Boštjan Romih: Ambienti skozi tuje oči

UŽIVA V DELU 
Voditelj oddaje Boštjan Romih poudarja, da oddaja ostaja zvesta najvišjim vizualnim merilom. (foto: Mateja Jurdovič Potočnik) Mateja Jurdovič Potočnik
Vir: Story
29. 3. 2019

Ena od najpriljubljenejših televizijskih oddaj nacionalne televizije je oddaja Ambienti, ki pred male zaslone privabi morje gledalcev, ki so ji zvesti že od prve sezone.

Na začetku letošnjega marca se je začela že sedma sezona oddaje, ki bo v prvi vrsti raziskovala ljubezensko razmerje med Slovenijo in njenimi tujimi prebivalci. Mi smo k pogovoru povabili kreativno urednico oddaje Ambienti Matejo Košir, ki nam je razkrila številne znamenitosti svežega termina sezone oddaj. “Slovenija je dežela prečudovitih ambientov: od radožive Ljubljane in tihih ter spokojnih kraških vasic pa do slikovitega Triglavskega narodnega parka. Njena lepota je vse bolj znana tudi zunaj naših meja, zato si jo številni tujci izberejo za svoj novi dom,” pove Mateja.

“Slovenijo bomo v spomladanski, že sedmi sezoni oddaje Ambienti pogledali še skozi tuje oči. Številne zanimive gostitelje - med njimi Beograjčanko, Moskovčanko, v Afriki rojenega Nemca, Španko in Nizozemko - bomo vprašali, zakaj so si zaželeli bivati ravno pri nas, kako so se lotili prenove in opreme svojih domov, kakšne lastne tradicionalne prvine so prinesli k nam in katere navade so povsem posvojili. In seveda, kako vidijo našo deželo in njene ljudi. Voditelj Boštjan Romih ter novinarji Jasna Marin, Anja Prusnik in Stane Sušnik bodo od naših gostiteljev poskušali izvedeti marsikatero zanimivo anekdoto o ustvarjanju doma med pregovorno zaprtimi, a ljubeznivimi Slovenci. Posebno mesto v oddaji bo imela tudi prenovljena Vila Pršivec v Ukancu, ki se je je zaradi pogostih obiskov nekdanjega predsednika prijel vzdevek Drnovškova vila. Njen novi lastnik, sicer Rus, jo je v živo prvič videl šele po nakupu. Ob prvem obisku je odšel razočaran nad njenim stanjem in strogimi omejitvami spomeniškega varstva, ki so skrbno varovali njeno podobo. Toda z oblikovalko Jade van Baaren, Nizozemko, ki si je svoj dom ravno tako našla v Sloveniji, jima je vilo kljub omejitvam uspelo prekrasno obnoviti in ji povrniti ne le nekdanji sijaj, temveč jo preoblikovati za sodobne čase. Seveda pa ne bomo pozabili na slovenske domove. Tako vam bomo na primer predstavili eno izmed najmanjših stanovanj, ki smo ga kdaj obiskali, občudovali hišo, skozi katero raste drevo, ter predstavili verjetno edino hišo v Sloveniji, ki je nastala iz ladijskih zabojnikov.”

Pogled voditelja

Lanska poteza urednice Ambientov Mateje, ki je za novega voditelja izbrala odličnega televizijskega in radijskega voditelja Boštjana Romiha, se je izkazala za pravo potezo, saj se je ta v novi televizijski vlogi odlično znašel. “Nova sezona oddaje Ambienti me to pomlad navdaja s še posebno energijo, saj smo se poleg prikazovanja bivalnih presežkov lotili še novega izziva. Poiskali smo najzanimivejše zgodbe tujcev, ki so se pri nas tako dobro počutili, da so Slovenijo izbrali za svoj novi dom,” je svoje vtise razkril Boštjan.

“Njihovi pogledi so sveži, odprti, njihova bivališča vsako nekaj posebnega, predvsem pa nam bistrijo pogled na lepote, ki jih imamo v naši državi pred nosom. Seveda smo našli tudi nekaj osupljivih domačih presežkov, sanjskih vrtov in posrečenih idej oblikovanja bivalnega okolja, ob katerih te prime, da bi tudi sam doma kaj prestavil, obnovil in svoje gnezdo spletel z novo svežino. Oddaja ostaja zvesta najvišjim vizualnim merilom; še vedno želimo ljudi navdušiti in opogumiti za kakšen nov pogled na svoj dom in na splošno okolje, v katerem bivamo. Mislim, da v oddaji lahko vsak najde svoj slog, zamisel, ki mu lahko spremeni in polepša vsakdan. Za vse, ki o gradnji, prenovi ali kakršnikoli spremembi doma ne razmišljajo, pa oddaja vseeno ostaja paša za oko in splet izjemnih zgodb, vrednih občudovanja.”

Oddaja z novo uro

V novi sezoni oddaj Ambienti bo kar 12 oddaj na RTV SLO, ki se bodo zvrstile med 9. marcem in 25. majem. Novost je nova ura oddaje, ki bo po novem ob sobotah premierno predstavljena ob 18. uri na prvem programu, nato pa kot ponovitvi ob sredah popoldne in četrtkih zvečer na drugem programu nacionalne televizije.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik, osebni arhiv Ambienti

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story06/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 06/2019

Story 06/2019, od 14. 03. 2019