Brigita Šuler: Spremenila prehrano

11. 3. 2017 | Vir: Lea
Deli
Brigita Šuler: Spremenila prehrano (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Pevka Brigita Šuler tako kot dobro glasbo obožuje tudi dobro hrano. Kulinarika je ob glasbi področje, ki ga zelo rada proučuje in se z veseljem o njem uči. Rada brska in išče nove recepte, še raje pa jih preizkuša.

Brigita že od otroštva obožuje kuho. "Od nekdaj sem se rada smukala po kuhinji in opazovala mamo ali babici pri kuhanju. Od njih sem se naučila kuharskih osnov in spretnosti tradicionalne slovenske kuhinje. Svoj prvi sirov zavitek sem sama umesila, razvlekla in spekla že v petem razredu osnovne šole," pove Brigita.

"Velikokrat mi je mama zaupala celotno pripravo tedenskega kosila in vsak vikend sva s sestro sami spekli domače pecivo. Sem pa mimogrede obiskovala tudi gostinsko šolo, kjer sem se prav tako naučila nekaj novih receptov in kuharskih postopkov. V absolventskem letu na Akademiji za glasbo sem namreč pomagala papirnato prevzeti mamin gostinski lokal, a se je izkazalo, da za to potrebujem gostinsko izobrazbo. Zato sem opravila hitro šolanje, s katerim sem pridobila izobrazbo za vodenje gostinskega lokala. Pri predmetu kuharstvo sem res uživala."

Brigito je o kuhi največ poučila mama, ki je odlična kuharica. "Mama vedno znova preseneča s kakšnimi novimi recepti, tako da se od nje še vedno učim. Še danes jo velikokrat pokličem za kak kuharski nasvet, če se mi kje zatakne. (smeh)"

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana je ključ do dobrega počutja, česar se zaveda tudi Brigita. "Osnovno znanje normalnega, zdravega prehranjevanja sem dobila v družini. Hrana mi pomeni energijo za življenje, ki pa jo uživam počasi, premišljeno in najraje v dobri družbi. Lani sem imela precej zdravstvenih težav, zaradi katerih sem morala na strogo dieto. Ta pa mi je povsem spremenila prehranske navade in pogled na hrano.

Prej sem oboževala polnomastne sire, različne oreške, salame, pršut, fižol, solate, bogate omake, naravnost oboževala sem ocvrt sir s tatarsko omako, polnozrnate testenine, polnozrnat kruh ... Zdaj pa teh živil skorajda ne jem več. Ne le pogled na prehrano, tudi okus se mi je spremenil. Zdaj jem samo lahke sire, oreškov ne jem, solate mi več ne teknejo najbolj, od salam jem le salamo iz piščančjih prsi, pri kuhi ne uporabljam nobene zabele, nič več ne pražim, ne cvrem, jem le bele testenine in bel, po možnosti ne ravno svež, še najraje prepečen kruh.

Jem predvsem lahko prebavljivo in nemastno hrano. Prej mi ni prišlo na misel, da bi si kupila navaden jogurt, ampak sem testirala okusne in sladke sadne ter kremaste jogurte. Zdaj na primer jem le navadne probiotične jogurte z manj maščobe, po možnosti tudi brez laktoze, saj tudi to zadnje čase težje prenašam," pove Brigita. Danes najraje kuha zelenjavne enolončnice, zelo rada pa peče tudi sladice. "Čeprav jih sama skorajda ne jem, jih pa vseeno z veseljem pripravljam za druge."

Lahka prehrana

Tudi Brigita se drži načela, da je večkrat na dan manjše obroke. "Zajtrk in kosilo sta najpomembnejša obroka, ki ju nikoli ne izpustim. Medtem ko si za zajtrk ponavadi kaj namažem na popečen kruh, mora biti kosilo obvezno topel obrok. Izogibam se močno začinjenim, predvsem pekočim jedem, sicer pa pri kuhi največkrat uporabljam kurkumo, kari, cimet, kajenski poper, papriko in sveža zelišča. Zelo rada prebiram kuharske knjige, velikokrat kuham kar po občutku, največkrat pa povprašam za kakšen zanimiv recept kar strica Googla. (smeh) Včasih najdem kaj zanimivega na internetu, včasih pa pač kaj dobrega pojem kje drugje in poskušam pripraviti sama doma.

Moje prehranjevalne navade so že skoraj leto dni povsem drugače, kot so bile vse moje življenje. Imela sem kar hude zdravstvene težave z žolčem, zaradi česar sem morala za določeno obdobje na žolčno dieto in nekako sem se navadila na tak način prehranjevanja oziroma mi določena hrana, ki sem jo prej oboževala, sploh ne prija več. Prej recimo brez polnomastnega sira sploh nisem mogla preživeti dneva, zelo rada sem imela oreške, sadje od A do Ž in pojedla sem ogromne količine solate, žitarice samo polnozrnate ... Zdaj pa mi ta hrana sploh ne tekne več.

Jem lahke mlečne jedi, bele testenine, izogibam se težkim omakam, surovo sadje mi ne ustreza, solate prav tako ne. Čokolade in podobnih sladkarij nisem jedla že od lanskega marca, a jih ne pogrešam. Od sladkega najraje pojem le kakšen povsem navaden masleni piškot ali pa košček domačega zavitka. Jem pa redne obroke, večkrat na dan in po malem. Sicer sem od nekdaj najraje pripravljala kakšne zelenjavno-mesne jedi z dodatkom sira, a zadnje leto iščem in razmišljam le o receptih, ki so sestavljeni iz najlaže prebavljivih in manj mastnih živil. Kar nekaj se jih je nabralo v enem letu, predvsem pa sem že znanim jedem malo zamenjala določene sestavine."

Bučkin burek

Sestavine:

Za nadev potrebujemo:

  • 0,5 kg pasirane posnete skute
  • 1 kislo smetano
  • 1 jajce
  • 2 ščepca soli
  • 1 manjšo hokaido buča
  • pest pinjol
  • jogurtovo maslo
  • vlečeno testo
  • bučno olje

Hokaido bučo dobro operemo, izdolbemo in naribamo. V ponvi popražimo pinjole, da zadišijo. V večji posodi zmešamo posneto skuto, kislo smetano ter jajce. Posolimo in dodamo naribano bučo, ki jo pred tem dobro ožamemo. Dobro premešamo in na koncu v maso vmešamo še popražene pinjole. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo dve plasti vlečenega testa. Pokapamo ga s stopljenim jogurtovim maslom in premažemo z nadevom. Zvijemo in položimo na pekač. Sestavine zadostujejo za dva zavitka. Približno 45–50 minut pečemo na 160 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan