Borut Veselko: Izobilje ni vedno dobro

Borut Veselko: Izobilje ni vedno dobro (foto: Helena Kermelj, Stanislav Oblak) Helena Kermelj, Stanislav Oblak
Vir: Story
1. 12. 2016

Kaj skupnega imajo Gojmir Lešnjak - Gojc, Ljerka Belak in Matjaž Javšnik? Marsikaj, a ob aktualnem svetovnem dnevu sladkorne bolezni se spomnimo predvsem, da so vsi trije bolniki s sladkorno boleznijo, ki so svojo prepoznavnost izkoristili, da bi javnost vedno znova ozaveščali o pasteh te epidemije 21. stoletja.

Dramski igralec in doktor medicine Borut Veselko na srečo nima sladkorne bolezni, je pa ob 60. obletnici Zveze društev diabetikov Slovenije, najstarejšega združenja bolnikov pri nas, preteklo soboto v Hali komunalnega centra v Domžalah odlično povezoval prireditev ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, s katero se srečuje tudi okoli 130 tisič Slovencev.

Borut Veselko je prepričan, da so srečanja, kot je bilo domžalsko, pomembna, saj bolnike motivirajo, da se združujejo in so pri skrbi za svoje zdravje še bolj disciplinirani, pa ne le bolniki, skrb za zdravje bi morali resneje jemati tudi vsi ostali: "Diabetes, vsaj diabetes tipa 2 je bolezen izobilja, bolj ko živimo v izobilju; bolj se moramo spoprijemati s tem, da izobilje ni nekaj dobrega, vsaj ne v vsakem primeru. Ljudje potrebujemo precej samodiscipline in pri tem lahko združevanje bolnikov pomaga in jih motivira. Škoda je, da zdravje ni ravno vsem v interesu in da se dobički ne ozirajo na zdravje ljudi, zato ga moramo sami bolj resno jemati in več narediti zase. In če že sami zase težko, vsaj za druge."

Skrb za zdravje, uravnoteženo in redno prehranjevanje ter rekreacija zahtevajo od posameznikov v današnjem bežečem času načrtovanje, to pa čas. In ravno igralski poklic je eden od psihofizično bolj zahtevnih. Je zato v igralskih vrstah več sladkornih bolnikov, ali si jih morda le bolj zapomnimo? "Ne, mislim, da igralski poklic ni težak, njegova posebnost pa je neenakomerna razporeditev dela. So obdobja, ko smo močno preobremenjeni in se zato vznemirjamo, in so obdobja, ko imamo dela premalo in smo pod stresom zaradi tega. Stres je gotovo dejavnik tveganja v tem poklicu. Nobena stvar, ki jo imaš rad in jo z veseljem opravljaš, pa ne bi smela biti težka," še dodaja Veselko.

Napisala Slavka Brajkovič Hajdenkumer
Fotografije Helena Kermelj, Stanislav Oblak

Značke: Borut Veselko
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story48/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 48/2016

Story 48/2016, od 24. 11. 2016