Se še spomnite Božidarja Wolfanda Wolfa? Z njim je zdaj takole, razkril je, kaj se mu dogaja ...

23. 1. 2024
Deli
Se še spomnite Božidarja Wolfanda Wolfa? Z njim je zdaj takole, razkril je, kaj se mu dogaja ... (foto: Promo foto)
Promo foto

Božidar Wolfand Wolf je največjo slavo užival v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je nizal uspešnice, kot član legendarne zasedbe Rendez-Vous ter v solo karieri. Oh ne, Cherie, Goodbye, Michelle, Prvi rendez-vous, Angel varuh, Koliko solz, Ne laži mi, Moja mala princeza je samo nekaj uspešnic, ki so postale zimzelene.

A zdaj se je Wolf odločil, da "preobleče" eno najbolj priljubljenih slovenskih zimskih uspešnic! Že kot otrok je Belo snežinko rad prepeval s staršema ali ob različnih priložnostih.

"Ta zasavska himna je bila ukoreninjena v srcih ljudi že desetletja in zaradi svoje ljudske melodije in besedila ni slučaj, da je bila tako zelo priljubljena. Še ko sem igral v skupini Rendez-Vous, sem jo s fanti želel posneti, pa se nekako nismo mogli zediniti, da je to pravi tip pesmi za našo skupino," zdaj pravi priljubljeni pevec.

Promocijsko gradivo

Kot avtor in producent je v 80-ih delal z raznimi izvajalci in zato je takrat zasavski skupini Veter, ki izvira iz njegovega Hrastnika, predlagal, da posnamejo Belo snežinko. "Ker je pesem že v osnovi hitovsko obarvana, je v zelo kratkem času prepričala mnoge Slovence," je povedal Wolf.

Med leti 1978 in 1982 je tudi sam prepeval v omenjeni skupini in se z njimi prvič predstavil na festivalu Melodije morja in sonca. Pesem Bela snežinka je skupina Veter posnela v studiu Cankarjev dom, izdala 16. decembra 1988 ter prodala 28.000 kaset. Aranžma je napisal njihov pevec Vanjo Tomc, producirala pa sta jo Božidar Wolfand Wolf in Tadej Hrušovar.

"Tokrat sem se odločil, da jo tudi sam posnamem in malce aranžmajsko pomladim. Pri tem mi je pomagal naš Zasavec Jani Lipičnik, ki je odličen glasbenik, multiinštrumentalist, producent. Aranžiral in odigral je prelepo verzijo v katero je zelo lepo vkomponiral tudi naš nacionalni instrument, harmoniko," poudari Wolf.

Čutil je, da pesem potrebuje malo hitrejši ritem, da se ob njej lažje zapleše. Tako je občinstvi predstavil novo preobleko pesmi, ki mu je zelo pri strcu. Sicer pa ima zimzelena pesem zanimivo in zapleteno zgodovino. Original je italijanska pesem Non Dimenticar Le Mie Parole iz leta 1937, za katero je glasbo napisal Giovanni D'Anzi, besedilo Alfedo Bracchi, posneli pa so jo Emilio Livi & Trio Lescano.

Nato je pesem v hrvaščini z naslovom Sniježi leta 1940 napisal Mario
Kühnel (tudi Kinel), šele tri leta kasneje pa jo je posnel Ivo Robić. Leta 1957 smo dobili prvo slovensko verzijo Tiho pada sneg, katere besedilo je napisal Aleksander Skale, posnel pa jo je Vokalni kvintet Optimisti z Ljubljanskim jazz ansamblom.

Promocijsko gradivo

Dolga leta se je pod avtorje napačno navajal Mario Kühnel, saj so slovenski glasbeniki pesem priredili po hrvaški verziji. Avtor besedila Bele snežinke je neznan. Nekateri vseeno omenjajo Aleksandra Skaleta, med druge možne tekstopisce se uvrščajo Alojz Zavratnik iz Zagorja ob Savi in celo neki zasavski župnik. Čeprav gre za besedilo po ljudskem izročilu ter pesem, ki je pred tem doživela že več priredb, je prav verzija skupine Veter tista, ki je poskrbela, da je
pesem postala zimzelena.

Wolf jo je zdaj vnovič obudil in posnel tudi videospot, in zagotovo bo našla pot do njegovih oboževalcev. Gre za resnično zimsko uspešnico, ki jo pozna staro in mlado.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk