Branko J. Vunjak Brendi: Legenda odšla za vedno

Vir: Lea
23. 6. 2011

Sobotni koncert v Lipici je bil zadnji in usodni za Branka Jovanovića Vunjaka, ki ga je Slovenija bolje poznala kot Brendija. Eden izmed naših najuspešnejših glasbenikov vseh časov in tisti, ki so ga glasbeni kritiki najbolj napadali, je namreč izdalo srce in tako je v nedeljo ob 3. zjutraj za vedno končal svojo zanimivo in uspešno življenjsko pot.

Človek, ki se je vedno znova moral braniti pred očitki, da je onasneževalec slovenske glasbe, je bil v resnici zaljubljen v Slovenijo in njene lepote, pa tudi njene prebivalce, za katere je vedno znova našel rimo, ki jih je osvojila.

“Moje pesmi so prepovedovali, mene pa žalili, me zmerjali z onesnaževalcem slovenske glasbe, s Koradom sva bila obsojena širjenja muslimanske glasbe, ko sva posnela pesem Mustafa … Nekoč me je nekdo v Ljubljani vprašal, kdo sploh posluša mojo glasbo, pozneje pa sem ga videl na Veliki planini in je znal vsa besedila mojih pesmi na pamet!” je povedal.

Nešteto uspešnic

Brendi je bil brez konkurence pri tem, da je začutil tisto, kar bo potegnilo – preprosto zato, ker je ustvarjal glasbo, ki je veselila tudi njega samega. Bil je poln energije in se ni ustavljal pred nobeno oviro. “V ozadju uspešnosti so talent, karizmatičnost, všečnost, najpomembnejša pa sta delo in vztrajnost. Zase pravim, da sem kot voda, ki gre okoli kamna,” je povedal pred slabim letom.

Ko so mu sporočili, da ga menedžer noče v skupini Rendez Vous, je pač ustanovil svojo – Don Juan, ki je pomembno zaznamovala osemdeseta leta, da uspešnice, kot so Mandarina (po kateri je poimenoval svojo založbo), Pod oknom sem stal, Rdeče rože ..., še vedno niso pozabljene, pa so dokazali v zadnjem času, saj je imela skupina po 17 letih skupno turnejo.

Seveda pa je Brendi pozneje sodeloval tudi z drugimi – najpomembnejši je zagotovo duet s Koradom –, samostojno pa je ustvarjal tudi za izvajalce, kot so Hajdi (Naš kuža je najbolj prodajani projekt vseh časov v Sloveniji), Natalija Kolšek, Ptujskih 5, Helena Blagne ...

Srečen z družino

Brendi je bil zaradi večnega nasmeška in dobrega (a očitno bolj slabotnega, kot bi si mislili) srca priljubljen tudi pri kolegih. Bil je družaben, kar je potrdil še dva dni pred usodnim koncertom, ko je na neki zabavi veselo kramljal. Prav nič ni bilo opaziti, da je takrat že čutil zbadanje pri srcu in je zato doma že imel napotnico za specialista ...

Brendi je pred 25 leti našel svojo usodno damo Danico, s katero je imel sina Dejana in hči Tino, ki sta oba že opozorila nase s svojo nadarjenostjo – med drugim sta z očetom nastopila v muzikalu Briljantina. Brendi je bil na svojo družino neizmerno ponosen, vedno pa je tudi poudarjal, da je v Danici našel razumevajočo osebo, na katero se lahko zanese, tako da ji je zaupal tudi svoje posle v založbi.

Pesmi so ostale …

Prav zadnja leta je Brendi ugotovil, da se je zasitil nenehnega dela, in se je odločil, da bo v življenju potoval počasneje, bolj uživaško. Veliko časa je preživel na morju, saj si je ustvaril pravi raj na otoku Krku. Ampak Brendi, ki si je vedno znova želel le novih izzivov, ki mu je bila bolj kot cilj pomembna pot do tja, ni poležaval ob morju.

Vedno je bil neučakan in je ves čas delal pri novih projektih. Očitno se mu je mudilo tudi zdaj, ko je veliko prezgodaj zapustil svoje najbližje in pravo armado oboževalcev. Zdaj so ostale le njegove pesmi. Pesmi, ki so dobile pozitivno kritiko, tisto edino, ki jo je Brendi priznaval. Kljub očitkom raznih ‘intelektualcev’ so namreč njegove pesmi kljubovale času.

Zdaj že lahko trdimo, da je Brendi ustvaril nekaj takšnih uspešnic, ki so ponarodele.