Čarobni dan v Tivoliju - ustvarjanje za celo družino!

Čarobni dan v Tivoliju - ustvarjanje za celo družino! (foto: Story press, Primož Predalič) Story press, Primož Predalič
Vir: Story
10. 6. 2017

V najbolj ustvarjalnem dnevu leta, na Čarobnem dnevu, boste lahko ustvarjali vsi člani družine in skupaj aktivno preživeli prosti čas na različnih kreativnih in športnih delavnicah. Poleg tega bodo obiskovalce razveseljevali Nuša Derenda, Omar Naber, Trkaj, Pevska šola Alenke Gotar, Rok'n'Band, Boštjan Gombač, F&B Acrobatics in mnogo drugih. O projektu, ki ima že pravo tradicijo, smo na klepet ob kavi povabili organizatorko in vodjo Čarobnega dne Barbaro Novak.

Čarobni dan, ki velja za največji družinski dogodek leta, bo letos prvič pustil čarobni pečat tudi v parku Tivoli. Čarobno srečanje bo tik pred zaključkom šolskega leta, v nedeljo, 11. junija.

Story: Kako in zakaj se je rodila želja po organiziranju tako velikega dogodka za otroke?

Ko sem postala mama, sem iskala kakšne dogodke za otroke. In ker v tistem času ni bilo na voljo prav veliko družinskih dogodkov, smo se odločili, da takšnega res velikega, na katerem najde prav vsak nekaj zase, da se celotna družina zabava v naravi, organiziramo mi.

Story: Česa se bo otrok najbolj razveselil na dogodku letos? Kaj pa starš?

Uh, težko vprašanje. Za vsakega se bo nekaj našlo. Meni so najljubše plesne delavnice. Otroci pa se bodo razveselili čarodeja, plezalne stene, lahko bodo tekli na poligonu ... Paraolimpijski komite bo predstavil svoje športnike, v Generalijevi deželi se bo predstavil Marko Milič, pri njih bodo otroci spoznavali tudi varnost v prometu in z njim praznovali 20. rojstni dan s slastno torto.

Story: Čarobni dan je bil organiziran že 28-krat, začeli pa ste leta 2009. Kako se spominjate začetkov in kako se je dogodek razvil vse do danes? Kako se bo razvijal v prihodnje? Potekajo ideje in načrti tako, kot so zastavljeni?

Začetki so bili zelo težki, predvsem z vidika organizacije. V Arboretumu recimo ni na voljo elektrike za vse delavnice, ki jih organiziramo, zato smo morali po celotnem prizorišču to speljati, najeti agregat ... Postavljanje prizorišča je res svojevrstni zalogaj. Postaviti več kot 50 stojnic, 200 kompletov miz, narediti vse označbe, zemljevide ... Res, res ogromno dela. Zdaj je lažje, vemo, kaj gre lahko narobe, na napakah se učimo ... (smeh) V prihodnje bomo poskušali čim več stvari digitalizirati. Ogromno je dela z različnimi tabelami in pri tem nastajajo napake, ker je vključenih več ljudi, eden naredi napako in ta se vleče naprej. Ideje gredo po načrtu, je pa zamudno. Pri računalniškem razvoju nikoli ne veš, koliko bo dejansko trajalo. (smeh)

Story: Tudi letos boste dobrodelni. Je odločitev o namenu težka? Koliko je zgodb v igri, ki bi si zaslužile dobrodelnost, ampak vse naenkrat žal ne gre?

Seveda, tako kot vsa leta do zdaj. Tudi ljubljanskim otrokom iz socialno ogroženih družin bomo omogočili obiskovanje celoletnih obšolskih aktivnosti. Cilj je vsaj, da aktivnosti omogočimo 100 otrokom. Zgodb, ki bi si zaslužile, da so izpostavljene glede dobrodelnosti, je v Sloveniji ogromno. Na Čarobnem dnevu poleg samostojne akcije sodelujemo z različnimi ustanovami, ki pomagajo določenim ljudem - Unicef, Društvo za zaščito živali, Rdeči križ ...

Story: Imate dva sinova. Vam fanta kaj pomagata pri scenariju?

Ja, res je. Imam dva fanta. Maj je star 13 let, Tilen pa bo star 12 let. Fanta mi pomagata s predlogi, kaj bi onadva rada videla na Čarobnem dnevu. Na dogodku pa mi tudi že kaj pomagata. Vsake roke pri takšnem dogodku pridejo prav. Seveda so to bolj nezahtevna dela. (smeh)

Story: Brez česa ali koga na dogodku ne bi šlo? Kdo ali kaj je tisti ključni element dogodka?

Dogodka ne bi bilo brez zvestih obiskovalcev, pa tudi brez izvajalcev težko. (smeh) Ko se to združi, pa je dobitna kombinacija.

Story: Imate iz priprav ali iz 'zakulisja' kakšno zanimivo zgodbo?

Zgodb je ogromno. Morda bi izpostavila eno, ki se ji res vsi smejimo. Na odru imamo vedno znane pevce in pevke - od Nuše Derenda, Omarja Naberja do Trkaja ... pa tudi mlade talente z različnih glasbenih šol. Najhuje je bilo, ko neka mlada glasbenica ni hotela z odra. Sodelavka, ki je skrbela za oder, ji je pokazala, da se je čas iztekel. Ona pa se ni dala motiti. Zapela je še eno pesem in potem še eno ... nismo je mogli spraviti z odra na lep način. Ona bi kar igrala in igrala. (smeh)

Story: Koliko ljudi pa dela pri takšnem projektu in kdaj se začnejo priprave?

Priprave se začnejo od tri do pet mesecev pred dogodkom. Na začetku so vključeni štirje ljudje, proti koncu projekta pa se skupina sodelavcev povečuje in pride tudi na 30.

Story: Kaj je pri projektu najtežje? Ali česa se najbolj bojite? Vremena?

Najtežje je pridobivanje vseh možnih soglasij. Administracija je res zamudna zadeva. Vreme pa seveda vpliva na največ sivih las. V dežju Čarobnega dne ne organiziramo, počakamo na lepo vreme. Se je pa včasih zelo težko odločiti, kaj bomo naredili, saj v petek težko veš, kakšno bo vreme v nedeljo. Razstavljavci pa pričakujejo, da bodo do petka do konca službe imeli odgovor glede nedelje.

Napisala M. K.
Fotografije Story press, Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 24/2017

Story 24/2017, od 08. 06. 2017