Boštjan Klun & Žiga X Gombač (2 na 2): Nisva konkurenca!

Boštjan Klun & Žiga X Gombač  (2 na 2): Nisva konkurenca! (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
4. 4. 2017

Snemalni studio lahko hitro postane neprijazen prostor za neveščega človeka. A ne v tako uigrani in nasmejani ekipi in ne ob tako prijetno zgovornima starima voditeljskima mačkoma, ki znata iz rokava stresti šalo ali dve.

Bili smo na kraju zločina, kraju, kjer se je rodila nova, znanja polna oddaja 2 na 2, in zaslišali 'zločinca,' Boštjana Kluna in Žiga X Gombača. Pa še nekaj – o začetniški tremi ni ne duha ne sluha: "Ekipa nama omogoča optimalno delovanje, imava vse, kar potrebujeva. Krasno je!"

"Treba je omeniti, da je ekipa bistveno manjša, kot na kakšni drugi produkciji. Je pa zato toliko bolj skrbno izbrana, vsak ve, kakšne so njegove naloge," pripoveduje zgovorni Boštjan, ki s svojimi humornimi vložki boža ušesa poslušalcev Radia Center.

To, da so snemanja polna dobre volje in medsebojne spodbude, smo v popoldnevu na lastni koži občutili tudi sami. "Vse 'laufa', kot mora, vse je 'do jaja'!" se še nasmeje Klun. Je pa korak pred kamero bolj vznemirljiv, ponuja drugačno izkušnjo kot tista za mikrofonom in Žiga (prek malih zaslonov smo ga med drugim že pred leti spremljali na komentatorskem stolčku resničnostnega šova Gostilna išče šefa) brez dlake na jeziku priznava, da je za preobleko v televizijskega voditelja potreboval nekaj časa. Ponagajala mu je predvsem suverenost: "Za ljudi v studiu moraš biti gostitelj in avtoriteta, moraš jih voditi in biti jasen pri povezovanju." Na tej točki se pokaže prednost, da sta v morje zaplavala oba skupaj. Boštjan je Žigi malce popihal na dušo in uho in situacija je postala lažja. Žiga je brez težav stopil v čevlje in sovoditelj ob tem ne skopari s pohvalami: "Prijetno je delati s človekom istih interesov in želja, s katerim si ne hodiš v zelje, a si hkrati tako različen. Nisva konkurenca." Pomembnost naloge, ki mu je bila zaupana, si šteje v čast: "Včasih se zdi, kot da vse življenje treniraš za nekaj takšnega."

Z boljšo polovico

"Na kviz? Si ne bi upal," v smehu odvrne Gombač, sicer mladinski pisatelj in ljubitelj adrenalina, ki zagrize še v tako neustrašen tekaški izziv. Razlog so zahtevne naloge, pa luči in kamere, iztekajoče sekunde. "Studio je vsekakor neprijazen prostor za neveščega človeka. Lahko ga primerjamo z laboratorijem, ko je treba dati kri. Ljudje pridejo v tuje okolje, zato se trudiva pogovarjati z gosti, jih sprostiti. Upravičeno so prestrašeni. Mislijo, da so ves čas snemani, ne upajo si niti popraskati, če jih srbi," se na Gombačev odgovor razgovori Boštjan in debata je krenila na psihologijo tekmovalnih parov. Voditelja z entuziazmom navdihuje predvsem simpatičnost sodelujočih, in upanje, da vsakemu uspe. "Kemija je opazna. Vidi se, kje so odnosi razčiščeni, kje so poznajo dlje. Pravijo, da jih oddaja medsebojno poveže."

2 para, 6 različnih iger

Kviz 2 na 2 predstavlja televizijsko inovacijo, saj daje priložnost vrlinam, ki se v resničnostnih in pogovornih šovih rade zapostavljajo. Poudarek je na znanju in vsebini, tekmovalci se pomerjajo v nizu šestih iger: slike s sveta, premetanke, moje število, šifra, zid in asociacije. "Za vsakega je težja druga naloga. Nekateri s študijem matematike za seboj obvladajo moje število, pa se jim zaplete pri obračanju črk," razloži Boštjan, Žiga pa prizna, da je druženje s številkami zanj prava španska vas: "Biti moraš razgledan, hiter in dober povezovalec."

Žiga o Boštjanu:

"Popihal je na dušo in uho."

Boštjan o Žigi:

"Prijetno je delati s človekom istih interesov in želja, s katerim si ne hodiš v zelje in si hkrati tako različen. Nisva konkurenca."

Neja Drozg