Britta Bilač si je podarila čipkasto spodnje perilo

28. 2. 2009 | Vir: Story
Deli
Britta si je podarila čipkasto perilo.

Britta Bilač, nekdanja skakalka v višino, je 4. decembra dopolnila 40 let in tako skočila v obdobje, ki ga nekateri občutijo kot krizo srednjih let.

Za darilo ob okrogli številki, si je – veliko samozavestnejša kot pred leti - kupila nekaj, česar si ni še nikoli. 4. decembra 1968 se je v Jeni v takratni Nemški demokratični republiki 19- letni Nemki rodila punčka po imenu Britta Vörös. Pot naključij jo je usmerila v atletiko, natančneje v skok v višino, ljubezen do Boruta Bilača, ki je takrat skakal v daljino, pa jo je pri 23 letih pripeljala v Slovenijo, kjer z družino živi še danes.

Ko se je 1999 zaradi poškodbe poslovila od vrhunskega športa, si seveda ni mislila, da bo čas brzel kot podivjan vlak in da bo en dva tri tu številka 40, ob misli na katero jo je najbolj streslo ob vstopu v leto 2008 … “Ko se je na koledarju pokazala osmica, sem vedela, da bo letos na vrsti tista grda številka.” Grda? “Ja, grda; 30 je lepa, 50 je lepa, 40 je grda. To je ravno tista starost, ko si nekje vmes - nisi čisto mlad, star tudi še nisi, pričakuješ pa, da ti bo postopno začelo vse skupaj škripati. Tako pač razmišljaš.”

In na srečo potem kmalu ugotoviš, da se motiš. Ko je bila še punca, so bili 40-letniki v njeni glavi deležni oznake ‘tisti zagrenjeni in zgubani’, danes, ko je gospa, pa verjame, da so to lepa leta, v katerih se lahko počutiš veliko bolje, kot si se prej. Ona se! Postala je samozavestnejša, več si upa in tudi privošči, kar je med drugim dokazala z darilom, ki si ga je podarila za 40. rojstni dan. “Prej si tega ne bi upala, zdaj pa sem si prvič v življenju kupila lep kos črnega, čipkastega spodnjega perila. Za dušo. Ko sem ga pomerila, sem si rekla: Pišuka, zakaj se za to potezo nisem odločila že prej!” (smeh)

Ko ga je pokazala Borutu, se je ta odzval: “Zakaj pa to? Tega še nikoli nisi kupila.” Živ dokaz, da sta drug drugega še vedno navajena v podobi, v kateri sta se spoznala - športni. Mama šestletne prvošolke Nikki in 19-mesečnega Maxa ima občutek, da se bo v prihodnje bolj posvečala sebi, a ne zato, da bi s tem dokazala, da so tudi ženske po 40 letu lahko dobro videti, “ampak zato, ker imam zdaj boljše finančne možnosti in ker si upam. V mlajših letih sem vedno imela občutek, da ne smem preveč izstopati in da dovolj izstopam že s tem, ker sem visoka. Želela sem se čim bolj zliti z okolico. Po tem, ko nekaj narediš v življenju, ko uresničiš svoje mladostniške sanje, ko že nekaj imaš in se nimaš česa sramovati, pa si rečeš: Kaj me briga za druge.”

Mož, s katerim sta v zakonu že 17 let, ji je – ker imata navado, da se obdarujeta z uporabnimi rečmi - za rojstni dan kupil mobilni telefon, mama iz Nemčije ji bo v živo voščila šele ob božiču, ko pride na obisk, po veselem in pregreh polnem decembru pa se bo novopečena 40-letnica (po desetletju pavze!) spet podala na telovadbo.

Vsaj tak je njen načrt. “Ker vem, da se mi bo telo začelo čedalje bolj spreminjati, moram ukrepati preventivno. Čeprav bo to težko … Zdaj šele vidim, kako je, ko se ti ne da migati. V prostem času se raje usedem in kaj preberem, kot pa da bi šla na fitnes. Ampak se bom morala prisiliti, ne gre drugače.”

ZABAVA S PRIJATELJICAMI
Zaželela si je vožnje z gokarti

Na dan, ko je postala 40-letnica, si je privoščila zabavo s prijateljicami. Povabila jih je na večerjo v eno izmed ljubljanskih restavracij, “po mojem idealnem scenariju pa bi z družbo odletela v Grčijo in žurirala tam”. Med darili se je znašlo največ tistih, ki si jih je najbolj želela – darilnih bonov za masaže. “Masaža je ena tistih stvari, ki si jih ženska želi, a si jih sama ne privošči. No, zdaj si jo bom; prvo že kmalu po novem letu.” Ko so povečerjale, je klapa omagala, če bi bilo po Brittino, pa bi šle še na karting. “Vožnja z gokarti bi bila pika na i.”


Napisala Maja Susman
Fotografije Rafael Marn/Ad Pirum
Ličenje Maja Milošič
Stilistka Nina Jagodic

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret