Borut Pahor - predsednik, ki vozi katrco, se pogovarja z zlato ribico in je znan po svojih selfijih!

Borut Pahor (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: STA
15. 10. 2017

Boruta Pahor po aktualnih anketah tudi v končnici letošnje volilne kampanje ostaja favorit za predsednika države.

Pahor je bil rojen 2. novembra 1963 v Postojni. Univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti je politično pot začel leta 1990 kot delegat tedanje skupščine RS. Pozneje je bil več mandatov poslanec DZ, med letoma 2000 in 2004 pa tudi predsednik DZ.

Junija 2004 je bil Pahor na volitvah v Evropski parlament s prednostnimi glasovi izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu.

Marca 1997 je postal predsednik takratne ZLSD, pozneje SD. Stranko je vodil skoraj 15 let.

Po državnozborskih volitvah leta 2008, ki so stranki prinesle relativno zmago, je postal predsednik vlade, ki je mandat končala predčasno, ko DZ septembra 2011 Pahorju ni izglasoval zaupnice. Po volilnem neuspehu stranke v letu 2011 je odstopil z mesta predsednika stranke, nato pa leta 2012 presenetljivo in po nenavadni kampanji, v kateri je opravljal različna dela, zmagal na predsedniških volitvah, ko je v drugem krogu premagal takratnega predsednika Danila Türka.

Pahor, ki na tokratnih volitvah velja za absolutnega favorita, tako pri predsedovanju kot v kampanji stavi na neposreden stik z ljudmi, zato se je odločil prehoditi Slovenijo po dolgem in počez. Je tudi spreten na družbenih omrežjih, predvsem na Instagramu, kjer mu pridejo prav tudi manekenske izkušnje in kjer je sprožil celo fenomen posnemovanja, imenovan boruting. Obenem pa mu tekmeci očitajo pomanjkanje državniške drže in jasno opredeljevanje do nekaterih vprašanj.

V kampanjo je tudi tokrat vstopil z geslom Skupaj, saj ostaja prepričan, da je osrednja vloga predsednika republike, da povezuje ljudi v močno skupnost. Prav tako meni, da je sodelovanje z vsemi poslanskimi skupinami nujno, če želi predsednik dobiti dovolj veliko podporo za kandidate, ki jih predlaga na posamezne funkcije. Odmevala je njegova izjava, da ne želi biti moralna, pač pa je politična avtoriteta.

Borut Pahor ima z odvetnico Tanjo Pečar sina Luko, v prostem času pa se ukvarja s športom. Sicer pa je solastnik hiše v Šempetru pri Novi Gorici in stanovanja v Ljubljani ter ponosni lastnik katrce.

Kralj družbenih omrežij

Borut Pahor je na družbenih omrežjih eden najbolj aktivnih slovenskih politikov. Čeravno je najbolj znan po svojih Instagram objavah, pa je zelo aktiven tudi na Twitterju.