Bojan Papež je dosegel novi uspeh

Bojan Papež je dosegel novi uspeh (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Nova
13. 8. 2018

Zmagovalec lanskega šova hujšanja Bojan Papež premaguje številne izzive, ki si jih je zadal po tistem, ko se mu je življenje po nekaj mesecih obrnilo na glavo. Najprej je izgubil skoraj 70 kilogramov, si izboljšal tako fizično kot psihično počutje. Zdaj pa se je odločil, da bo premagal še en izziv. S kolesom se je od svojega doma odpravil proti Dalmaciji!

Bojan je v šovu, v katerem je izgubil skoraj 70 kilogramov, našel nov smisel življenja. Da je sposoben premagovati nekoč nepredstavljive izzive, pa je dokazal tudi z nedavnim ciljem. S kolesom se je namreč odpeljal od domačije v objemu štajerskih goric Morja pri Framu pa vse do Biograda na Moru v Dalmaciji. "Če bi mi pred letom in pol nekdo rekel, da se bom s kolesom peljal v Dalmacijo, bi ga vprašal po zdravju. Sploh ne vem, kdaj sem se nazadnje vozil s kolesom. Če že, potem pred leti in še to nekaj metrov do sladoleda in nazaj," se je ob pripovedovanju spominjal Bojan.

Stisk dlani in dana obljuba

Za izziv je Bojana navdušil dober sosed, ki se s kolesarstvom ukvarja rekreativno. "Pogovarjala sva se, ko mi je dejal, da se je nedavno vrnil s kolesarjenja iz Srbije. Rekel sem mu, da bi se enkrat tudi sam odpravil na takšno pot. Takoj me je izzval in predlagal, da greva do Dubrovnika. Ampak ta bi bila malo dolga, sem si mislil. Ko pa smo se odločali za dopust, sem napol v šali napol zares rekel, da se bom na morje odpeljal s kolesom. In prijatelj me je izzval. Segla sva si v dlani in tri tedne pred potjo dejala, da greva," je povedal Bojan. "Šele ko sem mu dal roko, sem se zavedal, da niti nimam primernega kolesa." Dana obljuba Štajercu veliko pomeni, zato je takoj odšel v iskanje primernega in si pripravil še nekaj treningov, ki so temeljili predvsem na kolesarjenju. "Nikoli prej nisem kolesaril, vsaj ne takšnih razdalj, zato sem moral kar precej nadoknaditi. Kolikor je v tem kratkem času sploh bilo mogoče. S prijateljem sva se odpravila na nekaj vzponov, med drugim sva se peljala do Areha, in takrat sem videl, da bom premagal zastavljeno pot. Čeprav me je bilo predvsem strah vzpona čez Velebit. A na koncu se je izkazalo, da je bil Velebit eden izmed manjših izzivov proti vsemu drugemu."

Gumidefekt in dež

Bojan je skupaj s sosedom pot začel s svoje domačije. Prvi dan sta prevozila vse prepreke in si mesto za prenočišče našla v okolici Zagreba. "Šla sva čez Rogatec in prvi dan kolesarila mimo Zagreba. V Jastrebarskem sva nato prespala in nadaljevala naslednji dan. Nisva imela načrtovanih nočitev, odločala sva se čisto spontano. Drugi dan sva šla mimo Plitviških jezer, kjer se nama je pot precej vlekla. Pred Velebitom sva se ustavila v neki vasici, kjer sva nato prespala. Mislil sem, da mi bo Velebit najhujši, pa se je izkazalo, da ne. Pred Velebitom naju je presenetil dež. Skrila sva se pod neko zapuščeno hišo in čakala kakšno uro. Potem se je razjasnilo in sva nadaljevala. Ko sva prišla čez vrh, naju je spet presenetil dež in potem naju je zalivalo precejšen del poti. Nadaljevala sva, saj nisva imela druge izbire." Potem pa je Bojana presenetila še ena nevšečnost. "Vmes, ko sva se spuščala, sem imel še gumidefekt in sem moral zamenjati gumo. Ampak imel sem dve rezervi, tako da sva potem le prišla varno do cilja," je še dodal Bojan.

Besedilo: MIMA // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo