Blaž Kavčič: Poškodbe so sestavni del!

16. 6. 2015

Naš teniški as Blaž Kavčič je po nekaj težavah s poškodbami znova zaigral na teniškem igrišču. Nazadnje v Roland Garrosu, kjer ga je spremljala tudi njegovo dekle Lara Koren, aktualna miss Gaming Slovenije.

V Parizu sicer ni osvojil želenega rezultata, je pa bila tekma zanj velika, saj je po težki poškodbi znova stal na igrišču.

Lanska sezona je minila s kar nekaj poškodbami. Kako se kot športnik soočate s tem in koliko zaradi tega trpi vaša kariera?

V zadnjem času sem imel kar nekaj težav s poškodbami, ki so se kar vrstile, in treba je dati vse od sebe, da ne izgubiš volje in vztrajaš, ne glede na vse. Po vsaki ope­raciji in okrevanju je najtežje vstati in nadaljevati, čeprav v relativno kratkem času izgubiš ogromno kondicije in pripravljenosti, za katero si delal prej vse leto. Čeprav vsakokrat zakorakam na igrišče in v fitnes pripravljen na obremenitve, podzavest ne dopušča, da polno izkoristim potencial in stopim, skočim, se zadrsam tako, kot bi se sicer, zato potrebujem nekaj časa, da se noga spet privadi in lahko igram tako, kot znam in želim. Odstranili so mi živca na obeh stopalih, saj so bile bolečine že skoraj nevzdržne, zato je bila nujno potrebna operacija in vesel sem, da nisem čakal, da se bolečina še razvije, in se za drugo odločil takoj, ko so mi diagnosticirali enako težavo kot pred prvim posegom.

Dobre tri tedne po operaciji ste že odpotovali na turnir na Kitajsko, kjer ste v finalu dosegli še 190. zmago in s tem osvojili že 13. turnirsko zmago. Kaj je to pomenilo za vas in kako greste zdaj naprej?

To mi je dalo še dodaten zagon, saj sem imel po prvi operaciji veliko več težav in daljše okrevanje. Letos sem bil tudi veliko bolje pripravljen, saj sem natanko vedel, kako poteka zdravljenje. Imel sem ekipo vrhunskih strokovnjakov – od operacije do rehabilitacije. Zdaj je prioriteta, da pustim poškodbe za sabo in se čim prej spravim v tekmovalno formo. Pri vrhunskem športu vsak izgubljeni dan veliko pomeni, zato je zelo pomembno, da se rehabilitacija poškodbe začne čim hitreje. Na tem mestu bi se rad za­hvalil vsem, ki so mi pri zdravljenju pomagali in si vzeli čas tudi izven delovnika.

Nekje ste dejali, da ta zmaga ni bila nič posebnega (saj ste bili na tej ravni že pred leti), pa kljub vsemu ni zanemarljivo, da ste dosegli tak uspeh. Glede na to, da ste pred manj kot mesecem dni še hodili z berglami ...?

Ja, res je, igra na samem turnirju ni bila nič posebnega, zato je bila zmaga veliko presenečenje, predvsem ker ljudje po takšni operaciji šele začnejo počasi hoditi, jaz pa sem že stal na igrišču s pokalom v rokah. Prav ti občutki veselja ob zmagi mi dajejo dodaten zagon in voljo, da sem v tem primeru že drugi dan po operaciji z berglami treniral v fitnesu ter naredil vse, kar je bilo v moji moči, da se čim prej vrnem na teniško igrišče.

Dobra igra ne pomaga prav dosti, če nisi tekmovalno uspešen. Kako gledate na to in koliko tekmovalnosti je v vas?

Že od malega sem tekmoval na vseh področjih, tako sam s sabo kot z drugimi. Predvsem mi je izziv, da prekosim samega sebe, zato si cilje prestavljam vedno višje in mislim, da je to lastnost, ki je skupna večini vrhunskih športnikov. Najbolj sovražim poraze, pa naj bo to na teniškem igrišču ali pri družabnih igrah, kar pa zna biti včasih zelo moteče; recimo pri igri Acitvity sem se po porazu učil kartice kar na pamet.

Poškodbe, ki ste jih imeli, vam niso vzele energije in želje za nadaljevanje. Kako bo šlo zdaj naprej?

Poškodbe so sestavni del vsakega vrhunskega športa in to moraš vzeti v zakup, ko se odločiš za takšno pot, seveda pa te vsaka za nekaj časa zaustavi ter prisili, da miruješ. Takrat se najbolje zavem, koliko mi pomeni, da v življenju počnem to, kar imam rad, zato se vsakič vrnem na igrišče še bolj odločen in na­daljujem z dodatnim zagonom. Nadaljeval bom tako kot do zdaj, veliko treningov in trdega dela, kajti brez tega je nemogoče priti do cilja, ki sem si ga zadal.

Že kar nekaj časa spadate v sam vrh slovenske teniške elite. Kako se razumete s preostalimi tenisači (Blažem Rolo, Aljažem Benedetom, Tomislavom Ternarjem, Tomom in Gregorjem?)

Z vsemi fanti se zelo dobro razumem in komaj čakam na Davisov pokal, kjer smo vsi zbrani na istem mestu, kjer skupaj treniramo in se zabavamo in zastopamo barve Slovenije. Drugače pa se zelo težko uskladimo, saj nam urniki treningov in tekmovanj ne dopuščajo, da bi se družili, kot bi si morda želeli.

SKUPNA LJUBEZEN

Blaža na njegovi poti že nekaj časa spremlja aktualna miss Gaming Lara Koren.

Ljubezen se je razvila spontano, zaljubljenca pa povezuje še ena skupna točka. Lara je namreč velika ljubiteljica živali in pri tem ji pomaga tudi Blaž. "Najina prva skupna pot je bila do bosanskega smetišča, kjer se mi je pridružil na misiji hranjena in oskrbe živali. Nazaj sva pripeljala dve majhni kepici in jima nato s skupnimi močmi poiskala dom," je povedala Lara.

■ MIMA

Značke: Blaž Kavčič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri