Boris Kobal: "Navaden osel sem in vedel sem, da se bo razvedelo."

Boris Kobal: "Navaden osel sem in vedel sem, da se bo razvedelo." (foto: Goran Antley) Goran Antley
1. 2. 2019

Boris Kobal, zoper katerega je Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje podalo kazensko ovadbo zaradi plagiata komedije Profesionalci espe, je med gostovanjem na Radiu 1 povedal marsikaj zanimivega.

Denis Avdić je v jutranjem šovu na Radiu 1 gostil slovenskega igralca Borisa Kobala, ki se je v zadnjem času znašel sredi hudega medijskega viharja zaradi plagiatorstva komedije Profesionalci espe, ki je prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. 

Denis seveda ni mogel iz svoje kože in je Borisa že kar na začetku vprašal ali je to zares on ali je v studio poslal koga drugega. "Mislim, da si dovolj star, da znaš to oceniti," mu je v smehu odvrnil Boris, Denis pa je nadaljeval v svojem prepoznavnem stilu.

"Boris jaz te imam rad kot svojega otroka, ker tudi on ne more čisto nič, ne da od kod prepisuje," je v šali dejal Denis. "Tako me gledaš Denis, da ti moram priznati, da me je že malo strah."

Seveda ni šlo mimo vprašanj o plagiatu komedije Profesionalci espe. "Boris, a bi bilo kaj drugače, če bi znal kitajsko, ker Italija je precej blizu," ga je zbodel. "Ja Italija je preblizu, a če ti misliš, da je Kitajska daleč se zelo motiš, vprašanje kdo bo drugo leto vodil to tvojo oddajo," mu je hudomušno vrnil Boris.

Boris je v jutranjem šovu povedal tudi to, da je v prvem trenutku, ko se je razvedelo za plagiat pomsilil, da je totalen osel. "Vedel sem, da se bo razvedelo, samo čakal sem z neko določeno apatijo in nemočjo kdaj bo počilo. Narobe je bilo to, da če sem že hotel narediti nek šok učinek, da zadeve nisem še pravočasno ustavil in povedal, da sem naredil to in to."

V šovu se je dotaknil tudi nedavnih besed Svetlane Makarovič, ki je ob novici o plagiatu dejala, da gre Borisu Kobalu zgolj in samo za denar. "Ne, ni res, da mi gre samo za denar in ne sprejmem od nje te zadeve, ker vem, kako se pogaja, kadar se pogaja. Svetlano Makarovič sem nazadnje srečal leta 1985, midva se sploh ne poznava, pika."

Boris je priznal, da ga je bilo ob izbruhu škandala najbolj strah za sina. "Sin je v istem poklicu kot jaz in so ga tudi začeli oblegovati. Ne vem ali bo imel zaradi tega posledice ali ne, že itak jih ima, ker je moj sin in se težje prebije kot pa marsikdo drug," je bil iskren igralec.

V studiu pa je priznal tudi to, da če se za plagiat ne bi razvedelo, bi slej ko prej to javnosti priznal sam. "Vsak dan sem govoril, a bo danes, a bo danes in potem se seveda zaciklaš v tej situaciji, ker to je grozno breme in še vedno je breme. To je stigma in zmeraj bo."