Barbara Veber: "Če bi se še enkrat odločila, bi izbrala enako pot!"

“Moj navihani osemletnik pravi: 'Sem Toš in takšen pač sem.' Zato tudi temu primerna frizura! (smeh) Čeprav ga frizerstvo spremlja že od malega, se na frizerski stol še vedno ne usede rad in res zgolj takrat, ko že ne gre drugače.” (foto: Foto: Bernarda Plavšič) Foto: Bernarda Plavšič
Vir: Story
30. 6. 2019

Barbara Veber ima v frizerstvu številne izkušnje, kar je potrdil tudi nedavni natečaj v barvanju las Keune, ki je potekal marca in aprila. Barbara je namreč med vsemi frizerskimi mojstri osvojila laskav naziv naj kolorista in nagrado prejela na dogodku Spring salon vikend.

  • Story: Barbara, že vrsto let ste v frizerskih vodah. Kaj vam danes ta poklic pomeni?

Res je. Že od malih nog sem si želela postati frizerka in nič drugega in ta želja se mi je uresničila. Danes imam 15 let delovnih izkušenj v frizerskih vodah, zadnjih pet let pa uspešno vodim svoj frizerski salon, ki sem ga poimenovala P!ka. Če bi se morala še enkrat odločiti za svojo karierno pot, bi se odločila popolnoma enako. V svojem poklicu tudi po nešteto ustvarjenih frizurah še vedno res uživam in ga opravljam z velikim veseljem, v veliko zadovoljstvo in motivacijo pa so mi moje zadovoljne stranke, ki se vedno znova rade vračajo k meni in navdušene zapuščajo moj salon. Prav gotovo pa svojega poklica ne bi mogla opravljati s takšnim zagonom in predanostjo, če ne bi imela brezmejne podpore svoje družine in partnerja. Svoje službe res ne dojemam kot službo, saj skozi delo, ki ga opravljam, res lahko izrazim sebe in vse to, kar sem.

  • Story: Včasih prameni, potem balayage, spet druge tehnike … Kaj imajo stranke trenutno najraje in kakšni trendi so trenutno aktualni?

Kot že omenjeno, smo priča vedno novim trendom in smernicam, ki jim tako ali drugače seveda sledim tudi v svojem salonu in s svojimi strankami. Inovativne tehnike barvanja nam danes omogočajo, da s t. i. tehniko barvanja balayage na temne lase kreiramo tople odtenke. Idealni odtenki, ki so primerni za poudarjanje temnih las, so tako baker, konjak, kava, med ipd. Priljubljena tehnika barvanja las še vedno ostajajo različne variacije 'ombre': klasični ombre, ki je kombinacija dveh barv, pri večtonskem ombreju gre za gladek prehod več barv, poznamo pa tudi colour ombre, ki je namenjen najbolj drznim strankam in pusti prosto pot domišljiji frizerja. V zadnjem času čedalje več strank prisega na tehniko barvanja, ki so ga frizerski stilisti poimenovali 'cold brew', pri čemer gre za ustvarjanje kombinacije toplih in hladnih tonov. Trenutno največji barvni trend pri nas je koralno rdeča, nude barva, vračajo se tudi topli toni, vendar za zdaj ostaja vprašanje, kdaj bo to tudi pri nas tako aktualno, kot je v tujini.

  • Story: Pri delu vam je pomemben individualen pristop. Nam opišete, kako se pri vas stranke počutijo? Čemu sami posvečate veliko pozornosti?

Tako je. Strankam se res posvetim, saj mi je osebni in individualen pristop zelo pomemben. Želim, da se v dnevni sobi - tako smo poimenovale moj salon - (smeh) kjer vedno skupaj spijemo kavico, moje stranke počutijo udobno, sproščeno in prijetno, da se mi lahko zaupajo ipd. V vseh teh letih smo z marsikatero razvile zelo prijateljske odnose, rešile marsikatero težavo in uresničile precej, na prvi pogled, norih in neizvedljivih idej. Mnogo ženskih strank mi zaupa tudi svoje može in otroke, tako da se pogosto hecamo, da sem njihova družinska frizerka. (smeh) Ja, rada imam svojo službo in rada imam svoje stranke in v veliko veselje ter zadovoljstvo mi je, ko se vedno znova nasmejane vračajo v mojo dnevno sobo.

  • Story: Kdo pa vam ureja pričesko?

Moja pričeska je v veliki večini primerov kar čop. (smeh) To sem jaz, na prvo mesto vedno postavim svoje stranke. Za barvo mojih las poskrbijo Keune frizerji na Keune akademiji v Zagrebu, medtem ko si tedenske fen frizure 'za v čop' večinoma na hitro naredim sama. Ko mi moje bujne pričeske ne uspe več ukrotiti, pa mi na pomoč z veseljem priskoči frizerska prijateljica Urška.

  • Story: Kaj vas pri delu najbolj navdušuje?

Pri mojem delu me od nekdaj najbolj navdušujejo barvne tehnike in skrb za osebni stil mojih strank. Pri tem lahko izrazim, kako kreativen in brezmejen je v resnici moj poklic, največja potrditev pa so zadovoljni nasmeški na obrazih mojih strank, ko jim z novo lepo barvno kreacijo polepšam mesec. Pri tem pa se čedalje bolj zavedam, kako zelo je pri barvanju las pomembno znanje tehnologije frizerstva. Moram priznati, da sem v srednji šoli prav ta predmet velikokrat kar preslišala, (smeh) pri delu pa vidim in vedno znova spoznavam, kako pomembni so omenjeno znanje in veščine, če želiš ustvariti lepo barvo las. Ja, tako je pri mojem poklicu - v resnici prav nikoli ne končaš šolanja, saj se vsak dan učim in naučim kaj novega, in prav to je tudi ena od ključnih zadev, ki me pri delu najbolj navdušujejo.

  • Story: Zadnji dve leti sodelujete s kozmetično znamko in veliko poudarka date tudi izobraževanju. Nam zaupate kaj o tem?

Res je. Od leta 2017 sodelujem s podjetjem Keune Adria d.o.o. in vedno znova sem navdušena nad prav vsemi vidiki našega sodelovanja. Lasna kozmetika Keune slovi po izjemni kakovosti, zelo bogatem asortimentu, ki ga nenehno dopolnjujejo in nadgrajujejo, in moram priznati, da mi je, odkar sodelujem z njimi in delam z njihovimi izdelki, moje delo še v večje veselje in zadovoljstvo. Vedno znova nas navdušujejo s svojimi številnimi profesionalnimi linijami. Ob tem bi želela izpostaviti in se zahvaliti svojemu Keune prodajnemu svetovalcu Mišu Blagojeviću, brez katerega moja zgodba s podjetjem Keune zagotovo ne bi bila tako uspešna, kot je. Poleg naštetega pa mi ogromno pomeni njihov poudarek izobraževanju. Številne novosti same po sebi ne bi imele prave vrednosti, če z njimi ne bi znali ustrezno delati, in prav za to skrbijo z rednimi izobraževanji, ki pogosto potekajo na njihovi akademiji v Zagrebu. Na vsakem seminarju so predstavljene novosti, prikazane nove tehnike in metode uporabe izdelkov in oblikovanja pričesk, in kar se mi zdi še posebej pomembno, vsakemu izmed nas se res posvetijo, pomagajo pri zadevah, ki jih je treba izpiliti oz. izpopolniti, in nam s tem omogočajo nenehen osebni napredek, rast in razvoj.

  • Story: Na njihovem prvem natečaju v barvanju, ki je potekal v marcu in aprilu, ste osvojili nagrado Keune kolorist 2019. Kako je bilo in kaj vam to pomeni?

Ja, bilo je kar pestro. (smeh) Po začetnem omahovanju in dvomih, ali se sploh prijaviti na natečaj in ali se tako izpostavljati, je odločilno vlogo odigral partner Anže, saj sem se ob njegovi spodbudi in podpori vendarle odločila, da želim biti del te zgodbe. Natečaj je potekal na uradni strani Keune Slovenija na Facebooku, sodelovalo je 26 frizerjev s 120 fotografijami barvnih kreacij, ki so skupaj prejele 170 komentarjev in kar 16.040 všečkov. Po skoraj dveh napetih mesecih sem konec aprila s svojo barvno kreacijo na omenjenem natečaju zmagala in osvojila naziv Keune kolorist 2019. Omenjeno nagrado sem prejela na nedavnem dogodku Spring Salon vikend, ki je potekal v Portorožu. Osvojeni naslov mi je v veliko veselje in ponos ter hkrati dodatno potrditev, da sem na pravi poti in da bom pri njej vztrajala.

  • Story: Slišala sem, da imate sina, ki se ne striže rad. Kako ga prepričate, da si uredi pričesko? (smeh)

(smeh) Moj navihani osemletnik pravi: “Sem Toš in takšen pač sem.” Zato tudi temu primerna frizura! (smeh) Čeprav ga frizerstvo spremlja že od malega, se na frizerski stol še vedno ne usede rad in res le takrat, ko že ne gre drugače. Pa še to le po dolgem in napornem prigovarjanju obeh naju s partnerjem, ki si vedno znova izmišljujeva razloge, zakaj so krajši lasje super. Ja, moj Toš takšen pač je. (smeh)

   

Mihaela Margan Kocbek

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story