Blaž Švab ima kar 4 službe!

Vir: Nova
4. 10. 2013

28-letni Blaž Švab, pevec narodno-zabavne skupine Modrijani in voditelj nove oddaje Slovenski pozdrav, je trenutno zelo zaposlen in iskan.

"Rad imam delo na Inštitutu Antona Trstenjaka, delo na Radiu Rogla, veselim se oddaje Slovenski pozdrav, Modrijani pa so zgodba, v kateri živim prav vsak dan in jo diham vsako minuto. Pridno delamo že 13 let in toliko idej imamo še!"

Z vse večjo popularnostjo pa se o Modrijanih pojavlja tudi vse več govoric in tračev. Ko smo tako pred meseci pisali o zgodbi Roka Švaba in njegovih zakonskih težavah, se je dvignilo nemalo prahu (mimogrede: Rok Švab je danes še vedno srečno poročen, tik pred vselitvijo v novo hišo z njegovo drago, lepo in mlado soprogo).

Blaž tudi o tem odkrito spregovori: "Temu se ne moreš izogniti, to je jasno. Predstavljajte pa si, kako je, ko moraš staršem pojasnjevati, zakaj kaj piše v revijah, zakaj piše, da Blaž Švab šmira s Tanjo Žagar. In vsak starš se strese ob novici, da se njegov otrok ločuje. Ampak lahko vam povem, nista se še ločila, jaz pa se še nisem poročil. Nič ni bilo, vse je enako, sta tik pred vselitvijo v novo hišo. Normalno živita. Ob taki odsotnosti je težko vzdrževati zvezo."

Modrijani in alkohol?

Tudi drugih težav, ki nastopijo z vse večjo popularnostjo in ponočevanjem, se Blaž ne boji. Tako je spregovoril o alkoholu, substanci, ki se ji marsikateri nastopajoči ne izogne, vsaj za 'korajžo' pred nastopi. Blaž pravi: "Modrijani na nastopih ne pijemo nič alkohola, niti enega piva ne. Zasebno ja, kozarec vina, jaz na primer deci refoška, na nastopih pa čisto nič. Če hočeš kot človek zrasti, moraš premagovati vse mogoče strahove, tudi tremo, jo prerasti, ne omamiti lastnega doživljanja.

Šest let sem delal na področju alkoholizma in zasvojenosti v terapevtski skupini z zdravljenimi alkoholiki. Omamljanje in lajšanje napora z alkoholom ali celo sproščanje pozitivnih občutkov z alkoholom je nesmiselno. Brez alkohola lahko še z večjimi užitki premaguješ večje stvari. To je bil naš skupni dogovor, da se na nastopih alkohol ne pije, in se tega držimo, zato tudi lahko zdržimo takšen tempo. Možgani bolj delajo – kava, voda, voda, voda, sok, sok, voda, voda. Le da dobimo kaj sladkorja. To je naša služba, naše delo.

Sveži možgani, neomamljeni možgani drugače delujejo na odru. Tudi naš reakcijski čas na odru je zelo hiter. Če komu od nas na primer odpove glas, si samo s prsti pokažemo in nekdo drug prevzame njegov glas. Nekdo, ki je pred tem spil dva litra viskija, ob tem na odru sploh ne bo reagiral, je kot v nekem svojem filmu. Mi smo bolj podobni športnikom kot pa glasbenikom – garamo in delamo.

Več izveste v aktualni številki revije Nova, za katero je Blaž med drugim spregovoril tudi o slavi in tem, kaj bi počel, če bi imel več prostega časa.