Bojana Knehtla (Kmetija: Nov začetek) smo obiskali v zavetišču

Bojan si štiriposteljno 
sobo deli s cimrom 
Sandijem, s katerim 
sta postala tesna 
prijatelja. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
5. 10. 2015

Bojanu, 55-letnemu Štajercu, ki je v oddaji Kmetija: Nov začetek priznal, da od marca živi v zavetišču, so se po izpadu iz šova sanje o lastnem domu razblinile. Kljub nesrečni preteklosti pa Bojan po novi televizijski izkušnji začenja na novo. Obiskali smo ga namreč v celjskem zavetišču za brezdomne, ki mu je, kot pravi, po travmatskih izkušnjah doma ponudilo nov pogled na svet.

"Tukaj, v zavetišču, sem se znašel po spletu naključja. Sem so me namreč napotili v Vojniku, kjer sem se po odhodu iz stanovanja, ki sem si ga delil z nekdanjo ženo in hčerjo, deset dni odvajal od alkohola. Ko sem odhajal, sem zdravnico vprašal, kaj me čaka po tem. Nisem vedel, ali bom pristal pod mostom ali na štriku," nam je povedal Bojan in dodal, da mu je zdravnica takrat pojasnila, da ni vse tako črno, kot je videti, in mu ponudila številko prav tega zavetišča, v katerem smo se sestali. "'Šefica' zavetišča Zdenka Zdinski mi je odprla novo pot in predstavila novo življenje. Res sem hvaležen za to, da sem lahko tukaj, in zdaj sem zadovoljen," nam je povedal Bojan, kar je po burni preteklosti razveselilo vse njegove znance.

Nesrečno življenje

Bojana nesreča namreč spremlja že od malih nog. Kot nam je povedal, ga je pri štirih letih zapustila mama, ki je v življenju ni nikoli več videl. "Ostal sem z očetom, ki pa je umrl, ko mi je bilo komaj 14 let. Takrat je skrbništvo nad menoj prevzel moj stric, ki mi je še danes kot oče," pojasnjuje in dodaja, da se je oče sicer ponovno poročil in v novem zakonu imel še dva otroka.

"Po smrti očeta sem se začel postavljati na svoje noge. Po poklicu sem natakar in v gostinstvu delam vse od 14. leta. Poklic natakarja sem opravljal še do pred dvema letoma, ko so me na božič odpustili. Delal sem v enih od slovenskih term in ravno bi se moral vrniti po operaciji kile, ko so mi povedali, da me ne potrebujejo več," se težkih časov spominja Bojan in dodaja, da je bila prav ta okoliščina eden od povodov njegovih psiholoških in alkoholičnih težav.

"Poleg tega pa tudi okoliščine doma. Žena in hči sta mi neprestano govorili, da sem pijanec, čeprav lahko sploh nisem spil nič alkohola. Govorili sta mi, da ni nič od mene, da samo pijem, in ko sta mi tako govorili, sem res šel v gostilno in pil," nam pove Bojan, ki mu je pretekli teden pretekla prepoved približevanja ženi in hčerki. "Veljalo je, da se našemu nekdanjemu stanovanju zaradi nasilja ne smem približevati na dvesto metrov. Zdaj se bojita, kaj se bo zgodilo, ampak ne vem, česa ju je strah. Jaz se domov ne bom vrnil. Meni je tukaj všeč," nam je povedal in dodal, da jih v oktobru sicer še čakajo skupni opravki na sodišču. Kljub neprijetnosti situacije pa Bojan priznava, da se ga tovrstne prigode ne dotaknejo več.

"V zakonu sem bil copata, zato mi je tukaj boljše. Stvari, ki sta jih povedali nekaterim medijem, pa so v večini laži," nam pove in doda, da se je sicer velikokrat razburil, ampak nikoli brez razloga.

S sinom je v dobrih odnosih

Čeprav Bojan zdaj z nekdanjo ženo in 21-letno hčerjo nima stikov, pa je v dobrih odnosih s svojim prvorojencem. "Na začetku sem mesec dni živel pri njem, ampak sem potem videl, da ne bo šlo. Sin ima še petletno hčerko Tiso, s katero sva si od nekdaj zelo blizu. Tako je simpatična, čeprav sem izpadel iz Kmetije, mi je rekla, da ona še kar navija za dedija," je s posebnim nasmehom povedal Bojan in dodal, da se s sinovo družino velikokrat odpravi na kolesarski izlet po okolici Celja. "Včasih večerjamo skupaj, gremo na pijačo, tudi oni me pridejo obiskat v zavetišče, skratka dobro se razumemo," je še dodal.

■ Kaja Milanič

Značke: Bojan Knehtl

Priporočamo