Brigita Langerholc: Deklice sledijo njenemu zgledu

30. 6. 2016 | Vir: Story
Deli

V duhu olimpijskih iger, ki bodo v avgustu za tri tedne preusmerile pozornost svetovne javnosti v brazilski Rio de Janeiro, se je revija Story tokrat spomnila Brigite Langerholc, atletinje, ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 osvojila četrto mesto.

Čeprav je Brigita, ki bo julija praznovala okroglih 40 let, danes mamica treh deklic, je v šport, ki je tako močno zaznamoval njeno življenje, še vedno aktivno vpeta. Poleg svoje profesionalne poti tudi zasebno, saj nam je svetlolaska povedala, da se, še posebej v poletnih mesecih, v športnem duhu druži tudi s hčerkami.

Od otroštva polna energije!

Čeprav smo Brigito dolga leta spremljali prav na tekaških progah, nam je 39-letnica razkrila, da se njena strast do športa pravzaprav ne osredotoča samo na kraljico športnih disciplin, atletiko. Njena ljubezen do zdravega načina življenja je namreč veliko širša od dolžnosti, ki jo kot tekaško mentorico povezujejo s tekom, saj pravi, da je od nekdaj uživala v vseh oblikah gibanja. "Sama sem bila od otroštva polna energije, zato imam občutek, da bi se, če bi me na primer učitelji športne vzgoje usmerili v kateri drugi šport, morda lotila česa drugega. Gibanje mi je bilo vedno zelo naravno. Mama je odlična plesalka in prav lahko bi se zgodilo, da bi tudi jaz pristala v plesu," nam je povedala Brigita in dodala, da je velika zagovornica tega, da šport krepi kvaliteto življenja.

"Če si enkrat vpet v šport in odnehaš, lahko postaneš nervozen, kar se je zgodilo tudi meni," nam je povedala Brigita, ki je tudi mamica trem dekletom, s katerimi so veliko v naravi, ob različnih športnih aktivnostih. "Kot družina smo veliko na kolesih. Radi hodimo v hribe, čeprav mojemu možu to ni preveč všeč, je pa meni zelo. Dokler sem učila atletiko, sem kdaj otroke vzela s seboj, ampak ne zato, da bi trenirali, temveč zato, da bi videli, kako to gre. Sem namreč privrženka tega, da mora otrok poskusiti čim več stvari, ker s tem krepi motorične sposobnosti. Poleg tega pa vsakdanjik dopolnjujemo tudi z urami konjeništva," nam je pojasnila in dodala, da so hčerke že vešče v tekaških copatih. "Vedno je tako, da otroci ponavljajo za starši. Tudi pri nas ni nič drugače, saj sem že opazila, da če kakšna hčerka pride na atletski trening, že zelo lepo dela skiping in druge tekaške vaje. Lepo se tudi pridružijo kakšni skupini in ponavljajo, ne da bi jim kaj rekla. Dve hčerki na primer že zelo lepo tečeta, medtem ko je druga malce bolj umetniška duša. Morda je kriva genetika, kaj pa vem," je še pojasnila Brigita, ki je ob nastopu materinstva športe copate hitro zamenjala za umirjeno družinsko življenje. "Družina in profesionalna športna kariera zame preprosto nista združljivi. Veliko potuješ in preprosto potrebuješ počitek, tega pa pri otrocih do šestega leta enostavno ne moreš uresničevati," je še pojasnila Brigita, ki se je po prvi nosečnosti sicer želela vrniti v profesionalne športne vode, vendar je kmalu po porodu sledila druga nosečnost. "Takrat sem takoj opustila misel o kakršnikoli vrnitvi, ker je nemogoče trenirati z dvema otrokoma, pomoči pa nisem imela," še pojasnjuje.

Napisala Kaja Milanič

Fotografije Primož Predalič

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec

Nova Story že v prodaji

Story 26/2016

Story 26/2016, od 23. 06. 2016