Brendi: Uresničila se mu je zadnja želja

“Leta naj minevajo, naj mladost mi kradejo, rad bi samo, da me ne ustavijo,” ta verz mu je bil od vseh njegovih najljubši in nekoč je celo rekel, da bi si želel, da bi bil napisan na nagrobniku.
 (foto: Story Press) Story Press
Vir: Story
27. 6. 2011

“Vesel sem, da se mu je želja, da bi umrl na odru, uresničila ...” je v ponedeljek, samo en dan po tragični smrti svojega očeta, povedal Dejan. Njegov oče Branko J. Vunjak je bil resnično rojen za na oder, človek, ki je ves čas skrbel za to, da bi se vsi okoli njega imeli čim bolje.

“Če bi se mi kaj zgodilo, nikar ne žalujte, saj sem živel polno življenje,” je bilo še eno od očetovih sporočil. Brendi je očitno slutil, da bi ga lahko kaj presenetilo, čeprav je bil za vse velik šok, da ga je tako na hitro izdalo srce, ko pa je bil vedno poln energije.

Po horoskopu je bil bik in temu primerno je bil trmast in odločen človek. Njegovo otroštvo je bilo težko, saj ga je mama dala najprej v rejniško družino, šele kasneje ga je lahko vzela k sebi. Pri rejniški družini se je navdušil za domačo, narodno-zabavno glasbo, po mami pa so ga privlačili srbski ritmi.

Prav ta glasbena povezava je bila njegova inovacija, ki mu je prinesla uspeh. Že kot vojak se je zaljubil v Danico, s katero sta preživela 25 let. Bila sta partnerja tudi v poslu. Hčerka Tina in sin Dejan sta po očetu podedovala veselje do nastopanja, tako da že oba ustvarjata svoji karieri.

Kot pri vsem drugem tudi pri poklicni poti ni imel pomoči in je trdo delal za uspeh. Đorđe Novković je skupini Rendez Vous postavil pogoj, da jim producira ploščo samo, če zamenjajo pevca. Čez dve leti mu je rekel, da je bil prav on ena od redkih napak, ki jih je naredil pri ocenjevanju talentov.

Brendi je namreč presegel uspeh skupine Rendez Vous. Čeprav je kar tri mesece čakal na sprejem pri direktorju založbe, je imela njegova pesem Mandarina (kljub neuglednemu ovitku kasete, od katere niso nič pričakovali) tak uspeh, da je bila čez dva meseca naklada že več 60 tisoč!

Prav zato je sestavil skupino Don Juan, za nastope pa angažiral še Heleno Blagne, ki ji je napisal eno od najlepših skladb v njenem repertoarju Naj nihče me ne zbudi. Brendi je namreč veliko ustvarjal tudi za druge. Hajdi je podirala rekorde z njegovo Naš kuža, Nocoj spet misli tavajo in Sanjam pa sta uspešnici, ki sta ustvarili fenomen skupine Ptujskih 5 ...

Brendi je bil najbolj prodajan avtor in zelo pomemben za glasbeno prizorišče pri nas, kar ne nazadnje dokazuje to, da so se glasbena združenja prvič v zgodovini združila in objavila skupno osmrtnico. “Vedno je govoril, da je na odru drug človek,” se spominja njegova življenjska partnerica Danica.

“Doma je bil izvrsten oče, prijatelj, rekel je, da bo za družino poskrbel, in tudi je ... Govoril je, da se zato ne smemo bati njegove smrti in da noče, da bi žalovali za njim. Da naj bo to dan veselja ... Porok in pogrebov nikoli ni maral, niti dolgih govorov,” pravi Danica, ki se v tej globoki žalosti ob izgubi tolaži s tem, da je umrl natanko tako, kot si je želel.

“Oba otroka sem rodila, ko je bil na nastopih. Rekel je, da bo na nastopu gotovo tudi umrl ... Vedno je govoril, da bi se rad upokojil pri 50 letih, ampak na odru bi bil pa še vedno do smrti. Čutil je odgovornost, da bi ljudje od njega na zabavi čim več dobili. Spraševali so ga, kako se mu še da nastopati, on pa je pojasnil, da tam dobi energijo in da je potem še ves teden napolnjen z njo,” se spominja Danica.

“V Lipici se je ženil hokejist. Vsega je bilo konec, ženin se je hotel še posloviti, Brendi pa je rekel, da se nikamor ne mudi, da naj še malo zaplešeta. Potem je sedel in takrat mu je odpovedalo srce. Medicinsko osebje iz Sežane se je trudilo uro in pol, a ga niso mogli obuditi ...” pravi Danica.

Zanimivo je, da so se na zabavi Brendi in njegovi glasbeniki še šalili iz smrti. Ko je namreč slišal pesem zdaj pokojnega Novkovića, je Brendi rekel, da bi si želel, da bi umrl tako kot on, ki ga je kap - da to podpiše še tisti večer ...  Kako že pravijo - pazi, kaj si želiš! Želja se mu je namreč uresničila le nekaj ur kasneje ...

Danica je za partnerjevo smrt izvedela, ko je bila na poti s Krka, kjer imajo vikend. Zjutraj jo je poklical Korado in ji rekel: “Dani, Dani. Brane je umrl.” Ni mu verjela. Mislila je, da jo ima za norca. “Potem je rekel, naj se ustavim, ker sem vozila ravno čez most. Spet je rekel, da je umrl, jaz pa kar nisem verjela. Potem mi je povedal, da je on pripeljal njegov avto s 'špila' ...” Kot si je želel, je umrl brez bolečin.

Korado, v čigar naročju je umrl, je namreč Danici povedal, da je odšel v trenutku. “V sekundi ga je stisnilo, tako da se mu na obrazu ni nič videlo, da bi trpel,” pravi Danica, ki nam je zaupala, da ga je včasih stisnilo pri srcu, vendar je to pripisoval bronhijem, saj je imel občutljiva pljuča. Ona mu je svetovala, naj telovadi in gre k zdravniku, vendar se je on na ta račun le šalil, tako da mu je še Danica rekla, naj vendar počaka toliko, da sina Dejana uvede v popravila po hiši.

Brendi je bil namreč vsestransko nadarjen. Ne samo glasbeno, ampak je bil tudi pravi mojster za vse. “Pri nas nikoli nismo klicali servisa, dokler ni Brane poskusil popraviti. Celo pralni stroj je popravljal ...” Brendi je bil tarča številnih kritik, češ da onesnažuje slovensko glasbo. To ga je seveda prizadelo, po drugi strani pa je bil vedno bolj vesel, saj je opazil, da bodo pesmi ostale za vedno.

“Tolažim se, da bo moja glasba živela, da ne bom igral le za upokojence, saj me tudi mladi poznajo. Ti si legenda, so mi rekli ...” se spominja Danica njegovih besed, ko je po nastopih prihajal srečen domov. “Moj star jaran je bila skladba, pri kateri se je jokal, ko jo je pisal. Pa Rdeča roža ... Na vsako končano skladbo je bil ponosen. Rekel je: To je iz mene. Če ljudje sprejmejo ali ne - to sem dal ven, ker sem tako čutil ...”

Slovenija je z njim izgubila ne le plodovitega avtorja, ki se je znal dotakniti src, ampak tudi izjemno srčnega človeka, ki je živel za to, da bi razveselil druge.

Pogrešali ga bodo: Med zvezdniki je bil priljubljen

SIMONA WEISS
Še vedno sem zelo pretresena ob tragični smrti prijatelja, kolega in poslovnega partnerja Brendija. Odšel je veliko prezgodaj in kar težko je verjeti, da nikoli več ne bo slišati njegovega hudomušnega smeha. Zadnja leta se sicer nisva dosti videvala, saj sama pač nisem aktivna v glasbi, kljub temu pa sem ga precej dobro poznala, saj je bil velikokrat gost mojih koncertov. Spoznala sva se zelo mlada, ko sva z vlakom potovala v smeri LJ-MB, jaz k svojemu sedanjemu soprogu, on k svoji Danici. Brane je imel veliko želja, sanj in številne med njimi je tudi uresničil. Žal je bil pri svojem delu mnogokrat po krivici spregledan ali kritiziran od raznih samozvanih umetnikov, in čeprav je sam zatrjeval, da ga to ne gane preveč, bi mu že samo te krivice, ki so se mu dogajale, lahko strle srce. Če k temu prištejemo še stres, ki ga s seboj prinaša glasbeni poklic, večno razdajanje, ugajanje drugim in pozabljanje na samega nase, potem morda ni več tako zelo čudno, da se srce ustavi, omaga ... V tolažbo je lahko le misel, da bo skozi svoje pesmi večno ostal med nami.

TOMAŽ DOMICELJ
Bil je iskren dečko. V življenju je naredil ogromno, ne glede na to, da je imel precej nesrečno otroštvo. Bil je pošten v življenju in glasbi. Če je kje kakšen začetnik t. i. turbo folka pri nas, je to gotovo on, ki je to počel na splošno zgražanje ‘pametnih’ glasbenih kritikov in komentatorjev. Deležen bi bil veliko večje pozornosti, če ga javna televizija ne bi ignorirala. Poleg glasbe sva imela skupno strast - ženske!

TONE KOŠMRLJ
Lahko ti pogori hiša, pa sezidaš novo, lahko ti toča razbije avto, pa ga popraviš. Če pa izgubiš enega najboljših prijateljev, s katerim si preživel na tisoče lepih trenutkov, pa tega nikakor ne moreš nadomestiti. Brendi je krepko zaznamoval moje življenje. Prav on je kriv, da je nastala skupina Pop design. Prav on je za nas napisal prve pesmi. In on je leta 1989 v skupino pripeljal Mirana Rudana. Bila sva odlična prijatelja. Bil je vedno dobre volje, tudi takrat, ko mu ni šlo vse najbolje. Vsako še tako težko stvar je znal obrniti v pozitivno smer. Pravzaprav ne poznam človeka, ki bi imel toliko optimizma, kot ga je imel Brendi. Bil je pošten, predvsem pa dober človek. Pravzaprav se še nisem sprijaznil, da ga več ni. Pogrešal ga bom kot odličnega svetovalca, najboljšega frenda in dobrega človeka.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story