Božidar Wolfand Wolf o življenju v ZDA in v Sloveniji: "Na srečo je življenje v Sloveniji veliko cenejše ..."

5. 12. 2020 | Vir: Story
Deli
Wolf v objemu Ingrid Ulaga, voditeljice oddaje Moja pesem, in pevke Mirne. (foto: Foto: Arhiv Tv3)
Foto: Arhiv Tv3

Rendez-Vous je bila skupina, ki je v 80. letih navduševala staro in mlado, Božidar Wolfand Wolf pa je potem nanizal še kup svojih uspešnic.

Za tri desetletja se je preselil v Ameriko, kjer je imel uspešen snemalni studio, svojo zasedbo pa tudi druge posle. Lani se je vrnil v domovino in začel novo pot. Kako dober vokalist je, se lahko prepričate v novi oddaji Moja pesem, tvoj glas, ki jo lahko gledate vsak petek na TV3.

Božidar Wolfand Wolf

Polni načrtov ste se vrnili iz Amerike, potem pa je prišla korona. Kakšni so zdaj vaši načrti?

Korona je bila in je še vedno za vse nas problematična. Koncerti po internetu se mi niso zdeli prav posrečena poteza v dani situaciji, ko je mnogo ljudi močno obolelo ali pa doživelo še kaj hujšega, zato osebno nisem sodeloval. Všeč pa mi je bilo, ko je nekdo zaigral kakšno melodijo na saksofon ali kak drug instrument na balkonu. Med prvo epidemijo sem končal že pol plošče, preostali čas sem porabil za dopust. Ni se mi zdelo koristno, da bi se vznemirjal, ker ne morem delati normalno, vse druge oblike dela pa so bile obsojene na propad. Tako sem raje pisal pesmi, hodil v hribe in bil zaljubljen …

Vas je bilo kaj strah, da ne boste mogli delati?

Ne in tega strahu nimam niti zdaj.

Ali to pomeni, da imate dovolj finančne rezerve?

Sploh ne. V Ameriki sem trdo delal in si nekaj malega privarčeval. Na srečo je življenje v Sloveniji veliko cenejše, da ne potrebuješ veliko denarja za preživetje. V primerjavi z Ameriko je verjetno kar desetkratna razlika! Če imaš v Ameriki neko normalno hišo, kot jih imamo v Sloveniji, če plačuješ davke, si ne moreš privoščiti toliko počitnic kot pri nas. V Ameriki bi potreboval med 10.000 in 15.000 dolarjev, da bi lahko smučal v Aspenu teden dni, pri nas pa si lahko že za nekaj sto evrov na smučeh …

Kakšna je situacija s korono v Ameriki? Mislite, da bi vam bilo v tem času tam kaj lažje?

Tam je veliko huje kot pri nas. Država se je mentalno razdelila, zato se ljudje nimajo več tako radi kot prej. Včasih smo se v Ameriki lahko pogovarjali o vsem, danes je to postalo nevarno …

Tudi v Sloveniji je vedno manj potrpljenja za drugačna mnenja. Ali je to splošna sprememba v svetu?

Mislim, da ne gre za mnenja, ampak so se ljudje začeli deliti iz različnih razlogov. Ljudje so iskali pripadnost, ker so se počutili izgubljene, zato ker ne vidijo neke svetle prihodnosti, se na svojstven, včasih agresiven način borijo za to, kar naj bi jim pomagalo.

Ali bi v Ameriki od države dobili kaj več pomoči kot umetnik in glasbenik kot pri nas?

Nisem seznanjen, kaj se točno dogaja, vem pa, da so se do konca prihodnjega leta prekinile pogodbe in odpovedali skoraj vsi koncerti v Ameriki. Vsi imajo velike težave, ne vem pa, koliko pomoči so prejeli.

Vedno smo govorili o slabšem zdravstvu v Ameriki. Ali se to zdaj bolj opazi?

Zdravstvo se je tudi v Sloveniji občutno poslabšalo. Od Amerike smo boljši le v tem, da sploh imamo zdravstveno zavarovanje, saj si ga v Ameriki vsi tisti, ki imajo slabe dohodke, težko privoščijo. Pri nas so postale čakalne dobe tako dolge, da lahko umreš – podobno je v Ameriki. V Ameriki so do pred kratkim bili na urgenci dolžni pomagati vsakemu, ki je prišel tja, zdaj pa tega ni več.

Nekateri res izkoriščajo sistem, saj imajo tudi po pet otrok, da jim nato država plačuje vse. Pet otrok je namreč spodnja meja za te prispevke, zato imajo Mehičani in Brazilci, ki so se preselili v ZDA, pa še mnogo drugih, vsi po več otrok, da prejemajo socialno pomoč. Amerika je včasih za nekatere stvari še preveč socialna država, za kar je poskrbel Obama z nekaterimi čudnimi potezami. Pred Obamo smo plačevali zavarovalne prispevke na primer okrog 900 dolarjev, zdaj je isti prispevek 1.400 dolarjev. Razlika v prispevku gre za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti, kar pa tistim, ki plačujejo prispevke, ni všeč. S politiko se ne ukvarjam, a te stvari so generalno vsem zelo jasne.

Božidar Wolfand Wolf

Ali je Melania pripomogla k prepoznavnosti Slovenije?

Zagotovo je. Nekaterim je zelo všeč, že zaradi videza, drugim pa ni. Meni bo všeč, ko bo tudi kaj dobrega naredila. Za zdaj še nisem videl ničesar posebnega. Na splošno mislim, da ni prav poseben dosežek, da si žena od nekoga …

Končujete ploščo, ki jo boste izdali pri Croatia Records. Ali boste izdali ploščo tudi v Sloveniji?

Pri Croatia Records se dogovarjam, da bi izdal ploščo, a šele prihodnje leto, saj ne morem narediti prave reklame med korono, finančni vložek pa je v našem poslu velik, zato bom raje počakal na primernejši čas. Najprej bom izdal ploščo v Sloveniji. Tu sodelujem tudi s starim prijateljem Dejvijem Hrušovarjem, ki mi je obljubil, da bo napisal še en dober hit. S ploščo ne hitim zaradi trenutnih razmer, posnel pa sem že božično pesem, ki bo kmalu izšla.

Rendez-Vous je nekoč pometel z vso glasbeno konkurenco. Kako vam je to uspelo, da ste se takoj prebili na vrh priljubljenosti?

Takrat je bila domača scena še pod velikim vplivom Slovenske popevke, ki je imela povsem drug stil glasbe, naša glasba pa je bila bolj plesna, sodobna, zato so jo ljudje lahko z nami zlahka prepevali. Skupina Hazard je imela že pred nami super glasbo, a ni bila tako primerna za ples. Mislim, da je to pomembno vplivalo.

Ali so časi naklonjeni plesu?

Časi so naklonjeni veselju in zabavi, kjer se še vedno vrti tudi moja glasba. Vsi lahko filozofiramo o tem, kaj je dobra glasba in kaj ne. A na koncu je vse enostavno: najboljši glasbeniki so tisti, ki jih ljudje kupujejo in poslušajo!

Ali računate na to, da bo tudi mlajša generacija sprejela starejšega izvajalca? Ali se tudi zato trudite za mladosten videz? Bili ste namreč že na lepotni operaciji …

Mlajša generacija že vseskozi prepeva veliko mojih hitov na žurkah in podobno, veliko pesmi je bilo tudi prirejenih. Res pa je, da me večina še ne pozna, saj sem bil dolgo odsoten. Mladosten videz mi je zelo pomemben, saj me duševno hrani. Lani sem imel popravek vek, ker so me spuščene veke motile pri gledanju. Na operacijo torej nisem šel zaradi mladostnega videza. Sem pa tudi že ponosen dedek, ki ima tono energije in bi jo lahko brez težav začel izvažati. Moja energija je posledica načina življenja - od prehrane, do pozitivnega gledanja na življenje nasploh.

Kljub dobremu videzu ne skrivate svojih let, čeprav bi mirno lahko rekli, da jih imate manj kot 58 …

Tako je. Svojih let ne skrivam. Moja mama ima 82 let in je tudi videti bolje od vrst­nic. Pazite to! Enkrat sem šel mimo lokala v Hrastniku in od daleč opazil žensko s prelepimi nogami, ki je zelo lepo urejena, s hrbtom obrnjena proti meni sedela za mizo in pila kavo. Ko sem se približal, pa sem šokiran obstal, ko sem ugotovil, da je to moja mama. (glasen smeh)

Napisala: Sonja Javornik, Fotografije: Arhiv Tv3, Osebni Arhiv

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk