Borut Pahor: Tekel bo za invalide

6. 4. 2016 | Vir: Lea
Deli
Borut Pahor tudi med rekreacijo ne izgubi svojega prepoznavnega nasmeška.
 (foto: Lea Press)
Lea Press

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi sam zaprisežen tekač, je predal častno pokroviteljstvo nad projektom Wings for Life World Run Slovenija in s tem že drugo leto zapored javno podprl ta dobrodelni globalni tek.

V prvih dveh letih je bilo zbranih več kot sedem milijonov evrov, vse startnine in donacije pa bodo tudi letos namenjene neprofitni fundaciji Wings for Life, ki poskuša najti zdravilo za poškodbo hrbtenjače.
Ker tudi sam zelo rad teče, bo slovenski predsednik že drugo leto sodeloval na dobrodelnem teku svetovne razsežnosti.

Na svetu živi na milijone ljudi s poškodbo hrbtenjače. Zdrs, padec ali prometna nesreča – in življenje se v trenutku povsem spremeni. Ljudem, kot ste vi. Neprofitna fundacija Wings for Life poskuša najti zdravilo za poškodbo hrbtenjače. Vrhunske raziskovalne projekte financira z donacijami, ki jih pridobiva tudi prek projektov, kot je globalni tek Wings for Life World Run. Edinstveni format teka naredi dogodek še toliko bolj privlačen. V nedeljo, 8. maja, bo na 34 lokacijah po vsem svetu ob natanko isti uri startalo na tisoče tekačev in teklo za tiste, ki tega ne morejo. Vsi, ki se ene od uradnih lokacij ne bodo mogli udeležiti, pa bodo iskanje zdravila lahko podprli z mobilno aplikacijo Selfie Run, ki jim omogoča, da tečejo hkrati kot preostali svet, vendar po svoji trasi. Tako za enimi kot za drugimi se bo natanko pol ure po startu zapodilo virtualno zasledovalno vozilo, ki jih bo s prehitevanjem izločalo iz tekmovanja, dokler ne bosta po vsem svetu tekla samo še en moški in ena ženska, ki bosta postala svetovna prvaka.

Slovenski ambasadorji teka

Državni rekorder v maratonu in polmaratonu Roman Kejžar, večkratni zmagovalec dvojnega Ironmana Matej Markovič, dvakratni paraolimpijec v alpskem smučanju Gal Jaklič, državna prvakinja v metu kopja in paraolimpijka Tanja Cerkvenik, študent Inštituta in akademije za multimedije, ki je pred leti utrpel poškodbo hrbtenice, Nino Batagelj in zlata paraolimpijka v namiznem tenisu Mateja Pintar so se odzvali povabilu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in se v sredini marca v Predsedniški palači udeležili slovesne predaje listine o častnem pokroviteljstvu nad tekom Wings for Life World Run Slovenija. Hvaležni športniki so predsedniku, ki se je teka aktivno udeležil že lani, izročili zahvalno pismo in majico s podpisom direktorja teka Wings for Life World Run, se mu iskreno zahvalili in ga povabili, da se jim tudi tokrat pridruži v vlogi tekača. Dogodek so popestrili otroci iz vrtca Mežica, ki so bili na obisku v Predsedniški palači. Predsedniku republike in ambasadorjem teka so zapeli rudarsko pesem Luč izginja pod zemljo. Vnovična podpora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je velika spodbuda za organizacijsko ekipo in nedvomno bo motivirala še več ljudi, da skupaj tečemo za tiste, ki tega ne morejo, in pomagamo najti zdravilo za poškodbe hrbtenjače.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu