Brendi: Z glasbo ozdravil bolno gospo

Vir: Lea
22. 6. 2012

Pred letom dni je zaradi kapi nenadoma umrl eden od najuspešnejših slovenskih glasbenikov Branko J. Vunjak Brendi. Njegova partnerica Danica Žibrat pravi, da je s svojo glasbo razveselil številne poslušalce.

"Veliko pozitivne energije je delil tudi na svojih nastopih. Ljudje so to začutili. Gospa Anica iz Savinjske doline je trdila, da so ji Branetove pesmi vrnile zdravje in voljo do življenja. Kot mladenka je preživela taborišče v Auschwitzu in tam hudo zbolela. Po vrnitvi domov teh grozot dolgo ni mogla preboleti.

Branetove pesmi pa so ji vlivale pogum, moč in voljo do življenja in pravi, da jo je ozdravil s svojo pozitivno energijo, ki jo je podajal prek skladbe. Vsako leto ob praznikih mu je pisala pisma in ga pohvalila, če je po radiu slišala kakšno novo pesem, saj je vse znala na pamet. Pisala mu je tudi, ko je izšla kakšna njegova nova plošča, in bila med prvimi, ki jo je poiskala v trgovini. Potem je vedno napisala pismo o svojih razmišljanjih in občutjih, ki jih je doživljala ob poslušanju in prepevanju teh," pravi Danica.

Zakaj se mu je 'odpovedala' mama?

Brendi je tudi eden od redkih znanih osebnosti, ki je svojo izkušnjo z rejništvom delil z javnostjo in s tem zagotovo pomagal marsikateremu otroku, ki je zdaj v podobni situaciji.

Danica pravi: "Brane je res govoril o rejništvu, o svoji predšolski mladosti, ki jo je preživel v Rojah v Šentjerneju. A treba je vedeti, da je Branetovo mamo situacija pripeljala do tega, da ga je morala dati v varstvo za nekaj let. Za svojega najdražjega otroka ni našla primernega varstva v Ljubljani.

Kot mlada mati samohranilka je bila zaposlena v Slovinu in tam delala tri izmene. Ker je izmensko delo zahtevalo tudi nočno delo ob tekočem traku, je bila primorana, če je hotela ali ne, otroka za nekaj časa, dokler se ji razmere in pogoji ne uredijo, oddati družini, ki je lepo skrbela zanj, ona pa je za to skrbništvo družini plačevala. Braneta je zelo pogosto obiskovala in mu kupovala vso obutev in oblačila, ki jih je potreboval.

Brane je bil na Dolenjskem zelo srečen in vesel, saj mu je druga mama nudila vse najboljše in najlepše – tako kot svojim lastnim otrokom. Branetova mama je pozneje spoznala partnerja, Branetovega očima, s katerim so si ustvarili prav tako krasno družino in bil je deležen ljubezni in pozornosti z obeh strani. Zato je znal Brane te družinske vrednote tako ceniti in jih negovati, za svojo družino pa je storil vse, da bi ji bilo dobro in lepo," je prepričana Danica.

Priporočamo