Časi se zagotovo spreminjajo, pravi hokejski mojster Anže Kopitar

Časi se zagotovo spreminjajo, pravi hokejski mojster Anže Kopitar (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
4. 8. 2019

Slovenski hokejski as Anže Kopitar poletje preživlja na sončni strani Alp, vendar so poletni meseci pri njem namenjeni vse prej kot poležavanju.

Zadnjih nekaj tednov se namreč Hrušičan, ki igra v najmočnejši hokejski ligi na svetu NHL, že pripravlja na novo sezono po programu, ki mu ga že leta piše oče Matjaž. Za nekaj dni je seveda z družinico skočil tudi na jadransko obalo, velik del julijskih dni pa posvetil mladim hokejskim upom, ki svoje znanje pilijo na hokejski akademiji. Z dolgoletnim kapetanom slovenskih 'risov' Tomažem Razingarjem sta namreč pripravila že tradicionalno hokejsko akademijo za otroke, ki se z željo po novem znanju na Bled zgrnejo z vsega sveta. »Zelo sem ponosen na to, saj smo projekt vsako leto lepo nadgrajevali. Čeprav se število igralcev kaj dosti ne spreminja, se lahko pohvalimo, da jih ima že iz 13 držav. To je omembe vredna stvar, saj se le redke akademije lahko pohvalijo s tem. Imamo tudi hokejista iz Kitajske, kar pomeni, da se je dober glas razširil tudi tja. Upam, da bomo tudi v nadaljevanju lahko otrokom ponudili še več,« ponosno pove Anže, ki vsako leto povabi kopico priznanih hokejskih strokovnjakov, že drugo leto zapored pa so se otrokom pridružile tudi 'risinje'. Te so se aprila po 15 letih spet uvrstile v višjo divizijo ženskega hokeja. »To je nagrada zadnje, vsekakor pa to pomeni tudi nekaj več pritiska, da naredijo še korak višje,« v smehu svojo odločitev pojasni hokejist, kapetan ekipe Los Angeles Kings, ki velik del julija preživi na ledeni ploskvi. Ob vprašanju, ali razmišlja, da bi akademijo še podaljšal za nekaj tednov, se le prijazno nasmehne in pojasni, da imajo vsi, z njim na čelu, doma družine, zato ni fino biti odsoten vse poletje.

V Slovenijo je sicer pripotoval že aprila, po svetovnem prvenstvu divizije I, odkrito pa prizna, da se je najprej moral pošteno spočiti od sezone, tekem in napornih tekmovanj. “Nekaj časa sem preživel doma, z družino smo za nekaj dni odpotovali tudi na Hrvaško. Dovolj časa mi je ostalo še za igranje golfa,” razkrije Hrušičan, ki mu je tako le uspelo vaditi za avgustovski dobrodelni turnir. Na teh so do zdaj zbrali že nekaj manj kot pol milijona sredstev, ki jih porazdelijo med številne organizacije za pomoč otrokom, bolnišnicam in mladim športnim upom. Komu jih bo namenil letos, ostaja še skrivnost, prav tako kot predmeti, ki jih bo ponudil na licitacijah. Po turnirju se vrača v Ameriko, vse dotlej pa se pripravlja po očetovem programu treningov. S pripravljenostjo je zelo zadovoljen, še bolj pa se mu zaiskri obraz, ko omeni, da si bo zdaj vzel nekaj časa zase in družino odpeljal na morje. Tudi njegov oče Matjaž Kopitar je vpet v klub iz mesta angelov, dodelili so mu namreč vlogo v skavtski službi, ki skrbi, da pot v vrste 'kraljev' najdejo mladi hokejski talenti. V naslednji sezoni bo del kluba tudi Anžetov brat Gašper, ki bo v naslednji sezoni pomočnik trenerja pri Junior Kingsih. Ob delu z mladimi tudi Anže dostikrat pomisli na svoje začetke, korenine. Njegov oče je pred časom omenil, da pogreša romantiko v hokeju. Čase, ko si kot mladinec iz spoštovanja ni upal niti pogledati v člansko slačilnico. “Jah, ja. Časi se zagotovo spreminjajo. Nič ni več tako, kot je bilo. Jaz vem, da sem na Jesenicah vedno hodil mimo članske garderobe z malce večjo hitrostjo. To je vendarle bil renome, vsi smo želeli tam igrati. Meni so se stvari še malce bolje obrnile. Zdaj je mogoče drugače, da ne bom tvezil, pa je to samo mentaliteta samih mladih,” se na to opazko odzove Anže, očka Neže in Jakoba. Otroka pridno rasteta, pred časom pa sta očku ljubko voščila tudi za tisočo tekmo v dresu 'kraljev'.

Nova Story že v prodaji

Story