Čarobni dalmatinski trenutki v Stožicah

Vir: Govori.se
16. 2. 2012

Po razprodanih tradicionalnih koncertih Klape v Tivoliju 2009, Klape v Tivoliju 2010 ter Klape v Stožicah 2011 se v Stožice ponovno vračajo dalmatinske klape, ki bodo tako sklenile uspešno koncertno turnejo 2010/11. Občinstvu bodo ponovno dokazale, kako čarobne so klapske pesmi, kot gosta pa se jim bosta na odru pridružila Danijela in Petar Grašo.

Svoje izvrstne glasove ter tradicionalne in nove skladbe bodo klape predstavile v nedeljo, 18. marca 2012, ob 19. uri, v Centru Stožice v Ljubljani. Za naš portal smo se pogovarjali s popularnim Tomislavom Braličem in Klapo Intrade.

V Ljubljano prihajate 18. marca, kjer boste imeli veliki koncert v Centru Stožice. Kako komentirate priljubljenost klapskega petja v Sloveniji?

Dalmatinska pesem je bila v Sloveniji vedno popularna. Naša klapa na primer že 20 let nastopa po Sloveniji. Največkrat v Laškem na prireditvi Pivo in cvetje in moram reči, da so se vedno pele tako stare kot nove dalmatinske pesmi, ki so slovenskim poslušalcem takoj prirasle k srcu. Danes lahko rečem, da so klape popularne povsod, saj imajo svoje hite in so prepoznavne, zato lahko nastopajo na številnih velikih svetovnih odrih.

Na dogodku bomo lahko nedvomno slišali nekaj pesmi z vašega albuma 25 let Klape Intrade. Je album dosegel vaša pričakovanja?

Album smo ustvarjali leto dni in ga s sodelujočimi, ki so uspešni tudi kot solo izvajalci, odlično pripravili. Na albumu je  tudi veliki hit Zora bila, ki je potrditev, da je album uspešen.

Je po vaše vzdušje na koncertu različno glede na letni čas?

Naši dogodki so 'zimzeleni' kot naše pesmi, torej nismo odvisni od vremena in letnega časa, saj imamo sonce v krvi. (smeh)

Na katero pesem Klape Intrade ste najbolj ponosni?

Croatia dušo moja je bila prelomna pesem. Ko smo jo leta 2006 predstavili na Poljudu pred 15.000 gledalci, je takoj obnorela Hrvaško. To pesem je napisal Babinjac Ante Sikarič.

Za Večernji list ste enkrat izjavili, da je bilo z žensko Klapo Zadranka določeno obdobje dobro sodelovati. Se vam zdi, da je na sceni premalo ženskih klap ?

Žal ta klapa ne obstaja več. Lahko pa rečem, da je na Hrvaškem aktivnih najmanj 50 ženskih klap. Klapa Intrade na dogodkih zelo rada sodeluje z ženskimi klapami. Če pa imate v mislih album, je to morda dobra ideja za naprej.

Na vašem dogodku v Stožicah bosta nastopila tudi Danijela in Petar Grašo ...

Menim, da bosta prava jagoda na torti, zato bi ob tej priložnosti še enkrat povabil slovenske ljubitelje klapskega petja, da se nam tudi letos pridružijo na naši skupni 'fešti', zdaj skoraj že tradicionalno v Stožicah.

Denis Papič