Boštjan Romih vsako leto silvestruje na sanjski lokaciji

4. 1. 2017 | Vir: Lady
Deli

Radijski in televizijski voditelj Boštjan Romih je zasebno predan očka trem otrokom in pozoren mož. Cel december je pri njih prazničen, vzdušje pa ohranjajo še nekaj dni v novem letu. Za Boštjana in njegovo ženo Laro je to tudi čas, ko sta se zaljubila in si prav na silvestrovo tudi obljubila večno zvestobo.

Božični in novoletni prazniki so pri družini Romih rezervirani za družino. "Božični večer preživimo pri moji mami, naslednji dan nato z Larinimi Primorci. Tako delamo že leta," je povedal Boštjan. Čeprav bi marsikdo mislil, da je njegovo silvestrovo delovno, to ne drži. "Moral bi imeti zares dober razlog, da bi na silvestrovo delal. No, navidezno sem kot voditelj kakšne televizijske oddaje z gledalci silvestroval že kar nekajkrat, ampak tisto praznovanje se je zgodilo v studiu že kakšna dva tedna prej," je izdal Boštjan, medtem ko so se njegovi trije otroci, Rosa Angela, Dan in Lila, podili po hiši, žena pa je brkljala po kuhinji. Njihova hiša pri Grosupljem je bila že vsa okrašena in polna prijetnega prazničnega vzdušja in otroškega navihanega smeha.

Silvestrovanje obvezno doma

"Silvestrujemo na sanjski lokaciji: doma!" je povedal Boštjan v smehu. S sosedi se namreč zelo lepo razumejo in ta posebni čas delijo drug z drugim. "Zadnja leta imamo s krogom sosedov lepo tradicijo silvestrskega gozdnega pohoda z baklami. Zaidemo kar lepo globoko v zasnežen gozd, naredimo približno dveurni krog s postankom na lokalnem kmečkem turizmu. Ob polnoči sledi ogled sosedovega ognjemeta, ki je iz leta v leto bogatejši – kmalu bo konkuriral ljubljanskemu," je povedal Boštjan, Lara pa se je ob tem glasno zasmejala. Tudi obdarovanje je pri njih tradicionalno. "Miklavž odpre decembrsko sezono, nato ga Božiček dopolni. Da bi prišel nato še tretji, se mi zdi že preveč, čeprav bi otroci tudi temu široko odprli vrata."

Zaljubljeni v okraševanje

December je pri tej veliki družini cel prazničen. Ko smo jih obiskali, smo imeli prav prazničen občutek, saj je cela hiša žarela v okraskih. "Hišo okrasimo že zgodaj, letos je bilo prav na prvega decembra. In tudi pospraviti ne želimo takoj, ko je novo leto mimo. Praznični dnevi prehitro minejo in zakaj ne bi bil malo okrašen tudi januar, sploh če šele takrat pride sneg." Tega se seveda najbolj veselijo trije otroci, 12-letna Rosa Angela, 9-letni Dan in 5-letna Lila. Boštjan jih gleda z ljubeznijo in se tudi sam spominja svojega otroštva, ko je napeto čakal na darila, pogrešal pa je predvsem otroško družbo. "Nekoliko me je zaznamovalo, da smo živeli precej na samem, zato se mi zdi, da sem celo otroštvo hrepenel po obiskih, po družbi, predvsem otroški. Seveda sem navdušeno čakal decembrske može, ki so mi enkrat prinesli celo smuči." Srednji otrok, sin Dan, je že na pogled popolnoma podoben očku in tudi Boštjanu se zdi, da se lahko sam ugleda v njem.

"Seveda je precej mene v njem. Tudi po slikah iz mojih otroških let sodeč je na daleč jasno, čigav je," se smeji Boštjan in Dan mu vrne enak nasmešek. "Ko me s čim ujezi, se počutim, kot da sem jezen nase. Predvsem pa iščem trenutke, ko lahko le midva tkeva vezi med seboj." Boštjan se namreč zelo dobro počuti v vlogi očeta. Zdaj, ko so otroci že malo večji, pogreša tiste posebne trenutke povezanosti, ki jih zahtevajo manjši otroci. "Posebej ljube so mi večerne ure, ko me pred spanjem kateri od otrok hoče imeti malo zraven v postelji. Z Danom tako včasih obdelava vse od vesolja, najboljših prijateljev do pokemonov ... "

Trije otroci so veliko veselje

Oba zakonca Romih sta kar precej zaposlena. Žena Lara je arhitektka, Boštjan pa znana medijska oseba: radijski in televizijski voditelj, kar seveda ne pomeni običajne službe z osemurnim delovnikom. In ko je treba takšne službe kombinirati še z obveznostmi treh otrok, je dan kaj hitro prekratek. Tudi tukaj jim pomagajo njihova odprtost in dobri prijatelji. "Popoldnevi so pri nas taksi služba. Veliko staršev nas je, ki si pomagamo pri organizaciji in izvedbi popoldanskih voženj naših otrok. Tabela z voznim redom je impresivna." Otroci so namreč kar zaposleni in jih veselijo številne dejavnosti. "Čeprav drživa otroke nazaj pri številu dejavnosti, na koncu pride takole: Rosa štirikrat na teden trenira ples, poje v pevski skupini in hodi k tabornikom. Dan dvakrat tedensko trenira karate, uči se bobne, prav tako je tudi tabornik. Najmlajša Lila pa hodi na plesne vaje." Pri treh otrocih je vzgoja morda malo težji zalogaj, kot če bi imeli samo enega, sem si mislila, vendar Boštjan ne meni tako.

"Včasih lažje, včasih bolj razburljivo, če pa potegnem črto, nič takega, s čimer se ne bi ubadalo še milijone staršev pred mano." Zato tudi meni, da ni toliko pomembna količina časa, preživetega z otroki, ampak nekaj drugega. "Pomembna je kvaliteta časa, preživetega z otroki, kaj pa drugega. In ko skupni čas preživiš kvalitetno, začneš delati na tem, da bi tega časa bilo čim več." Njihovi skupni trenutki so tako redki, a takrat, ko so, radi počnejo kaj skupaj. "Včasih se mi zazdi, da najbolj povezane in razigrane skupne trenutke doživimo takrat, ko najmanj pričakujemo. Kakšno popoldne, ko se igramo pantomimo, ali takrat, ko se odpravimo na čisto neambiciozen izlet v neznano, od koder pridemo prezračeni in nasmejani." Boštjan nima novoletnih zaobljub, ampak vseeno se nekako pripravlja na začetek novega leta. "Ne, skušam pa v dneh okrog novega leta početi stvari, ki jih rad počnem. Da na neki način s tem zaznamujem in nastavim leto, ki prihaja." In to je poleg delovnih obveznosti predvsem preživljanje časa s svojo družino.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk