Če boste baziliko doma negovali tako, kot to počne Alenka Košir, vam bo odlično uspevala (poglejte njene nasvete)

1. 6. 2023
Deli
Če boste baziliko doma negovali tako, kot to počne Alenka Košir, vam bo odlično uspevala (poglejte njene nasvete) (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Ah, ta dišeča bazilika! Tudi tisti, ki nimajo vrta, jo radi gojijo na balkonu, saj omamno zadiši, ko jo dodajamo v različne jedi - še najboljša pa je v družbi testenin, saj obogati vsako omako!

Tudi Alenka Košir jo očitno obožuje in si poletja ne predstavlja brez nje. Sama je prava umetnica, ko gre za gojenje rastlin, zdaj pa je svojim sledilcem pokazala (in jim svetovala), kako je najbolje gojiti baziliko.

Preberite še: Tina Gaber je bila o svojem srčnem izbrancu zelo jasna, odkrito je povedala, kaj ji je pomembno ...

"Če tudi ti obožuješ baziliko, jo vsako poletje kupiš v lončku in čez kake 14 dni zavržeš, ker misliš, da nimaš zelenih prstov. No, povem ti, da ni problem v tebi in v tem, da nimaš zelenih prstov…," je ob posnetku zapisala Alenka. Dodala je še navodila, kako je treba ravnati z baziliko, ko jo v lončku prinesemo domov.

1. Presadite jo v več lončkov

Bazilika, ko jo kupimo, je običajno lepo košata ampak to na račun veliko posameznih rastlin v lončku zato izgleda tako bogata (njena v videu ima celo 30 posameznih rastlin v tako majhnem lončku ).

Veliko rastlin v premajhnem lončku pa pomeni neuspeh - rastline za rast namreč potrebujejo dober koreninski sistem. V premajhnem lončku rastline ne morejo razviti optimalnega koreninskega sistema in na koncu vse skupaj propadejo. "Predstavljajte si, da v garsonjero namestite 30 ljudi. Ne vem, če bi se jih upali obiskat po enem tednu," je v hudomušnem stilu zapisala Alenka.

2. Pazite na to, kako jo režete

Baziliko je treba rezati tako, da ji obrežemo vrh. Tako rastlino vzpodbudimo, da naredi dva nova vrhova in raste bolj v širino.

3. Pazite, da ima dovolj vode in svetlobe

Baziliko je treba kar precej zalivati, a pozor, voda v lončku ne sme stati. Uporabite dobro prepustnen subtrat - ta ji bo zagotovil hranilne snovi. In seveda. pazite tudi, da odstranite cvetne nastavke.

Če boste z baziliko ravnali po teh nasvetih, vam bo rastlina zagotovo vračala pozornost in boste lahko uživali v njenih okusih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenko)

Morda vas zanima ta okusen recept: Eden boljših čipsov, ki ste ga kdaj jedli. Vsi poznamo čips iz različnih sestavin, pa vendar se nam zdi, da čips iz paradižnika ni nekaj, česar bi se lotilo mnogo ljudi. Ko se vprašamo, kako uporabiti paradižnik malo drugače, je ČIPS pravi odgovor! Poskusite, ne bo vam žal!

Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih