Boris Cavazza po novem tudi stastni šansonjer

Boris Cavazza po novem tudi stastni šansonjer (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
21. 4. 2016

Čeprav Borisa Cavazzo najprej povežemo z gledališkimi odri, smo ga tokrat spoznali kot avtorja šansonov. Prvo pesem je sicer napisal že v sedemdesetih letih preteklega stoletja, pred kratkim pa je Story njegovemu glasbenemu delu prisluhnil na Ljubljanskem gradu, kjer je v okviru dogodkov 'Šanson na Ljubljanskem gradu' predstavil nekaj avtorskih del.

Čeprav se Boris s kantavtorstvom ne ukvarja profesionalno, nam je šarmantni igralec povedal, da ga je ta žanr pritegnil že pred časom. "To se je zgodilo predvsem ob poslušanju Fabrizia de Andre, Visockega, Brassensa in še mnogo drugih, da ne bom vseh našteval," nam je povedal Boris in dodal, da se je njegovega srca s svojimi teksti najbolj dotaknil prav prvi.

"Njegove zgodbe so čudovite, škoda je le, da ga Slovenci zaradi jezikovne ovire ne poznamo tako dobro," je o italijanskem kantavtorju, ki v večini opeva težnjo po miru, povedal Boris. "Pri nekaterih svojih tekstih sem se zgledoval prav po njem," je nadaljeval 77-letnik, ki je leta 2006 izdal svojo prvo zgoščeno šansonov '11 korakov'. "Z mojim pisanjem je pa tako, da če me kakšna stvar prizadene, jo poskušam ubesediti. Nimam pa veliko časa, da bi se s tem ukvarjal, saj me popolnoma okupirajo druge stvari," je svoj ustvarjalni proces opisal Boris, ki ga je na odru Ljubljanskega gradu spremljala zasedba Fake Orchestra pod taktirko Igorja Leonardija. "Z Leonardijem sodelujeva že kar nekaj časa, saj je večkrat pisal glasbo za predstave, ki sem jih režiral.

Enkrat sva tako preprosto dobila idejo, da bi uglasbila moje tekste, in sva to družno tudi storila. Takrat mi jih je za izdajo plošče nekaj manjkalo, zato sva jih dodala in nastalo jih je 11. Plošča je tako dobila ime '11 korakov', z leti pa se je nabralo še nekaj novih," nam je pojasnil šarmer, ki nas v besedilih svojih pesmi skozi različne glasbene žanre s humorno-ironično vsebino popelje v različne zgodbe, razmišljanja in refleksijo življenja, ki ga kot avtor doživlja.

Čeprav so v ospredje postavljene njegove avtorske skladbe, nam je Boris priznal, da na tovrstnih koncertih v repertoar radi dodajo še nekaj italijanskih del. "Radi se spominjamo napolitanskih kantavtorskih pesmi, ki so v Italiji že ponarodele. Moram reči, da to počnem z veseljem in se že veselim prihodnjih koncertov," je še zaključil igralec, ki ga tudi mi radi spremljamo v novi, kantavtorski obleki.

Napisala Kaja Milanič

Fotografije Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 16/2016

Story 16/2016, od 14. 04. 2016