Borut Pahor na žaru: Bo obdržal ta nasmeh do konca?

Kandidat za gejevsko ikono leta (foto: Goran Antley) Goran Antley
8. 1. 2016

Po Baracku Obami tudi slovenski predsedniški roast! Pekel se bo Borut Pahor!

Da je Slovencem všeč roast, kakor žanru posmehljive komedije pravijo onkraj luže, je postalo jasno, ko je gledanost prvih takšnih dogodkov pri nas presegla praktično vsa pričakovanja.

A medtem ko ima v ZDA roast zares dolgo brado, saj so prvega priredili že davnega 1949, sočnih šal na svoj račun pa je bil takrat deležen francoski igralec in pevec Maurice Auguste Chevalier, smo imeli pri nas zaenkrat možnost izkusiti le dva. Na žerjavici sta sedela Jan Plestenjak in Lado Bizovičar.

A ker sta bila oba dogodka v javnosti odlično sprejeta, bodo šli snovalci slovenskih roastov tokrat še korak dlje. Že 8. januarja bodo na žar postavili predsednika Boruta Pahorja, dan kasneje pa še humorista Borisa Kobala.

Najava predsedniškega roasta, ki bo tudi dobrodelen, je medtem slovensko javnost že razdelila.

Medtem ko se je del njih najave predsedniškega žara v obetu dobrih šal razveselil, so se drugi zgražali, češ da udeležba v takšnem dogodku ni primerna za predsednika države. Pa vendar. Naj na tem mestu povemo, da predsedniški roasti niso v tujini nič posebnega, med drugim se je takole pekel že Barack Obama, sploh pa naj bi bilo poslanstvo roastov že tradicionalno namenjeno počastitvi dotičnega gosta. Navkljub sočnim in pikantnim šalam tako večina vidi roaste tudi kot svojevrstno priznanje, saj so gostje praviloma pomembne in javnosti dobro znane osebnosti. In čeravno se na roastih včasih zdi, da govorci nimajo prave mere, zanje velja nepisano pravilo: dober humor je dobrodošel, resne kritike ali žalitve pa na roastu nimajo kaj iskati!

Pripravljalci takšnega žara tudi nikoli niso povsem brez srca, saj je gost praviloma obkrožen s svojimi prijatelji in oboževalci, da bi mu ti lahko v trenutkih morebitne stiske hitro priskočili na pomoč z bodrilnimi gestami.

Kakorkoli že, večina Slovencev in Slovenk vendarle pozdravlja prvi slovenski predsedniški žar, o čemer priča tudi podatek, da so bile vstopnice za predstavo razprodane v borih nekaj dneh.

Še to!

Žar z Borutom Pahorjem bo vodil Lado Bizovičar, šale na njegov račun pa bodo stresale naslednje znane osebnosti: Darja Zgonc, Alen Kobilica, Ivo Boscarol, Jadranka Kosor, Tina Maze, Bojan Emeršič, Eva Irgl, Helena Blagne in Zmago Sagadin.

In prepričani smo, da jim bo šlo delo dobro od rok. Materiala se je v zadnjih nekaj letih vendarle nabralo kar nekaj. Naj spomnimo npr. na ...

... in gotovo ne bodo pozabili niti na tisto z 'Ajde miška mala, dejmo. To mi deli. To mi deli.'