Boris Cavazza povedal žalostno resnico o svojem življenju in mnogih se bo to zelo dotaknilo

7. 2. 2024
Deli
Boris Cavazza povedal žalostno resnico o svojem življenju in mnogih se bo to zelo dotaknilo (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Igralec Boris Cavazza ne skriva, da so kakšni dnevi še posebej boleči.

Boris Cavazza je v teh dneh praznoval 85 let in velja za enega najvidnejših gledaliških in filmskih igralcev generacije, ki se je uveljavila v 70. letih 20. stoletja, velja za izrazito karakternega igralca. Leta 1964 se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Po končanem študiju je delal v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu in se leta 1971 zaposlil kot igralec v SNG Drama Ljubljana. V bogati igralski karieri je sicer Cavazza sodeloval z domala vsemi slovenskimi gledališkimi hišami, bil je tudi profesor na AGRFT.

Pred leti je izšla njegova biografija z naslovom Cavazza, kjer je izpovedal svojo težko zgodbo, saj mu življenje ni prizanašalo. V teh dneh pa je o težkih preizkušnjah spregovoril tudi za MMC, kjer je povedal, da so določeni dnevi enostavno preveč težki in da tudi on včasih enostavno ne zdrži, da bi lahko s seboj nosil vso svojo bolečino, ki se mu je nabrala skozi leta.

"Dva otroka sta mi umrla, žena mi je umrla. Tako da ... Nekateri so me spraševali zaradi otrok, zakaj sem šel spet delat. Sem šel delat, ker sem moral delat in ker sem moral posloviti od teh smrti in delat. Preden grem spat, jih vse poljubim. Od mojega očeta, moje mame, tete, od Mojce, pa sina in drugega sina. Včasih pa se mi je že zgodilo, od mojega sina, ki je šel nazadnje, da ne zdržim ... To so stvari, ki stopajo z mano," je v pogovoru za MMC povedal naš legendarni igralec Boris Cavazza, ki je svojo težko življenjsko zgodbo izpovedal tudi v svoji biografiji Cavazza.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MMC RTV Slovenija (@mmcrtvslo)

Igralec Boris Cavazza je leta 2022 na smučanju v Italiji doživel nesrečo v hotelu, bilo je tako hudo, da se nekaj časa niti ni vedelo, kako bo z njim. Danes je veliko bolje, a določene stvari mu še vedno delajo veliko težav. "Recimo petje. Leonardiju (Boris Cavazza in jazzovski kitarist Igor Leonardi sta prvo skupno glasbeno poglavje, šansone s Cavazzevimi besedili in Leonardijevo glasbo, napisala leta 2005 z albumom 11 korakov. Leta 2020 je Boris Cavazza Kvintet posnel ploščo Sprehod.) kar nekako ne morem dopovedati – čeprav zdaj vendarle mislim, da mi je uspelo –, da si besedil ne morem več zapomniti tako dobro kot nekoč. Tudi z melodijo imam več težav, kot sem jih imel včasih," je pred časom dejal v intervjuju za Onaplus. 

No, vsekakor se pri 85 letih še vedno odlično drži in mnogi seveda upajo, da bo še dolgo časa ustvarjal. Društvo slovenskih režiserjev mu je leta 2017 podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, sicer pa je Cavazza prejel še vrsto drugih nagrad, med njimi Severjevo, Badjurovo, Župančičevo, Prešernovo nagrado za življenjsko delo ter Borštnikov prstan. Leta 2018 mu je takratni predsednik Borut Pahor podelil zlati red za zasluge za izjemen ustvarjalni opus

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan