Blaž Jarc in Mirko Mayer: Voditelja na testu prijateljstva

Mirko: “Da bi bil ‘normalen’. Da bi kimal, ko se to pričakuje od njega. Ali se smejal, 
ko je to spodobno in dovoljeno.” (foto: Planet Tv) Planet Tv
Vir: Story
15. 1. 2016

Že nekaj časa se Story spogleduje z mislijo o nekoliko drugačnem članku. O takšnem, ki seveda govori o medijski osebnosti, pa vendar na nekoliko drugačen način. Tako smo se na uredništvu odločili, da na ultimativni test prijateljstva postavimo znana televizijca, za katera se tudi na hodnikih Planet TV šušlja, da sta kot 'rit in srajca'. Devet enakih vprašanj smo postavili Blažu Jarcu ter Mirku Mayerju, in ugotovili ...

Story: Kdaj in kje sta se prvič spoznala?

Blaž: Na drugi televiziji, pred približno šestimi leti. Takoj sva ugotovila, da sva podobno nora posameznika, ki rada dvomiva o vsem. Povsem različna, a z istimi cilji. Najbrž je pomagalo tudi to, da sem prvič v živo videl, da od nekoga nos v redakcijo vstopi minuto pred drugimi deli telesa. To te impresionira. Najprej sem mislil, da je bil v prejšnjem življenju gotovo čaplja. Še danes nisem prepričan, da to ne drži.

Mirko: Pred več kot sedmimi leti, septembra 2008, ko sem se pridružil ekipi Sveta na Kanalu A. Že po nekaj tednih se mi je zdelo, da sva stara kolega. Čisto drugačna 'vesoljca', pa s skoraj enakimi interesi, najbrž je to razlog.

Story: Beseda, ki jo Mirko/Blaž najpogosteje izreče?

Blaž: 'Uresnic'. V resnici. Ker vedno dvomiva o vsem, se nama zdi skovanka 'uresnic' še najbolj priročno ironična. Sicer pa so med nama že več let popularne pomanjševalnice vseh vrst. Bolj ko je človeku nerodno izgovoriti to besedo, bolj jo zlorabljava. Danes delujejo že kot nekakšni treningi samozavesti. Pomislite. Kako sram bi vas bilo, če bi morali sredi polne trgovine svojega prijatelja poklicati 'kornetek'?

Mirko: 'Uresnic', kot najina interna izpeljanka mašila 'v resnici'. Skrajno nalezljiva zadeva, ki je nastala po tem, ko sva na enem od sestankov štela, kolikokrat bo to v pol ure rekel eden od najinih šefov. Vsaj enkrat vsako minuto neto pogovora.

Story: Kdo navadno prvi popusti, ko si skočita v lase?

Blaž: Hm. Rekel bi, da nihče. Prepričan sem, da bistvo prijateljstva ni strinjanje, ampak sprejemanje. V mnogo stvareh se ne strinjava in o tem tudi dostikrat debatirava. Se pa ne prepričujeva. On je prepričan, da sem kmet, jaz pa sem prepričan, da je elitistični 'hochstapler'. In veste kaj, najbrž imava oba prav.

Mirko: Ker ima Blaž visoko čelo in precej manj las od mene, ne priporočam, da bi mu skočili v lase. Zato navadno popustim prvi. Sicer pa vpijeva tudi, ko se pogovarjava v normalnem tonu ... Sodelavci ne bi niti opazili, da je kaj narobe.

Story: Koliko stvari si zaupata z ljubezenskega področja? Malo, srednje, vse?

Blaž: Njegova žena ima mojo številko na seznamu hitrih klicev. Sem prepričan. Poveva si vse, ampak se vedno pogovarjava zgolj o razlogih in posledicah. Ne vidim prav nobene potrebe, da bi vedel, kako je videti stegno Mirkove žene, ali pa kaj počneta med rjuhami. To bi bilo bolj tračarjenje kot pa pogovor. Mislim, da tudi njega ne zanimajo intimne podrobnosti moje zveze z Natašo. Zanimajo naju vedno le odnosi. Vzroki in posledice.

Mirko: Bolj ali manj vse, seveda v moških okvirih, ker vem, kako je to med prijateljicami. Ne govoriva o stvareh, ki bi bile drugemu v zadrego, načeloma se pa ve, kaj se komu dogaja.

Story: Kakšna je najpogostejša Mirkova/Blaževa izbira v restavraciji?

Blaž: Gamberi. Vedno se mu blede po kakšni morski hrani in vedno so to gamberi. In vedno to tako tudi pove: 'Testenine z gambeeeeeeri!' Kot da ne bi imeli slovenske besede za to. Kozice! Je pa res, da se iz kozic ne da tvoriti pomanjševalnice v moški obliki. Gamberček gre lažje z jezika.

Mirko: Odkar je pred dvema letoma radikalno presekal z nažiranjem in nakupil za celo omaro novih konfekcijskih številk, se povsem predvidljivo zateka k jedem, ki jih sicer praviloma naročajo boljše polovice. Lazanje, solate, 'nekaj nekaj' v provansalski omaki in podobno ...

Story: Kateri je Mirkov/Blažev najljubši risani junak?

Blaž: Tega pa res ne vem. Bi pa rekel, da kakšen tipičen, visokoleteči vsemogočnež v pajkicah. Superman, recimo.

Mirko: Tega 'uresnic' ne vem. Mislim pa si, da bi bil lahko Hrabri Mišek.

Story: Kakšen je Mirkov/Blažev največji strah?

Blaž: Da ne bo izšel. To je interna šala, ampak kaže na to, kaj ga vedno najbolj skrbi. Je izjemen analitik. Vsako situacijo zna prekleto dobro predvideti, se nanjo pripraviti. Ko pa ima občutek, da mu za to zmanjkuje časa, se začne spraševati, ali bo danes sploh lahko izšel. Torej gre najbrž za strah pred izgubo nadzora. Vendar gre tudi tu bolj za jamranje kot za dejanski strah. Na koncu vedno izide. Z oddajo in drugje.

Mirko: Da bi bil 'normalen'. Da bi kimal, ko se to pričakuje od njega. Ali se smejal, ko je to spodobno in dovoljeno.

Story: Vajina najboljša medsebojna šala?

Blaž: Uh, toliko jih je, da ne vem, kje bi začel. Najboljša je zagotovo ta s pomanjševalnicami. In se je tudi obdržala. Na vsaj dveh televizijskih hišah. Če pa govorimo o enkratnih šalah, jih je nešteto. Vsaj ducat na dan.

Mirko: Skozi leta sva jih razvila mali milijon. Velike večine nihče ne razume. Omenil bom najbolj uspešen projekt, ki so ga pograbili tudi drugi. V že dveh medijskih hišah nama je uspelo ukoreniniti naslavljanje sodelavcev z vzdevki, kot so kornetek, mišek, mucek, parazitek ... Bolj se komu zdi čudno, da se kolega kličeta s temi pomanjševalnicami, bolj bizarne in z večjim veseljem si jih izmišljujeva.

Story: Ali Mirko/Blaž poje pod prho?

Blaž: Seveda. Zato sva z Natašo kupila stanovanje na obrobju povsem drugega konca Ljubljane. Da ne bi iz Kranja do naju dejansko kdaj prihrumelo to vreščanje. Sam je zase prepričan, da je drugi Željko Bebek, seveda.

Mirko: Blaž za petje ne potrebuje prhe. Špricar ali štirje zadoščajo.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Planet TV

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story02/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 02/2016

Story 02/2016, od 06. 01. 2016