Branko Đurić - Đuro: Se bo s Traktorjem zapletlo še na premieri?

1. 12. 2011 | Vir: Lea
Deli
Branko Đurić - Đuro

“Po vsem tem času mi film stoji kot cmok v grlu,” se žalostno potoži Branko Đurić - Đuro, ki je že pred petimi leti končal svoj drugi slovenski celovečerni film Traktor, ljubezen in rock’n’roll.

“Pri tem filmu je šlo narobe vse, kar je lahko šlo. Občutek imam, kot da je poskusni zajček za Murphyjev zakon,” pravi režiser in glavni igralec filma, ki je bil v zadnjih petih letih že velikokrat predviden za predvajanje v kinih. Po vseh zapletih naj bi ga končno začeli predvajati jutri, v četrtek, vendar pa do konca redakcije še ni bilo jasno, ali se bo to uresničilo, saj naj bi šele danes, 30. novembra, Jadran film izročil kopije Koloseju. Ampak to samo, če bo Filmski sklad poravnal račun ...

Kariera vseeno cveti

Koliko zapletov je bilo pri tem filmu, skoraj ni mogoče izračunati. Dejstvo je, da je producent vmes že šel v stečaj, da večina igralcev ni dobila druge polovice honorarja, da Tanja Ribič, ki ni le igrala glavne ženske vloge, ampak je med drugim nazadnje še prevajala iz hrvaščine in prekmurščine (glede na to, da je Jadran film zaradi neporavnanih računov zadržal film, naj bi tudi te podnapise urejali šele nekaj ur pred premiero!), ni dobila še niti centa, da je Đuro, ki je v film vložil tudi nekaj svojega denarja, v minusu ...

“Dokler tega filma ne spravim ven, ne morem začeti ničesar drugega,” pravi Đuro, ki je prav zato v zadnjih letih sprejemal vloge v filmih drugih režiserjih. No, to pravzaprav za njegovo kariero sploh ni slabo, saj se je potrdil kot izjemen igralec v svetovnem merilu. Igral je v kar nekaj italijanskih produkcijah, tudi v filmu Triaža s Colinom Farrellom, dveh filmih s Paz Vegas, čez nekaj dni pa skupaj s Tanjo odhaja v Ameriki na premiero filma Angeline Jolie, v katerem je tudi igral pomembno vlogo.

Ni vse v denarju ...

“Če že ne bom videla honorarja, bi rada videla vsaj film,” pravi Tanja, ki se je očitno že sprijaznila s tem, da je delala brezplačno. Ampak glede na to, da je že med snemanjem poudarjala, kako navdušena je nad zgodbo Ferija Lainščka, nad Prekmurjem in nad Đurovim ustvarjanjem, je kljub vsem težavam očitno vesela, da je del tega projekta. Dobila pa je tudi drugačno nagrado – poleg dejanske nagrade za vlogo v filmu na festivalu Taormina jo je razveselil tudi odziv na projekciji v Sarajevu, kjer je bil film predvajan že pred nekaj leti.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk