Blaž Žgank in Uroš Milanović: Njun pokrovitelj: Jan!

Blaž Žgank in Uroš Milanović: Njun pokrovitelj: Jan! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
8. 4. 2016

Blaž Žgank in Uroš Milanović sta tista, izpod rok katerih je nastala zmagovalna pijača za vstopnico na Kubo. Mi smo se jima za klepet pridružili tam, kjer se počutita najbolj domače: pred 'šankom' Sobe 102 sredi ustvarjanja. In njuna spretnost nas je prepričala, da bi celo Jamesu Bondu brez težav postregla s tistim koktajlom, ki ga ima najraje. Martinijem s pretreseno vodko in tremi olivami.

Vsakdan dveh simpatičnih barmanov se pravzaprav začenja šele ob večerih. Za točilnim pultom, ob dobri glasbi in mešanici prefinjenih alkoholnih okusov. Njuna služba in edina stvar, ki ju resnično veseli, je mešanje koktajlov. Po polnoči pa začenjata nočno življenje, ki je, kot sama pravita, pika na i temu eksotičnemu poslu.

Urošev način življenja je to že zadnjih deset let: "Prvič me je potegnil dober žur, pozneje so to bili okusi, mešanje in ustvarjanje novih pijač." Nenehno preizkušanje in odkrivanje pa mlajšemu Blažu še nadgradita ta občutek - časa za dolgčas enostavno ni nikoli. Glavna krivca novih izzivov ter okusov sta tujina in domišljija, njun delovnik pa znajo popestriti tudi zahtevnejše stranke. "Obstajajo slabe strani tega posla, s katerimi se je občasno treba spoprijeti. Zahteve ter pričakovanja se razlikujejo od stranke do stranke in zgodi se, da jim kaj ni všeč. Zato se pogajaš, poskušaš uloviti njen okus in ji ustreči," pravita. Pa dekleta? Za nežnejši spol je po njunem receptu sadje prava kombinacija. Postregla bi jim zmagovalni koktajl: "Sicer so naši vsi zmagovalni. Je pa odvisno od osebe, kakšen karakter ima. Če je prefinjena, ima rada sladke." In čeprav je kombiniranje različnih sestavin laiku videti precej enostavno, se po njunih besedah barmani med seboj razlikujejo po svojih lastnostih. "Glavni elementi, ki odlikujejo barmana in ga ločijo od drugih, so iznajdljivost, spretnost in izvirnost. Potrebuje vse te lastnosti, da je izdelek popoln," sta enotna zmagovalca in poudarjata, da je najpomembnejša vrlina poznavanje sestavin. Za Blaža ima vsaka od njih svojo zgodbo, največ časa pa posveča ustvarjanju s tistimi, ki so mu všeč. "Trenutno je to rum Havana," nam oba zaupata v smehu, saj se Uroš maja odpravlja prav v Havano, poznano kot svetovno prestolnico koktajlov. Postal bo del svetovnega izbora za najboljšega barmana, v upanju, da bo njegov 'zvarek' tisti zmagovalni.

JAN PLESTENJAK

Ponosni pokrovitelj pravi: "Imata ljubezen do dela"

  • Uroš in Blaž svoje sposobnosti trenutno kalita v enem izmed najpriljubljenejših ljubljanskih lokalov, Sobi 102. Prek iskanja talentov njihove ekipe sta prišla pod okrilje pevca Jana Plestenjaka, ki so mu kljub eksotičnim koktajlom še vedno bolj všeč enostavnejši, na primer mojito. Barmana pod njegovim pokroviteljstvom rasteta in sodelujeta v ekipnem duhu: "Ker sta dobra, pomeni, da imata ljubezen do dela. V službo ne prideta le opravljati dela, temveč odživeti del življenja." Nad idejo, da ustvari svojo znamko pijače, ki bi jo sicer takoj poimenoval po kakšni svoji pesmi, pevec ni bil preveč navdušen, fantoma pa posveča življenjski nasvet: "Delaj tisto, v čemer si dober, in delaj zase. Tako gradiš sebe in postajaš boljši."

Napisala Neja Drozg
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story14/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 14/2016

Story 14/2016, od 31. 03. 2016