Boris Cavazza bo 80 let praznoval s svojo širšo družino

Boris Cavazza bo 80 let praznoval s svojo širšo družino (foto: GORAN ANTLEY) GORAN ANTLEY
Vir: Story
17. 2. 2019

Velikan slovenskega gledališča in filma, režiser in scenarist Boris Cavazza je človek, ki bi ga težko opisali z nekaj besedami, saj je njegovo zelo razgibano življenje kot roman. 

V njegovi življenjski zgodbi se prepletajo igralstvo, družinska sreča in temni udarci usode, ki so pri nekdanjem boksarju in mornarju pustili poseben pečat. Letošnji februar je za našega igralca nekaj posebnega, saj bo 2. februarja praznoval prav poseben življenjski jubilej - 80 let. Borisa leta ne zanimajo, niti omejujejo, saj ima na starost svoj pogled, obenem pa je še vedno igralsko aktiven, saj pravi, da ob dobrem delu težko miruje. Tako je Cavazza v enem od pogovorov v dnevniku Delo pred leti razkril svoj pogled na starost.

“Odnos družbe do starosti se je v zadnjih dveh desetletjih vendarle spremenil. Starejše silijo, da smo bolj aktivni v poznih letih. Tudi mlade zanima fenomen staranja, le da ga razumejo in obravnavajo po svoje,” je bil jasen Cavazza, ki ima v bogati igralski karieri veliko pokazati, v morju odigranih vlog so tudi take, ki so mu še posebno pri srcu oziroma si jih rad ob obujanju igralskih vlog prikliče v spomin. “Ogromno se nabere v življenju, res ostane samo nekaj stvari. Nikolaj Stavrogin v Besih Dostojevskega, potem Danton v Robespierru. Zelo rad sem igral v Osvoboditvi Skopja Dušana Jovanovića, pa Scapinove zvijače sem igral in režiral z Jurijem Zrnecem in svojim sinom Damijanom ter druge.”Igralec je stran od gledaliških obveznosti najraje z ženo Ksenijo Benedetti, s katero uživata v krogu prijateljev ter na skupnih sprehodih ob morju in v naravi. Izvedeli smo, da ima igralec prav posebne trenutke zase, v katerih nadvse uživa, in sicer gre za branje knjig ter poslušanje glasbe, pri čemer mu je najbolj všeč klasika, a občasno se najde tudi prostor za kantavtorske pesmi in džez.

Mi smo seveda pred praznovanjem tako velikega družinskega jubileja poklicali Borisovo ženo Ksenijo ter jo vprašali, kako bo potekalo praznovanje, saj kot nam je uspelo izvedeti, se bodo velikemu gledališkemu in filmskemu ustvarjalcu ob 80. rojstnem dnevu v soboto, 2. marca, poklonili tudi na velikem odru ljubljanske Drame s koncertom z imenom Prvih osemdeset let Borisa Cavazze.

“Praznovali bomo s širšo družino in nekaj prijatelji. Nič bahatega in pretiranega. Tako kot je Borisu všeč,” je povedala Ksenija Benedetti in dodala: “Boris je v svoji izjemno bogati karieri dal slovenski kulturi mnogo zlatnikov. Doživel je veliko lepega, a tudi hudega, zdaj njegova barka končno mirno pluje.” Uredništvo revije Story igralcu ob velikem življenjskem jubileju iskreno čestita z željo, da bi mu zdravje služilo še dolga leta.

Pomemben steber gledališč: Izjemno bogata kariera

Boris Cavazza se je rodil italijanskemu očetu in slovenski materi leta 1939 v Milanu. Ko mu je pri osmih letih umrl oče, ga je mama poslala k sorodnikom v Solkan. Pri trinajstih se je vrnil v Milano, kjer je ob delu hodil v večerno šolo (Italijani namreč niso priznali slovenske osnovne šole). Srednjo pomorsko šolo je končal v Piranu, po maturi pa je šolsko teorijo štiri leta preizkušal na ladjah. Garaško ladijsko delo je zamenjal s študijem.

Zanimali sta ga medicina in biologija, a se je zaradi težkih diferencialnih izpitov odločil za študij francoščine in italijanščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko ga je začel študij jezikov dolgočasiti, se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Zaposlen je bil v SSG Trst, SNG Drama Ljubljana, SMG Ljubljana in Gledališču Koper, kot gost pa je sodeloval v MGL, PDG Kranj, Špas teatru, Gleju itd.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Helena Kermelj, Marko Vavpotič, Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story3/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 3/2019

Story 3/2019, od 31. 01. 2019