Bojan Iljanič: “Za zdaj je vse nad pričakovanji”

Bojan Iljanič: “Za zdaj je vse nad pričakovanji” (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
13. 6. 2015

Pogovarjali smo se z Bojanom Iljaničem in njegovo izbranko Petro, s katero sta pred kratkim dobila sina. Sad njune šestletne zveze je mali Tian, ki sta ga prvič predstavila v naši reviji. Petra, ki je zaposlena v družinskem gradbenem podjetju, njen hobi pa je bioterapija, je nekdanjega mistra ter zdajšnjega vremenarja na Planet TV z žilico za bančništvo in podjetništvo spoznala na ekonomski fakulteti, kjer sta skupaj žulila klopi. Zaljubljenca rada potujeta, bereta knjige in urejata dom, najraje pa skrbita za svoj mali zakladek, ki je pred kratkim prijokal na svet.

Story: Kako bi opisali trenutek, ko ste prvič izvedeli, da boste postali očka?

V tistem trenutku me je preplavil cunami čustev. Na zunaj sem verjetno deloval mirno, vsaj meni se tako zdi, navznoter pa veselje, sreča, strah, povečan občutek za odgovornost, ampak ta čustva se sploh ne morejo primerjati z občutki, ki jih doživiš ob rojstvu otroka.

Story: Kdaj sta s Petro začutila, da je pravi trenutek za ustvarjanje družine?

Iskreno, to se je zgodilo popolnoma spontano, brez skrbnega načrtovanja. Glede na to, da se poznava in sva skupaj že toliko časa, da sva prebrodila veliko lepih in tudi nekaj manj lepih trenutkov, ko te povezuje toliko stvari, ki se jih sploh ne zavedaš, a je zaradi njih partnerska zveza bolj polna, je naraščaj posledica in nadgradnja, zdaj pa vidim, da tudi nagrada.

Story: Petra, ste takoj vedeli, da je Bojan pravi moški za vas?

Čutila verjetno, glede na to, da smo bili za tem, ko sva se spoznala, skupaj z družbo s fakultete, in ko je neka punca komentirala, da ji je všeč, sem hitro povedala, da je on moj. Vedela pa sem, ko sva se bolje spoznala. Takrat sem videla samo še njega in si nisem predstavljala življenja s kom drugim.

Story: Bojan, kje sta se spoznala in kakšne spomine imata na prvi zmenek?

Kot rečeno, spoznala sva se na ekonomski fakulteti, prvo predavanje, matematika, če se ne motim. Ni bilo ravno zanimivo, pa sem imel dovolj časa za opazovanje ... hec. Iz prijateljstva se je potem počasi razvila simpatija, prvi nedolžni zmenki …

Story: Mali Tian vaju je gotovo še dodatno povezal. Kako se počutita kot novopečena starša? Je vse po pričakovanjih?

Za zdaj je vse nad pričakovanji. Seveda sva bila na začetku, po tihoma, oba na trenutke v dvomih, ali bova zmogla, ali sva pripravljena, ali počneva kaj narobe … Strah je odveč, malček je zdrav, zdravnica pravi “šolski primerek”. Občutek pa enkraten.

Story: Dokaj hitro sta izvedela spol otroka, sta se hitro strinjala glede imena in zakaj ravno Tian?

Petra je pripravila izbor imen za oba spola, v bistvu še pred nosečnostjo, izbrala pa sva tistega, ki je bil obema všeč. Posebnega pomena ni.

Story: Koliko otrok imata še v načrtu?

(smeh) Eden ni nobeden, pravijo. Nič ne načrtujeva in še ne razmišljava o tem.

Story: Kdaj bomo slišali zvonjenje poročnih zvonov? Ali domači že kaj ‘pritiskajo’ na vaju?

(smeh) Malo sva pohitela in prehitela poroko. No, trenutno to ni prioriteta, na prvem mestu sta Tian in postavljanje trdnih družinskih temeljev, ki jih bova zagotovo utrdila tudi s poroko. Domači ne ‘pritiskajo’, seveda pa si želijo, a kot pravim, to zdaj ni prvotnega pomena.

Story: Koliko časa in zakaj sta skrbno varovala podatek, da bosta zibala?

Pravijo, da je pametno počakati vsaj tri mesece, da je mimo prva faza nosečnosti, a Petra ni zdržalo dolgo, kar je popolnoma razumljivo. Za naše domače sva pripravila pisemca, ki so v Tianovem imenu nagovarjala bodoča dedka, babico, strice, tete. Prav zanimivo je bilo opazovati reakcije.

Story: Kakšne so bile predpriprave na prihod Tiana in ali se je to predznanje izkazalo za izredno koristno zdaj, ko imata dojenčka?

Obiskovala sva šolo za starše, kjer sva dobila ogromno uporabnih informacij. Prisoten sem bil pri porodu, kar je bila za oba zelo pozitivna izkušnja. Pri tem moram izraziti navdušenje nad psihično in fizično močjo, ki ju premore ženska ob porodu. Sicer pa je Petra zelo skrbno pripravila vse potrebno za prihod Tiana v naš dom (obleke, voziček, vsa oprema ...). V pomoč nama je bila tudi sodobna tehnologija, različne računalniške in mobilne aplikacije za spremljanje nosečnosti in z nasveti.

Story: Bojan, kako pa ste s previjanjem?

Iskreno, previjanje je za zdaj še bolj v Petrini domeni. Jaz sem poprijel za sesalec, likalnik, kuhalnico, sem taksi služba. Mislim, da sva zelo fer razdelila opravila.

Story: Petra, kakšen očka je vaš postavni izbranec?

Ne pretiravam, ampak za zdaj se je izkazal kot res najboljši! Skrbi, da se mamica in sinček dobro počutita, kot vedno pa je odgovoren in skrben. Poleg tega je vzel en mesec očetovskega dopusta, tako da smo lahko uživali in izkoristili skupne trenutke, za kar bo pozneje zaradi njegovega dela/ zaposlenosti manj časa. Med tem pa je prevzel tudi večino gospodinjskih opravil, ki bi jih sama, zaradi napornega poroda in okrevanja, težko prevzela.

Story: Bojan, zdaj ste še na očetovskem dopustu. Bo težko oditi nazaj na delo?

Ne, ravno nasprotno. Zdaj sem poln energije in motivacije za doseganje novih ciljev. Večji izziv bo usklajevanje družinskega in poslovnega življenja. Treba bo na novo postaviti merila in prioritete v življenju.

Story: Kaj si poleg zdravja in sreče najbolj želita za malega Tiana in v kakšnem duhu ga bosta vzgajala?

Želiva, da bo v tem hitro spreminjajočem se svetu oblikoval, zagovarjal in ostal zvest vrednotama, ki sta temeljni in enaki povsod po svetu: ljubezen in spoštovanje. V tem duhu ga bova tudi vzgajala.

Napisala Manja Plešnar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 23/2015

Story 23/2015, od 04. 06. 2015