Boštjan Romih: Uživali na jadranju

1. 8. 2012 | Vir: Story
Deli

Televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih je pred kratkim prišel z jadranja. Svojo družino je namreč peljal na pravi potep po Jadranu, na katerem so seveda najbolj uživali otroci - osemletna Rosa, petletni Dan in Lila, ki je pred kratkim dopolnila eno leto.

"Takoj po šoli smo šli še z dvema družinama jadrat, vsaka familija na svoji jadrnici. Jadrali smo po srednjem Jadranu: Ugljan, Dugi otok, Iž, Ist, Olib ..." nam je zaupal Boštjan, ki pravi, da je bilo potepanje po prekrasnem Jadranskem morju resnično čudovito. "Vsi smo neizmerno uživali, posebej otroci, ki so že prav pridno pomagali pri pomorskih opravilih." Dopustovanje z jadrnico je namreč po eni strani prekrasno, saj si res v stiku z morjem, po drugi strani pa je treba biti na potovanju previden tako zaradi vremenskih razmer, pa tudi jadrnica zahteva kar dosti znanja in spretnosti. No, Boštjan je že pred časom opravil izpit in je bil tako suveren kapitan njihove najete jadrnice.

Družine z otroki običajno skrbi, da se ne bi zgodila kakšna nesreča. Dan in Rosa sta že dovolj stara, da razumeta, da je treba biti previden, saj lahko hitro pride do kakšne nesreče in kdo pade s krova. Za najmlajšo Lilo pa je bilo seveda treba najti posebno rešitev. "Po nasvetu izkušenih prijateljev smo zanjo na jadrnico pritrdili otroški avtosedež, kjer je sedela varno pripeta med pristajanjem, izplutjem ali ko smo razvili jadra," nam je zaupal Boštjan, ki je tako poskrbel za varnost svoje družine.

Za nekatere je jadranje neprijetno, saj jih muči morska bolezen, ampak Romihovi s tem niso imeli težav. Celo Lila se je hitro navadila. "Tudi najmlajša Lila se je takoj privadila zibajočemu življenju in z veseljem čofotala v zalivčkih, ki smo jih skupaj odkrivali," nam je zaupal ponosni očka, ki je pohvalil svojo prvorojenko. "Osemletna Rosa je že odlična plavalka, tudi potaplja se že za školjkami, enkrat je celo opazila morskega lista, ki ga je očka hitro spravil na krov, mami pa kasneje v ponev. Kot vedno sem dosti lovil pod vodo, tako da smo nekaj večerov jedli sveže brancine, orade ... in solato iz hobotnice," nam je zaupal Boštjan, ki je povedal, da se Dan že uči plavanja. "Petletni Dan dela že prve samostojne zamahe, seveda v varni plitvini, od koder tudi Lile nismo mogli spraviti."

Za Romihove otroke je bilo super tudi to, da so imeli družbo prijateljev. "Ker smo v navezi plule tri družine, so otroci ob vsakem pristanku imeli veliko priložnosti za medsebojno igro, čofotanje, tunkanje, špricanje ..." Seveda pa je tudi on užival. Boštjan namreč priznava: "Sredi dneva so najmlajši pomorščaki med plovbo popadali po posteljah, jaz pa sem vklopil avtopilota in odprl pivo  ... Kljub temu da je bilo za naju z Laro to prvo samo-stojno jadranje z vsemi otroki na krovu, lahko rečeva, da je to eden najboljših močnih dopustov in že intenzivno razmišljava, kdaj ga bomo lahko ponovili."