeni okolica. Prekaljeni Volčič je v projektu uzrl priložnost, da razbije mit, da s'treet food' oziroma t. i. ulična hrana ni nujno nekvalitetna in nezdrava.

NAVADN, KRAMSTERDAM, UTRGANC, KRANJSKI TEGLC IN ČUFAR

Brbončice obedovalcev se bodo naužile grižljajev, imena zanje pa je kuhar poiskal v lokalnem navdihu. Glavna atrakcija je pet sendvičev, postreženih na pladnjih in v biorazgradljivi embalaži za enkratno uporabo. Za 'poplaknit' so na razpolago kraft piva, koktajli in žgane pijače. Kranj je prav gotovo pripravljen, da z inovacijo nadgradi turizem. Interes je za hip ustaviti turiste na stičišču, od koder se vsak dan znova vozijo iz prestolnice na Bled. Med letom je teh približno milijon. “Zakaj se ne bi ustavili v Kranju,” se sprašuje Volčič. Ne nazadnje se mesto baha z zgodovinskimi dejstvi in prav je, da ni le vmesna destinacija. Ali pač. Z rokenrol pridihom in nekaj za pod zob. 'Za ta velike' in 'za ta male.' Naj vas Volčič znova prepriča.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu