Blažu Švabu je po šestih letih prekipelo: Enkrat je treba povedati

25. 10. 2019
Deli
Blažu Švabu je po šestih letih prekipelo: Enkrat je treba povedati (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Vse skupaj se je začelo januarja leta 2013, ko je Natalija Verboten dobila povabilo, da na RTV Slovenija predstavi idejo o novi zabavno-glasbeni oddaji. Kar je tudi naredila. Takrat nam je zaupala, da je bila povabljena na razpis, ki ga je skupaj s svojim možem pripravila v imenu podjetja Bumerang. Oddala sta svoje avtorske ideje, scenarije in čakala na odgovor. Vmes je preteklo nekaj časa ... konec istega leta 2013 pa so medije, kot strela z jasnega, preplavile zgodbe o vložitvi tožbe Natalije Verboten proti RTV Slovenija.

"Kar deset let dela na TV Slovenija mi je dalo ogromno izkušenj, tako pred kot za kamero, tudi ideja za koncept oddaje Pri Jožovcu z Natalijo, ki je bila pri gledalcih izredno priljubljena in tudi zelo gledana, je bila moja. Doma imam pripravljenih kar nekaj sinopsisov, scenarijev za različne oddaje, tudi zabavno-glasbeno, družinsko, šov oddajo, in še in še ... Oddaje so naravnane zelo komercialno, gledljivo in vem, da bodo zelo uspešne, saj so mešanica vseh najboljših oddaj zadnjih 20 let, z novostmi in pridihom sodobnosti," je takrat za našo medijsko hišo povedala Natalija.

In kaj se je zgodilo od povabila pa do tožbe? 4. oktobra 2013 je na male zaslone RTV Slovenije prišla nova oddaja Slovenski pozdrav, katere voditeljsko taktirko je prevzel član skupine Modrijani Blaž Švab. Ko je Natalija zagledala oddaje, ki so bile enake njunim predloženim sinopsisom, je bila šokirana. Da je v Sloveniji 'kraja' idej pri organizaciji dogodkov povsem nekaj vsakdanjega, je znano že iz poslovnega sveta, a tokrat je ukrepala. Natalija je skupaj s podjetjem Bumerang in odvetniško pisarno Matoz na RTV Slovenija naslovila tožbo, v kateri sta terjala odškodnino. Višje sodišče je nato presodilo, da je bil koncept Natalije Verboten in Dejana Bojiča avtorsko delo, oddaja Slovenski pozdrav pa, da vsebuje elemente njunega avtorskega dela.

In ker so se te dni v slovenskih medijih znova pojavile zgodbe o tej nesrečni zadevi oziroma oddaji, se je po šestih letih molka oglasil voditelj oddaje Slovenski pozdrav, Blaž Švab, ki je na družbenem omrežju povedal svojo plat zgodbe. Blaž je med drugim zapisal, da ni nikoli slišal ne videl koncepta, za katerega trdita Natalija in Bojan, da je njun ... zaključil pa je z besedami, da je v njegovem srcu mir in da ponoči dobro spi. Njegovo celotno izjavo si lahko preberete spodaj, vsi skupaj pa upamo, da se bo sedaj, ko so si vsi akterji nalili čistega vina, zadeva končno uredila.